Београдски и новосадски студенти усагласили листу захтева

protest rts foto snezana congradin

protest rts foto snezana congradin

Студенти Универзитета у Новом Саду и студенти Београдског универзитета, који протестују у оквиру серије протеста под називом „Протести против диктатуре“, усагласили су своје захтеве.

 

Новосадски студенти формирали су предлог захтева који су прихватили и студенти из Београда.

Студенти предлажу да протести трају до смене чланова РИК, „због непоштовања одлука Уставног суда“, затим разрешење Маје Гојковић, „због блокаде рада Народне скупштине“.

Они предлажу и захтев за смену директора РТС и уредника Информативног програма РТС, „због режимског извештавања и неравномерне заступљености кандидата“, као и смену чланова РЕМ, због нереаговања на више стотина прекршаја и пријава.

Том списку, студенти Београдског универзитета додали су још један захтев – траже ревизију тј сређивање бирчког списка у циљу утврђивања тачног броја бирача и након тога увођење електронског гласања уз јасну заштиту од манипулације.

Студенти су навели да ће уколико се не испуне захтеви тражити ванредне парламентарне изборе и да ће протести трајати до испуњена захтева.

Студентски покрет Нови Сад објавио је на мрежама да подржава све изнете захтеве:

„Ми подржавамо изнете захтеве и активно ћемо радити на њима али због озбиљности тренутне ситуације, а уочи протеста војног и полиицијског синдиката те радника Гоше као и свих других радника и запослених које овим путем позивамо да нам се придруже, Студентски покрет Нови Сад одлучио је да заоштри захтеве: Ми пре свега тражимо комплетну смену власти и ослобађање медија од партијске контроле, обуставу спровођења мера штедњи кроз плате и пензије те свако даље угрожавање социо-економских услова. Ово захтевамо јер проблем не видимо само у тренутној власти него у целокупном економском систему који ова власт подржава“.

Млади су се окупили на протестима и у Нишу, Зрењанину, Новом Пазару, Крагујевцу, Суботици, Краљеву, Бору, Лесковцу, Врању, Чачку…

(Бета)

Затворено за коментаре.