ВБА: Заплењене хиљаде пушака, митраљеза и бомби припреманих за сукоб у Македонији

oruzje-56

oruzje-56
Војнобезбедносна агенција Србије (ВБА) прошле недеље запленила је велику количину оружја на југу Србије које је илегално требало да се транспортује у Македонију, сазнаје „Блиц“.

Реч је о неколико хиљада пушака, митраљеза, минобацача и ручних бомби које су припадници те службе открили на подручју у близини Прешева и Бујановца у покушају да их један страни држављанин и два држављана Србије албанске националности пребаце илегалним каналима на подручје суседне државе.
Извор „Блица“ из ВБА каже да се претпоставља да је крајња адреса за испоруку тог арсенала требало да буде страначка инфраструктура једне од највећих албанских партија, међу чијим су истакнутим функционерима људи који су учествовали у оружаним сукобима у Македонији и на Косову.
– Реч је о великом товару оружја које је очигледно било намењено за употребу ако дође до распламсавање сукоба у Македонији или можда управо да би се изазвали инциденти. Све упућује на то да је пешадијско наоружање требало да послужи чак и за евентуално насилно преузимање власти. Наиме, све упућује на то да су се неки политички лидери спремали и да власт у случају потребе преузму оружјем – објашњава наш добро упућени саговорник.
Он додаје да је ова акција била саставни део активности ВБА, али и других безбедносних служби које су у оквиру појачаних мера безбедности, по наређењу државног врха, своје деловање подигле на највиши ниво.
Државни врх одлучио је да с овом информацијом не излази у јавност
– Реч је о акцији која је обављена у највећој тајности. За њу је знао врло мали број људи. О свему је, наравно, обавештен и начелник ВБА Петар Цветковић, коме је достављен писани извештај о свим детаљима пленидбе, уз комплетан списак наоружања које је нађено. Порекло оружја се испитује, први сигнали упућују на то да је реч о наоружању из БиХ. О овој акцији је обавештен и државни врх, који је проценио да се не иде у јавност са овом информацијом. Наиме, сам премијер Александар Вучић је сматрао да би спекулације о заплени толике количине оружја могле да послуже некима да долију уље на ватру у ионако ровите политичке прилике у Македонији. То би само додатно искомпликовало ситуацију у суседној држави – каже наш извор.
Ко зна шта би се догодило да је оружје стигло у Македонију, која је данима на ивици озбиљног сукоба: Нереди пред Собрањем
Високи припадник ВБА каже да су о целокупној активности обавештене и надлежне македонске службе.
– ВБА је обавестила македонску војнообавештајну службу о овој акцији. Истовремено, ВБА је приметила и појачано кретање припадника албанске националне мањине са подручја Прешева и Бујановца према Македонији претходних дана. Слично је и са Албанцима са Косова, и то пре свега с онима који су познати као некадашњи припадници ОВК. Све у свему, ово је велики успех ВБА, пресецање илегалног канала је онемогућило додатно гомилање оружја у суседној држави и сасвим сигурно ће бар мало допринети смиривању ситуације која је крајње напета – наглашава наш саговорник.
– Врло је хипотетично рећи да тензије у Македонији могу довести до илегалне трговине оружјем. До тога долази најчешће када избију ратни сукоби. На срећу, тренутно немамо такве сукобе, а не треба ни заборавити да је одређена количина оружја већ на терену – наглашава Димитријевић.
„Блиц“ је јуче покушао од надлежних из Војске Србије да провери своја сазнања. Међутим, наишли смо на зид ћутања.

Затворено за коментаре.