Гвозденовић: У Румунији је дошло до судара левице и деснице

sv-rumunija_620x0

sv-rumunija_620x0

БУКУРЕШТ – Политичка превирања у Румунији се не односе директно на Србе који живе тамо, али они свакако могу осетити њихове последице, изјавио је за Танјуг бивши посланик у румунском парламенту Славомир Гвозденовић.

Наводећи да је у Румунији дошло до „судара” левице и деснице, Гвозденовић каже да се српска национална мањина у тим политичким сукобима није опредељивала.

Он објашњава да су социјалдемократе са својим политичким партнерима на последњим изборима освојиле већину, око 60 одсто, те да се од њих очекивало да у првим месецима спроведу у дело преко 100 обећања.

Према његовим речима, независни аналитичари у Румунији су указали да је влада прво требало да изгласа буџет за 2017. , спроведе економске реформе које би грађани „осетили у џепу”, па тек онда да крене у такве промене, које су, каже биле неопходне.

„Те промене нису измислиле социјалдемократе. Румунија је строго праћена на европском нивоу по питању услова у затворима. У њима има за трећину више осуђеника у односу на укупне капацитете”, рекао је он.

Гвозденовић је истакао да је Европа очекивала промене у том смислу и да оне нису урађене другачије у односу на неке друге земље ЕУ, чији је Румунија члан, али признаје да се мало незграпно кренуло у тај подухват.

Каже да су протести на улицама широм Румуније највеће од револуције из 1989. године, а верује да је њихов духовни инспиратор председник Румуније, десничар.

Јесте грешка што је владајућа странка то спровела преко ноћи, али ни председник Клаус Јоханис, како каже, „није нимало невин”.

Румунска десница је изгубила страховито, немају пуних 20 одсто у парламенту Румуније, додао је саговорник Танјуга.

„Он је дошао међу те демонстранте. У том погледу чини се да је прекршио Устав”, подсетио је Гвозденовић, наводећи да би сада требало да се дође до неког договора, како не би дошло до веће дестабилизације Румуније, преноси Танјуг.

Затворено за коментаре.