Годишњица смрти „сарајевских Ромеа и Јулије”

bossko-i-admira22

bossko-i-admiraСарајево – Навршиле су се 24 године од смрти двоје младих, Србина Бошка Бркића и Бошњакиње Адмире Исмић, убијених 18. маја 1993. док су покушавали да изађу из Сарајева и пређу у српски део тог града, Грбавицу. Безусловна љубав младог пара и њихова нада да ће се докопати новог живота на месту где неће морати да ходају погнуте главе због имена и презимена до данас је остала једна од најпрепознатљивих прича из ратног Сарајева.

На путу до слободе двоје заљубљених двадесетпетогодишњака стигли су само до моста Врбања, који је Сарајево делио на два дела. Ту су снајперски хици заувек прекинули њихове заједничке снове и љубав започету још у средњој школи.

bossko-i-admira22
Први метак, испаљен из дела Сарајева под муслиманском контролом, погодио је Бошка и он је одмах преминуо, а други Адмиру, која је, иако смртно рањена, смогла снаге да допузи до њега, загрли га и тек онда издахне. Та слика, која је, како је то неко написао, „постала параметер својеврсне иконе ’оног’ Сарајева и БиХ која је 1993. постојала само у траговима”, обишла је свет. О овој трагичној судбини снимљени су филмови и бројне телевизијске емисије.

Тела „сарајевских Ромеа и Јулије”, која су седам дана лежала на „ничијој земљи”, извукли су припадници Војске Републике Српске (ВРС) и покопали их у Лукавици у данашњем Источном Сарајеву. Након завршетка рата, по жељи Адмириних родитеља, пребачена су на сарајевско гробље Лав, где и данас почивају једно поред другог.

Иако је од трагичног гашења једне безграничне љубави прошло пуне 24 године, убица Бошка и Адмире још није откривен јер истрага никада није ни покренута. На месту на којем су страдали није постављено ни спомен-обележје.

Ово убиство је приписивано припадницима ВРС све док Един Гараплија, бивши оперативац бошњачке тајне службе АИД, није то оповргао у тужилаштву сарајевског кантона, рекавши да су за њега одговорни чланови тајне муслиманске терористичке јединице „Шеве”. У исказу датом још 2002. године, Гараплија је потврдио да су се зараћене стране договориле да „Бошко и Адмира у део Сарајева под српском контролом пређу преко Врбања моста, али пуцњима из града под муслиманском контролом тај договор је погажен”.

Извор: ПОЛИТИКА

Затворено за коментаре.