Данас је у Русији Дан Државне заставе Руске Федерације

viber-image-1-696x522

viber-image-1-696x522

Ово је један од званично установљених празника Русије, а установљен је 1994. године указом председника Руске Федерације. Празник је посвећен поновном рођењу руске тробојке као државне заставе, након дугогодишњег вијорења црвене заставе Совјетског Савеза.

Вредна је пажње историја руске бело-плаво-црвене тробојке старе скоро 4 столећа. Она је већ у 17. веку постала знак за распознавање првог руског брода „Орао“. А 1705. године Цар Петар Велики, за чије су име везани јачање руске државности и пораст угледа Русије у свету, наредио је да се ова застава обавезно користи на свим бродовима. Управо бело-плаво-црвена тробојка чини основ и тзв. заставу цара московског на којој је била такође слика двоглавог орла. Двоглави орао је наслеђе Римског и Византијског царства, чије је преузимање на руску заставу значило да је  Русија  Трећи Рим.

Након пада Цариграда, московски Кнез Иван Трећи оженио се Софијом Палеолог, кћерком последњег византијског цара, отварајући на тај начин могућност континуитета Римског царства. Ову идеју подстицао је отац Филофеј речима: „Два Рима су пала. Трећи стоји. Четвртог неће бити“.

Патриот

Затворено за коментаре.