Данијела Сремац: Моје искуство из председничке кампање у Србији

143969_cover_ff

143969_cover_ff

Избори нису легитимни јер недостаје фер и демократски политички процес, нема слободе медија, дијаспора је спречена да подржи кандидатуру и да гласа равноправно као други грађани Србије
Вашингтон, САД, 8 април, 2017

Драги пријатељи широм света и у Србији,
Имала сам прилику током учествовања у кампањи да упознам дивне патриоте са којима настављам борбу да створимо здраву државу од Србије са економским и правним системом ван партијског монопола. Захваљујем се кандидатима Саши Рудић и Милану Стаматовић на подршци, и биће ми драго да у наредних пар месеци изнесемо будући план за добробит Србије. Жао ми је да је процес кандидатуре био политички изманипулисан и недемократски јер тиме одузима легитимитет самом изборном процесу.

Главна партија, СНС, је изјавила да се мора нотаризовати 10,000 потписа грађана за 7 дана за кандидатуру, а сви нотари су прво дали приоритет СНСу и још 4 кандидата које су они подржавали, тако да нотари већином нису хтели да дођу на позив партије Зелене Странке која је мени скупљала потписе. А нисмо хтели да подмићемо нотаре (као неке друге веће и имућније партије) нити да идемо ван прописа. Можете више чути о томе у другој прес конференцији. У Врању, где су наши волонтери скупљали потписе, представници СНСа су упали и преузели нотара за скупљање за кандидата Ненада Чанка. Било је и других сличних проблема. Добили смо преко 17,000 порука мејлом и путем социјалних медији од народа широм света који су желели да ме кандидују али били су онемогућени.   Инвалиди, стари људи и труднице су нам писали да није фер што због своје непокретности њихов глас има мање вредности. За особе у дијаспори које су хтеле да ме кандидују, изборна комисија је рекла да морају нотаризовати потпис у амбасадама, што кошта $60 долара а они који не живе близу амбасада морају авионом долетети.

Такође жао ми је да после више од 250 наступа на главним америчким телевизијама где сам критиковала Клинтонову лошу политику према Балкану, у мојој Србији ми није дозвољено да изнесем своју визију за будућност Србије на главним медијима—( част изузетцима и медијима које ценим, и можете видети те интервјуе испод ).

Србија је економски пропала, више од 30,000 људи одлази сваке године, а нико од садашњих партија није ништа променио у последњих 20 година.   Политички монопол и контрола медији влада још горе него у доба комунизма. Морамо да барем почнемо са спровођењем демократског процеса гласања, да знамо ко легитимно води државу, попут система у Америци или Естонији која је усавршила електрнско гласање. Зато позивам наш народ широм света да апелују својим државама да се они такође обрате Влади Србије и да се примени равноправно електронско гласање за добробит народа, и да се омогући право гласа српској дијаспори.
Хвала Вам, Данијела Сремац
Председник, Будућност Србије

Затворено за коментаре.