Конституисан нови сазив скупштинског парламента, седница прекинута, наставак у понедељак 6. јуна

Skupstina konstituisanje

Skupstina konstituisanje

БЕОГРАД – Председавајући парламентом Драгољуб Мићуновић прекинуо је данас конститутивну седницу и њен наставак најавио за понедељак, 6. јуна. Седница се отегла јер су посланици СНС-а стално тражили реплике након говора опозиционих посланика.
Мићуновић је рекао да је седница почела у 10 сати, да су на списку још 33 пријављена говорника и да, пошто неки од њих могу да дуго говоре по Пословнику, прекида седницу, која ће бити настављена у понедељак.

Посланици владајуће већине су негодовали због тога.
Напредњаци добацивали опозицији и ометали заседање, мирни били једино кад су говорили Чеда и Чанак
Напредњаци су све време ометали ток скупштинског заседања, добацивали и вређали опозиционе посланике са листа ДСС, Двери, ДС и Доста је било – Санду Рашковић Ивић, Ђорђа Вукадиновића, Бошка Обрадовића, Бојана Пајтића и Сашу Радуловића.
Међутим, ада су говорили Чеда и Чанак, нико из СНС-а није тражио реплику, нити је имао било какву замерку на њихове речи.
Нови сазив републичког парламента конституисан је данас, након што су потврђени мандати 250 посланика. Посланичка група СНС је за новог председника парламента предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију.
Посланици су потом положили и потписали заклетву, која гласи: „Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди“.
После паузе, Скупштина Србије наставила је седницу разматрањем избора председника парламента.
На седници у Дому Народне скупштине данас је конститутисан 11. сазив парламента потврђивањем мандата посланицима. Нови посланици су почели да стижу око 9 часова, а испред Скупштине Србије дочекао их је црвени тепих и постројена Гарда ВС.
На првој седници 11. сазива републичког парламента потврђују се мандати посланицима, бира се председник Скупштине и потпредседници, као и генерални секретар Скупштине.

Конституисан нови сазив републичког парламента
Нови сазив републичког парламента конституисан је данас, након што су потврђени мандати 250 посланика. Посланици су потом положили и потписали заклетву.
Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди, наводи се у заклетви коју су посланици прочитали.
Посланици на првој седници новог сазива треба да изаберу председника парламента, потпредседнике, именују генералног секретара и изаберу чланове скупштинских радних тела.
Посланичка група СНС је за новог председника парламента предложила Мају Гојковић, која је и до сада обављала ту функцију.

Обрадовић: СНС опструисала избор свог кандидата
Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да је СНС опструисала избор свог кандидатата за председника парламента на конститутивној седници, која је вечерас прекинута.
– Ово је једна сцена која је била непотребна у новом сазиву на конститутивној седници – рекао је Обрадовић новинарима у парламенту.
Он сматра да се „озбиљна нерзвоза“ увукла у редове напредњака који, како је рекао, „добро осећају да имају мање посланика, да су добили јаку опозицију и још увек не могу да се навикну да овог пута парламент неће бити позориште“.

Мићуновић: Хтео сам да спречим деградирање парламента
Посланик ДС и председавајућу парламенту Драгољуб Мићуновић изјавио је вечерас да је прекинуо конститутивну седницу јер је сматрао да су бројне полемике и касни избор председника недостојни парламента.

Рашковић Ивић: Добро што је седница прекинута
Председница ДС С Санда Рашковић Ивић изјавила је да је добро што је Драгољуб Мићуновић искористио своје право и прекинуо седницу јер, како је рекла, није било смисла да се седница одвија на начин на који се одвијала.
Рашковић Ивић је навела да се нада да ће се седница у понедељак наставити у другачијој атмосфери.
– Данас је максималну опструкцију вршио управо предлагач Маје Гојковић за председника праарламента, а то је Александар Мартиновић. Нисам му бројала време, али мислим да је говорио најмање шест сати од 10 колико смо радили, и углавном је хвалио рад владе – рекла је Рашковић Ивић.

Дачић: Никада конститутивна седница није овако прекинута
Лидер СПС Ивица Дачић изјавио је вечерас да је 24 година у политици и да никада конститутивна седница није прекинута на начин како је то урадио Драгољуб Мићуновић, без консултација са представницима других посланичких клубова и парламентарном већином.
„Председавајући није председник парламента и, уз дужно поштовање његових година и искуства, очигледно да та одлука има и политички приступ“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре посланичког клуба СПС у парламенту.

Потпредседница СНС: Мићуновић злоупотребио почасну функцију
Потпредседница Српске напредне странке и посланица Марија Обрадовић оценила је вечерас да је недопустиво то што је Мићуновић злоупотребио почасну функцију председавајућег парламента и прекинуо конститутивну седницу Скупштине Србије.
– Никада у историји српског парламентаризма се није догодило да неко злоупотреби почасну функцију председника парламента – рекла је Обрадовићева за Радио телевизију Србије.

Чанак: Нећемо гласати за Мају Гојковић
Ненад Чанак рекао је да у протекле две године ЛСВ није имала већих примедби на рад Маје Гојковић, али да неће гласати за њу јер је сматрају да је парламенту потребно више енергије која би морала бити уложена у подизање његовог кредибилитета.

Рашковић Ивић: Тужба против Мартиновића за лаж и клевету
Шефица посланичке групе ДСС Санда Рашковић Ивић изјавила је данас у Скупштини Србије да ће тужити шефа посланичке групе Српске напредне странке Александра Марновића због лажи и клевета које је на седници парламента изрекао о њој.
Мартиновић је раније на седници рекао да је Рашковић Ивићева економски оштетила „њене Крајишнике“ док је радила у Комесаријату за избеглице, као и да су јој „италијанске бунде биле битније од прогнаних у Олуји“.
Посланици скоро свих посланичких група критиковали су начин на који председавајући, најстарији Драгољуб Мићуновић води конститутивну седницу парламента.
Посланици покрета Доста је било тражили су да Мићуновић опомиње и удаљава са седнице оне који добацују, посланике који причају док други говоре говоре, што су радили посланици коалиције окупљене око Српске напредне странке, као и да се скупштинска расправа врати на дневни ред, а посланици скупштинске већине тврдили да Мићуновић селективно примењује Пословник.

Јовановић: Вучић ме је звао да разговарамо следеће недеље
Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић рекао је да је у целој атмосфери у скупштини најмање важан постао избор Маје Гојковић.
– Доста је речено о опозицији, много мање о владајућој странци. Не мислим да СНС треба да ћути већ да отворено говори о свему с обзиром на број гласова који су освојили. У току ове расправе сам добио позив од Вучића да разговарам са њим следеће недеље – рекао је Јовановић. Он је навео да му у скупштини засметало вређање председника државе.
– Нисам дужан да браним Николића, али ми се не допада идеја да се председник моје земље вређа, а да странка која га је кандидовала ћути. Доказали смо да немамо парламент, да смо у рововима деведесетих. Препознао сам се у речима око Милошевића, али нећу да полемишем о томе – навео је Јовановић и рекао да ће неће гласати за Мају Гојковић, наглашавајући да је српски парламент увек био добар када су га водиле жене.

Мићуновић Маји Гојковић: Ви сте себе већ изабрали за председницу
У полемику, која и даље траје у скупштини, у једном тренутку се укључила и Маја Гојковић, која је Мићуновићу поручила да треба или да води седницу у складу са правилима или да дозволи следећем најстаријем посланику да је води онако како треба да се води.
Мићуновић је, према њеном мишљењу, прекршио Пословник, на шта је Мићуновић одговорио да говори иако није добила реч.
– Ви сте себе већ изабрали за председницу, онда реците не требају нам избори, ми смо овде газде – рекао је Мићуновић.

Рашковић Ивић: Мартиновићу, ви сте политички конвертит
– Не могу да дозволим да ми један политички конвертит говори о моралном кредибилитету. Некада сте говорили о крађи у СРС, а сада сте перјаница СНС. Немате право да мени говорите било шта – рекла је председница ДСС Санда Рашковић Ивић, одговарају на прозивке Александра Мартиновића из СНС.

Обрадовић: Посланици СНС хоће да обесмисле рад Скупштине
Лидер Двери Бошко Обрадовић навео је да посланици СНС-а покушавају да доведу у питање фукционисање скупштине.
– Вама је јасно, Мићуновићу, да посланици СНС имају инструкције да обесмисле народну Скупштину добацујући и ометајући посланике опозиције. Ви им то дозвољавате – рекао је Обрадовић, ан шта му је Мићуновић рекао је да он „не може да избацује људе из сале.“

Шешељ: Подржаћемо Мају Гоковић, ако један потпредседник буде из СРС
Лидер СРС Војсилав Шешељ изјавио је данас да ће у нову владу ући ако се Вучић одрекне Европске уније и преорјентише се на Русију и евроазијске земље. Он је рекао да ће та странка подржати избор Маје Гојковић за председницу Скупштине Србије, уколико буде постигнут договор да потпредседник парламента буде и представник СРС.
– Пошто то не очекујемо, бићемо жестока опозиција – рекао је он новинарима у парламенту.
Санда Рашковић Ивић: ДСС неће подржати избор Маје Гојковић за председницу скупштине, формирати анкетне одборе за крађу избора и рушење Савамале
Председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да та странка неће подржати избор Маје Гојковић за председницу Народне скупштине.
„Ми смо се у кампањи залагали и сад се залажемо за промену политике која је урушила земљу, као и за промену кадрова који ту политику спроводе. Зато нећемо гласати за избор Маје Гојковић“, казала је Рашковић Ивић новинарима у паузи конститутивне седнице Скупштине Србије.
ДСС ће затражити да се у Скупштини формирају анкетни одбори за крађу избора и рушење Савамале, саопштено је из посланичког клуба ДСС-а.

Двери: „СНС покушава да сакрије изборну крађу“
Јавност треба да зна, оснивање Анкетног одбора је идеја опозиције, а Српска напредна странка је украла ту идеју и сада је пласира, како би у ствари заташкала изборну крађу.
Лидер покрета „Двери“ Бошко Обрадовић истакао је да демократију највише крши онај ко краде изборну вољу грађана Србије, а да СНС је била организатор ове крађе, покушавши да спусти три изборне листе испод цензуса.
Када се Српска напредна странка суочила са истином и коначним изборним резултатима, са којима је била незадовољна, покушала је да три опозиционе изборне листе спусти испод цензуса, како би по Донтовом систему те мандате припојила себи.
Зато је РИК, на челу са председником тог државног органа, Дејаном Ђурђевићем, четири дана бројала гласове, како би украла резултате опозиције, променила изборни резултат и покушала не све начине да фалсификује изборну вољу грађана.
Представници СНС-а, упорно, ових дана изјављују, како су „бандити“ ушли у Скупштину и најављују оснивање Анкетног одбора, који би истражио шта се заправо десило у изборној ноћи и да ли је било крађе гласова.
Јавност треба да зна, оснивање Анкетног одбора је идеја опозиције, а Српска напредна странка је украла ту идеју и сада је пласира, како би у ствари заташкала изборну крађу.
Двери ће у наредним сазивима Скупштине, предложити измене и допуне Закона о избору народних посланика и изборног законодавства у циљу да нам се овакве сумње у регуларност избора више никада не понове.
Александар Мартиновић: „СНС ће тражити да се утврди ко је бандитски упао у РИК и на силу убацио најмање једну листу преко цензуса“
Мандатар за формирање Владе Србије и председник Српске напредне Странке Александар Вучић је најавио раније да ће та странка тражити да се у Скупштини формира Анкетни одбор који ће се бавити притисцима на Републичку изборну комисију који су резултирали увођењем једне изборне листе у Скупштину.
Посланик СНС Александар Мариновић, према писању медија, и будући шеф посланичког клуба напредњака очекује да Анкетни одбор буде формиран у што краћем року.
Мартиновић је новинарима уочи почетка конститутивне седнице рекао да очекује да у најскорије време буде формиран тај анкетни одбор и парламенту поднесе извештај о тим догађајима.
-Анкетни одбор треба да испита све чињенице и околности догађаја након затварања бирачких места. Желимо да утврдимо ко је, по чијим налозима упадао бандитски у РИК и покушао на силу да прекроји изборну вољу и да видимо ко је тај који је на силу угурао најмање једну изборну листу у Скупштину Србије – рекао је Мартиновић.
Он каже да је у изборној ноћи само СНС поднела два приговора на рад бирачких одбора у целој Србији, а да су се, тек када је једна листа схватила да нема довољно гласова да уђе у парламент, сви ујединили не би ли она и ушла у парламент.
-Желимо све то да истерамо на чистац и да се утврди пуна истина, јер нећемо да остане сенка сумње на изборни процес који је био законит, легитиман и где су грађани потпуно слободно могли да искажу своју вољу- нагласио је Мартиновић.

НСПМ

Затворено за коментаре.