Нереди у Македонији

maked

maked

М. Бајић
Лидер СДМС Зоран Заев на конференцији за новинаре позвао је грађане да остану мирни и присебни, а запосленима у државним институцијама да делују у складу са законима земље. Заев је најавио је и скоро формирање владе и примопредају власти за коју очекује да ће проћи без проблема.
– Направили смо велики потез, изабрали смо новог председника парламента. Имац́емо и владу Македоније – изјавио је Зоран Заев, лидер СДСМ на ванредној конференцији за штампу.
Он је рекао да је процедура за избор била легитимна и да очекује да ц́е ускоро доц́и до примопредаје власти, као и да не очекује никакве препреке.
– САД, НАТО, ЕУ и међународна заједница види да смо ми мотор обнове демократије у земљи. Ово јуче је био покушај убиства са смишљеним планом. Све је могло да се види – од покрета маскираних лица до тога како су пуштени да уђу у зграду Собрања и како су усмеравани убиства – рекао је Заев и за нереде окривио Груевског, рекавши да „га је погодило то што је изгубио власт“.
Заев је рекао да су га посетили страни амбасадори и да су му дали подршку и нагалсио да су се „грађани на изборима изборили за промене“.
Он је рекао да „апсолутно не размишља о лидерском састанку“ на иницијативу председника Македоније Ђорда Иванова.
– Где да га правимо? У Клиничком центру, где је смештен повређени Зијадин Села? – упитао је Заев.

Лидер СДМС-а честитао је Талату Џеферију на избору, а лидера ВМРО-ДПМНЕ и бившег премијера Николу Груевског, председавајућег парламента Трајка Вељаноског, званичника МУП-а Чавков Митка и председника ђорђа Иванова и њихове сараднике да су одговорни за ноћашње насиље.
– Жртвовали су интересе грађана због власти. Јучерашњи дан је био тест за све, и у периоду који је пред нама треба да покажемо колико смо зрели, Не смемо да потпаднемо под провокације и зато свима поручујем да останемо мирни и присебни – поручио је Заев који је дошао са фластером на челу и повређеном усном, дочекан је аплаузом и овацијама чланова руководства странке.
Иначе, како је раније саопштено из СДСМ, Заев се неће одазвати позиву председника Иванова на састанак свих лидера политичких партија на којем би се разматрале могућности за излазак из најдубље кризе у којој се, како се оцењује, Македонија нашла у својој историји.

БЛИЦ

Затворено за коментаре.