Неoлиберални мутант и генетска модификација српских финансија

vujovic-vucic-mmf-post

vujovic-vucic-mmf-post

Ако ће Србија поново радити у интересу странаца, ММФ-а и криминала, онда је Душан Вујовић, поново идеално решење за министарско место, као и готово сви његови претходници од 2000. године до данас.

По сазнањима Економског тима Српског покрета Двери, досадашњи министар финансија Душан Вујовић биће „експерт“ који ће имати сигурно место и у новој влади Републике Србије. Чиме је то заслужио? Он је, наиме, од представника Светске банке и ММФ-а похваљен за „успехе“ Србије у фискалној консолидацији, у спровођењу реформи, као и за лични допринос којим Србија постаје фактор стабилности и побољшања односа у региону. Отуда ће Александар Вучић са задовољством прихватити препоруку својих ментора и овог неолибералног мутанта поново поставити на чело једног од најодговорнијих министарстава у Влади Републике Србије.

За разлику од горе поменутих институција, Економски тим Српског покрета Двери је апсолутно супротног мишљења и тврди да постоје оправдане сумње да ће вођење економске политике на до садашњим „препорукама“ и „реформама“ довести до даље дестабилизације институција државе Србије и изазвати социјалне немире широких размера у блиској будућности. Ево и због чега.

Делокруг Министарства финансија, којим Душан Вујовић руководи, утврђен је у члану 3. Закона о министарствима и обухвата послове државне управе, који се између осталих односе на: јавни дуг Републике Србије; царински систем; јавне набавке; кредитно-монетарни систем; банкарски систем; систем плаћања и платни промет; спречавање прања новца и надзор над применом прописа који се односе на промет роба и услуга са иностранством и обављање делатности у иностранству са становишта девизног пословања и кредитних односа са иностранством…

Анализом резултата рада Министарства финансија Републике Србије и стања у којем се налазе системи под ингеренцијом поменутог министарства, Економски тим Српског покрета Двери износи закључак да је бивши, садашњи и будући министар финансија Душан Вујовић, идеалан кандидат за то место (као и готово сви његови претходници од 2000. године до данас), али само уколико сеуважавају интереси Светске Банке, ММФ, страних инвеститора, крупног капитала, крупног криминала, шверцерских ланаца и мафијашких кругова повезаних са политичком елитом у Србији.

У прилог те тврдње говоре само неке анализе Економског тима Двери:

  • јавни дуг Републике Србије ових дана достићи износ од 26 милијарди евра – јавни дуг сваке секунде увећава за 68 ЕУР, 225.000 ЕУР на сат или 5.878.000 ЕУР дневно.
  • Царински систем и Царинска служба Републике Србије извор су, не само корупције и криминала на самој царини, него узрок обима и величине црног тржишта и сиве економије у Републици Србији. По подацима Економског тима Српског покрета Двери од петооктобарских промена 2000. године кроз различите форме избегавања плаћања царине нелегално је увезено преко 6 милијарди евра робе. Губици државе само на основу царинских обавеза и претходног ПДВ-а прелазе 3 милијарде евра. На царини све има своју цену. На граници се замењују фактуре. Нико не упоређује декларисани број комада увезене робе и реално стање робе. Прихватају се цене, примера ради за кинеске робе које су и пет пута ниже од реалних набавних цена. Важна напомена је да ако вам царињење не обављају привилеговане шпедиције, биће вам подигнута вредност царинске основице. На бувљацима, зеленим пијацама, комисионима, вашарима, радњама и продавницама у Републици Србији се налази у сваком тренутку нелегално увезене робе у вредности од милијарду евра.
  • Иностране банке су само 2015. године из Србије изнеле у своје матице преко 280 милиона евра. Толико су профитирале и на такозваним портфолио инвестицијама, које подразумевају финансирање државних дужничких папира за покривање буџетског дефицита, као и репо операцијама Народне банке Србије. Приходи пословних банака у Србији на услугама платног промета, су посебна прича. Стране банке наплате провизије српским предузетницима и предузећима за близу 20 милиона налога месечно и укупан месечни платни промет око 4.000 милијарди динара и 40 милиона ЕУР.
  • Из Републике Србије нелегалним каналима у периоду 2002-2013. године изнето је 53,708 милијарди долара или близу 4,476 милијарди долара годишње, што је директно везано за активности Министарства финансија у сегменту спречавања прања новца и надзора над применом прописа који се односе на промет роба и услуга са иностранством и обављање делатности у иностранству са становишта девизног пословања и кредитних односа са иностранством.

Како би у потпуности оправдао поверење Александра Вучића и заједничких ментора из Светске банке, ММФ-а и крупних криминогених структура у Србији, министар финансија Републике Србије у техничкој влади Душан Вујовић, на скупу Српске академије науке и уметности под називом „Наука, привреда и друштво у Србији”, одржаном 2. и 3. јуна 2016. године, изјављује је да је поносан на резултате свог рада, (па, вероватно и горе поменуте које је анализирао Економски тим Српског покрета Двери!!!). Мере штедње, од када је министар, истиче он, донеле су резултате, али је уједно и признао да отварање страних фабрика са јефтином радном снагом у Србији не може да доведе до раста плата у Републици Србији.

Међутим, уместо да решење проблема који су у надлежности Министарства финансија Републике Србије покуша да пронађе и реши у делу горе наведених аномалија, реши проблеме корисника кредита у швајцарским францима, уведе ред у новчане токове и обезбеди буџетске приходе за финансирање војске, полиције, просвете, науке, образовања, здравства, културе, привредног развоја и заштити интересе српске привреде, државе и народа, он доноси „закључак“ да Република Србија мора да отвори питање ГМО, јер, он лично, забога, не може нормално да води министарство финансија, све док смо ван Светске трговинске организације.

Нормалним, образованим и слободоумним људима, довољно је ово сазнање да увиде пут у „бољу будућност“ која нам долази у наредним годинама, а за коју је гласала велика већина српског бирачког тела – управо највећи део оних, од досадашњих власти понижаваних, али лаковерних и недовољно (политички) писмених и оних који су за ту будућност награђени сендвичем, са по хиљаду и по динара дневнице на изборима, пакетом хране и упаљачем или обећањем да ће баш у њиховом граду бити доведен неки страни инвеститор и да ће добити некада и негде, неки посао.

мр Предраг Митровић
Члан председништва Српског покрета Двери
Координатор Савета за економију, привреду и финансије

Затворено за коментаре.