Паника и статистика

2122222
2122222

ФОТО: Принт скрин РТС

Смртност од новог корона вируса у Србији је 2,6 посто. То је 1. априла саопштено на конференцији за штампу Кризног штаба. Овим термином и овим процентом барата се данима уназад. Чак је један лекар специјалиста на РТС-у рекао да је нови корона вирус потенцијално смртоноснији од “шпанске грознице“. То је, иначе, најсмртоноснији грип икада. Смртност је била 3 посто, тј. од њега је преминуло 50 милиона од милијарду и по становника, колико их је тада било на планети. Другим речима, смртност од корона вируса, према тврдњи овог лекара,  могла би бити преко триста милиона.

Статистика је, међутим, нешто друго. До поменуте цифре од 2,6 процената преминулих дошло се стављањем у однос броја преминулих и утврђено заражених. Дакле, смртност утврђено заражених је 2,6 посто (на страну, овом приликом, што је вирус “само“ окидач).

Пошто су се до сада тестирале углавном угрожене групе, а међу њима, опет, појединци са погоршаним стањем код тзв. основних болести, то се такође мора узети у обзир ако се жели прецизна статистика.

Исто тако, мора се узети у обзир да нису откривени сви који су заражени. На пример, до сада је откривено нешто преко 1.000 заражених, а преминуло их је 28, и тако се дошло до процента од 2,6.

Ако је заражено 10.000 људи, онда је проценат смртности заражених 0,26.

Ако је тачна процена др Предрага Кона од пре неколико дана, да је заражено око 80.000 грађана – данас, можда, 100.000 – проценат смртности заражених био би 0,026.

Овај проценат није реалан – превисок је – због поменутог факта да међу тестиранима доминирају припадници ризичних група. Али, задовољава статистичку формулацију да је реч о преминулима у односу на број заражених.

Поменити лекар, који је корона вирус упоредио са “шпанском грозницом“, као и многи други, говоре само о проценту смртности, а тако то велики део јавности и разуме: дакле, да је реч о проценту у односу на укупан број становника. Међутим, да би се знала смртност у односу на укупан број становника, онда се и тај број мора укључити у једначину, без обзира што сви нису заражени, или, пак, на могућност да су заражени а то и не примете (нема симптома или су благи). Укључењем тог броја – за Србију, 7.000.000 – добијамо цифру са три нуле после запете, тј. цифру знатно нижу од смртности код “обичног“ грипа. Пошто смо сада у петој недељи од откривања првог случаја короне у Србији (откривен је 1. марта), према ономе што су епидемиолози причали, тзв. пик је прошао. То значи да није умесно помињање ни италијанског и шпанског сценарија, а камоли “шпанске грознице“.

Милослав Самарџић

Затворено за коментаре.