Почело обиљежавање Дана Републике Српске: Постројен Трећи пјешадијски пук

765-430-6ec8302cbd32fce3fb5e5d91fcdeeb82

765-430-6ec8302cbd32fce3fb5e5d91fcdeeb82

Највиши званичници Републике Српске и представници Српске у институцијама БиХ положили су данас вијенце на спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци, гђе су били постројени припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Предсједик Републике Српске Милорад Додик рекао је да се народ на референдуму трајно опредијелио за обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

„Све спекулације и напади који долазе због обиљежавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опређељење за обиљежавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за Републику Српску, али и према будућности“, рекао је Додик новинарима полагања вијенаца.

Додик је напоменуо да би они који желе да забране Дан Републике Српске „жељели да укину нашу будућност и постојање“.

„Република Српска, као политичко-територијална организација показује снагу у погледу очувања најважнијих елемената међу којима је и Дан Републике Српске“, истакао је Додик.

Коментаришући присуство почасне јединице Оружаних снага БиХ, коју чине припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука активностима поводом обиљежавања Дана Републике Српске, Додик је рекао да га не интересују Оружане снаге БиХ, јер су снаге НАТО савеза.

„Поштујем људе из Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, а што се тиче онога што је урадио НАТО у вези са Оружаним снагама БиХ, мијешајући се у унутрашња питања, говори о томе да би требало да одбијемо било какав пут ка томе савезу, јер нам је јасно на који би начин управљали када би БиХ била под њиховом командом“, истакао је Додик.

Он је нагласио да ће се залагати да Република Српска води политику потпуне неутралности када је ријеч о војним савезима.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да су сва оспоравања прославе Дана Републике Српске непотребна, јер је Српска усвајањем новог Закона о Дану Републике практично провела одлуку Устваног суда БиХ.

„Свако ко је мислио на силу натјерати некога да нешто слави или не слави неће успјети и једино је могућ договор и компромис“, истакао је Иванић.

Он је рекао да, као што српским званичницима нису сметали неки датуми који се славе у Федерацији БиХ, тако ни предстваницима тог ентитета не треба да сметају датуми који се славе у Републици Српској.

Иванић је подсјетио да је у Републици Српској усвојен Закон о Дану Републике, због чега није основано позивање на уставне судове и неке одлуке.

„Тим законом је практично спроведена одлука Устваног суда БиХ и са тог становништа сматрам да су испуњени услови да се потпуно нормално иде даље. Очито, међутим, да многима није стало да се иде нормално“, каже Иванић.

Почасна јединица Оружаних снага БиХ била је постројена на главној саобраћајници на улазу у гробље Свети Пантелија у Бањалуци, а страјешина јединице је предао рапорт предсједавајућем Предсједништва БиХ Младену Иванићу.

Предсједавајући Предсјендиштва БиХ Младен Иванић изјавио је да као члан Предсједништва БиХ има право на почасну јединицу Оружаних снага (ОС) БиХ, те да је то био случај и данас у Бањалуци, када је пологао вијенце у оквиру обиљежавања Дана РС.

„Ја сам одлучио, а не они, да хоћу да имам почасну једницу и њихова обавеза је била да испуне моје наређење. Врло јасно и свјесно то радим, зато што желим да покажем да у овој земљи нема покушаја да се неко дисциплинује“, рекао је Иванић новинарима.

Ако неко, како је нагласио, за ово сноси одговорност, онда је то он.

„Ово сматрам потпуно природним и нормалним. Мени као предсједавајућим Предсједништва БиХ почасна јединица ‘припада’ и то је и био начин како сам рекао да ће они у овоме учествовати“, истакао је он.

Иванић је прецизирао да ова почасна једница ОСБиХ неће учествовати у свечаној смотри, али ће бити присутни да дају почаст (рапорт) њему као предсједавајућем Предсједништва БиХ.

Вијенце су на спомен-обиљежје, осим Додика и Иванића, положили и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Извор/фото: Агенције

Затворено за коментаре.