Пољска рушšи споменике Црвеној армији

c16494008ae2e17cd73d2b6ca08ad4ed-1

c16494008ae2e17cd73d2b6ca08ad4ed-1

На територији Пољске налази се преко 500 објеката од којих су већина споменици захвалности Црвеној армији са чијим ће се рушšењем кренути чим на снагу ступи нови закон, пише “Спутњик”.
Сенат Пољске, горњи дом Парламента, усвојио је нацрт амандмана на закон о забрани пропагирања комунизма и других тоталитарних система кроз називе зграда и објеката од јавног значаја.

Реформа предвиђа примену закона у вези са објектима као шšто су „споменици, обелисци, рељефи, спомен плоче, натписи и знакови“.

То конкретно значи врло брзо рушšење бројних споменика захвалности Црвеној армији, коју у Пољској сматрају „симболом комунистичког режžима“.

За те амандмане гласало је 56 сенатора, док је против било њих 26.

Аутори закона, сенатори владајуће партије „Право и правда“, верују да многи споменици и други предмети те врсте у земљи, „промовишšу тоталитарни систем, имају негативан утицај на друшšтво и омогућују да присталице тоталитаризма шšире своје ставове“.

Према њиховом мишšљењу, такви споменици су „посвећени догађајима и лицима који су имали негативан утицај на историју Пољске“.

Амандмани које је усвојио Сенат ће сада морати да размотри дорњи дом Парламента.

Поред споменика и обелиска, закон се односи и на имена šкола, обданишšта, болница, културних институција, скулптура, статуа, камених и спомен плоча. Под дејство закона не потпадају гробља и костурнице, посебно не војна.

“„То су места сећања на жžртве рата, како на војнике, тако и на цивиле. Сећање на те жžртве је нашšа морална обавеза, која овим законом неће бити нарушšена”“, пишšе у нацрту закона.

Затворено за коментаре.