Први пут у једном истраживању у Србији Дража популарнији од Тита

999

999

Иван Миладиновић
Четнички генерал „уздрмао“ позицију партизанског команданта; Отварање архива и откривање нових чињеница променили слику о прошлости
НЕДАВНА презентација истраживања о томе како различите генерације грађана виде спорне политичке теме у Србији, које је обавила група студената са Факултета политичких наука, показала је занимљиву слику о „омиљености“ историјских личности. То се превасходно односи на „мртву трку“ између Јосипа Броза Тита и Драгослава Драже Михаиловића и о њиховој историјској улози. У овом истраживању, у коме је просечна старост испитаника била 43 године, командант четничких формација је за један промил испред врховног команданта партизанских јединица. Дражину улогу као позитивну оценило је 59,2 одсто анкетираних, а Титову 59,1.
Резултат овог испитавања јавног мњења, без обзира на то што је обављен на релативно малом броју испитаника – мало више од хиљаду, може да има двоструко тумачење. Прво се односи на дубоку поделу у српском народу, иначе добродошлу заступницима те тезе. А друго је сасвим супротно и даје назнаке да је дошло до озбиљнијег сазревања млађих генарација у погледу на политичку прошлост.
Новости.рс

Затворено за коментаре.