Протест Срба у Косовској Митровици: Одавде нема назад

1212121212121212

1212121212121212

Након седница Скупштина оппштина у све четири општине на северу Косова и Метохије, на којима су градоначелници поднели оставке, у Косовској Митровици је данас одржан и велики мирни протест са кога су представници Срба из ових општина послали поруку да се противе последњим одлукама косовских власти. Сви говорници су истакли да ће се српски народ за своја права борити мирно, гандијевски без употребе било каквог насиља.

Одлуку о одржавању простеста донео је Кризни штаб, формиран непосредно након увођења такси од 100% на производе из централне Србије и након акције Росу специјалних једеница у којој је четворо Срба у северном делу Косовске Митровице лишено слободе.

Грађани су носили транспаренте: “Хоћемо мир, а не ратове”,”Не изгладњујете нашу децу”, “ЕУ отвори очи”, “Стоп насиљу Приштине”, “Имамо право на хлеб”.

Народу се најпре обратио председник Српске листе Горан Ракић који је поручио да су председници општина са српском већином и градоначелници поднели оставке и да од данас локална администрација више не функционише у косовском систему.

“Желимо да пошаљемо јасну поруку за медије, Приштину, Брисел и ЕУ да су ово мирни протеси и не би желели да неко извуче из контекста и да овај протест назове другачијим именом. Ово је миран, демократски и цивилизован начин да одговоримо Приштини на њихове бруталне, недемократске и нецивилизоване одлуке” поручио је Ракић окупљеним грађанима на почетку свог обраћања.

“На све те одлуке међународна заједница ћути. Данас су одржане скупштоне четири општине севера Косова на којима смо поднели оставке и од данас администрација локалне самоуправе Приштине не постоји више. Не постоји, не због нашег хира, већ због потеза којим се онемогућава нормалан живот српског народа на Косову. Таксе које је увела Приштина значе да наша деца сутра неће имати основне услове за живот, храну, воду”, казао је Ракић.

Како је рекао, разлог за протест и оставке је, осим срамних такси и брутална акција РОСУ која је упала на север Косова иако је по резолуцији 1244 јасно речено да једина оружана формација може буде Кфор. “Међутим, Приштина ни ту одлуку не пошује. Приштина је послала наоружане јединице до зуба да хапсе наше суграђане и покушали су да убију нашег суграђанина, брата Милана Радоичића. Брате, уз тебе смо”, поручио је Ракић.

“Браћо и сестре пошто је јуче ухапшена и секретарица покојног Оливера Ивановића желим да вам пренесем поруку да смо уз вас. Наставићено свакога дана да се окупјамо, док се ове срамне одлуке не повуку”, казао је Ракић и позвао грађане да свакога дана наставе протесте.

“Остаћемо овде и даље. Позивам грађане да и сутра у 12 сати дођу на протест на истом месту. Формирали смо кризни штаб који заседа 24 часа, залихе хране и осталих потрепштина су на измаку. Одавде нема назад, браћо и сестре”, закључио је он.

Директор здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић је рекао да неће подносити оставку јер функционише у систему Србије.

Поручио је да су сви који су се данас окупили у Митровици учесници борбе за одржавање државе Србије на простору Косова.

Испред студената ПУ са седиштем у Косовској Митровици обратио се председник СКОНУС-а Милан Савић који је поручио да је став свих студената приштинског Универзотета али И студената са осталих универзитета Србије јединствен – мриним, гандијевским отпором борити се за опстанак.

“А ЕУ питам да ли се наша деца И наши студентио разликују од осталих студената у Европи? Да ли они имају већа права на хлеб, пошто се већ толико помињу те европске вредности” поручио је Савић.

На протесту су говорили и Драгиша Миловић и Небојша Јовић.

Мирни протести биће организовани свакодневно све до испуњења захтева, односно до укидања пореза од 100% и до пуштања на слободу ухапшених Срба. рекли су политички представници.

Извор Радио Косовска Митровица

Затворено за коментаре.