Свечани дефиле поводом Дана РС уз тактове „Марша на Дрину“

zastava-rs-defile

zastava-rs-defile

Испред Трга Крајине је одржан свечани дефиле, који је почео уз тактове “Марша на Дрину”, а били су постројени и припадници Трећег пешадијског пука. Република Српска је створена као одговор на зов српског народа да се на овим просторима оствари слобода, поручио је Милорад Додик.

Видео:

Дефиле је почео уз тактове „Марша на Дрину“, а полиција је затим заједно са грађанима певала у глас „Пукни зоро“.

Свечаностима поводом Дана Републике присуствују и председник Србије Томислав Николић и министри у Влади Србије.

У свечаном дефилеу су учествовали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и студенти, који су носили велику заставу Републике Српске.

Учесници су били и припадници Републичке управе Цивилне заштите, Одсека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бањалука, чланови Градске организације Црвеног крста Бањалука, предузећа „Поште Српске“ и Савеза националних мањина Републике Српске.

У дефилеу су били и чланови Бањалучке филхармоније, Бањалучке мажореткиње, припадници културно-уметничких друштава „Пискавица“, „Чајавец“ и „Пелагић“ и чланови Кошаркашког савеза, Фудбалског савеза и Рукометног савеза Српске.

Улицом краља Петра Првог Карађорђевића дефиловали су и чланови Женског рукометног клуба и Рукометног клуба „Борац“, Рукометног клуба „Младост“, Бициклистичког савеза, Боксерског клуба „Славија“, Одбојкашког клуба „Лакташи“, те Мото-клуба „Ноћни вукови“.

Обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске, почело је наступом бањалучких основаца на Тргу Крајине.

У оквиру културно-образовног програма наступили су основци бањалучких школа „Змај Јова Јовановић“, „Јован Цвијић“, „Иво Андрић и „Алекса Шантић“.

После параде и свечане академије, у центру Бањалуке ће бити одржан и концерт етно-групе „“Траг“ и концерт 100 српских труба, а потом ће наступити група „Легенде“.

Прославу Дана Српске обезбеђује више од хиљаду полицајаца.

Министарство унутрашњих послова позвало је све грађане Српске да Дан Републике прославе достојанствено и у миру.

РТС

Затворено за коментаре.