СВЕ ОЧИ УПРТЕ У ПАРИЗ Зашто су битни избори у Француској?

Screenshot_2-25-640x454

Screenshot_2-25-640x454

У Француској се сутра одржава други круг председничких избора чији ће се исход, ма какав био, како оцењује агенција АП, осетитити од екстремистичких упоришта у Сирији до берзи у Хонгконгу и Савета безбедности Уједињених нација.
Када је реч о Европи, француски избори би, оцењује агенција, по последицама могли да превазиђу и Брегзит будући да је улог будућност старог континента, оцењује се анализи и додаје да разочарани француски бирачи бирају између „два зла“ – неискусног центристичког кандидата Емануела Макрона и лидерке крајње деснице Марин Ле Пен.

Агенција наводи неколико разлога због чега су ови избори значајни, као што су ризик од Фрегзита, успон популизма, као и Асадова Сирија и Путинова Русија.
Евентуални одлазак Француске из Европске уније или еврозоне односно Фрегзит био би далеко гори од Брегзита, јер би био погубан за идеју европског економског јединства после Другог светског рата.

Француска је једна од земаља оснивача ЕУ, њен главни покретач заједно са својим некадашњим ривалом Немачком.

Фрегзит би означио контролу трансфера новца, одлив капитала, губитке и тужбе због обвезница и уговора. Из тима Марин Ле Пен настојали су да релативизују апокалиптички сценарио у овом случају, тврдећи да евро који сада користи 19 земаља, свакако иде ка пропасти.
Са друге стране, Макрон је бирачима показивао снимак британских гласача који жале због одлуке о напуштању ЕУ, тврдећи да они нису схватили у шта су се упустили, као и америчке бираче који жале због тога што су гласали за Трампа.

Ако Ле Пен оствари изненађујућу победу, то би оживело популстички талас подстакнут победом Доналда Трампа и Брегзитом.

Многи француски радници који су остали без посла услед глобализације слично као у САД и Британији презасићени су странкама естаблишмента и привучени обећањима о променама статуса кво.
Чак иако Ле Пен изгуби, она је показала да је популизам значајна снага у Француској која би могла да отежа Макрону да оставари своје циљеве ако победи.

Многи који намеравају да гласају за Макрона сутра у њему виде мање зло, а не спасиоца, наводи АП.

Француска је нуклеарна сила и стална чланица Савета безбедности УН која широм света има ангажоване десетине хиљада војника. Такође је кључни саветзник САД у камапањи проти Исламске државе.И док је дипломатска снага Француске избледела, Макрон би могао да унесе нову енергију у француску спољну политику, а Ле Пен би са запаљивом реториком осигурала да се глас Париза много више чује у светској политици.

Макрон би вероватно наставио са француским операцијама против екстремиста у Ираку, Сирији и сахелској Африци, као и са притиском на Русију због Украјине и подршке сиријском председнику Башару ал Асаду.

Са друге стране, Ле Пен чврсто подржава Асада, сусрела се са Путином у Москви и вероватно би се снажно залагала за укидање санкција Русији.

Танјуг

Затворено за коментаре.