Све спремно за референдум у Републици Српској

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5

МУП Републике Српске подигао је ниво безбедности јер, како кажу, постоје информације да би поједини радикални кругови могли да угрозе институције тог ентитета. Надлежни напомињу да је све спремно за спровођење референдума.

На питање „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као дан РС“ право да одговори има 1,2 милиона грађана. Гласаће се на 1.890 места. Уведен је бесплатан СМС сервис за грађане како би могли да провере где им је гласачко место.

Припремила Сања Љубисављевић

„Све је спремно, можемо са задовољством констатовати да смо практично завршили све законске, техничке и логистичке припреме. Јако смо поносни јер смо ад хок тело које први пут на просторима БиХ спроводи најдемократскији облик изјашњавања – референдум, ништа мање и ништа више од тога“, каже председник Комисије за спровођење референдума Синиша Каран.

У Дистрикту Брчко грађани неће моћи да гласају, али ће они који желе моћи да то ураде ван територије дистрикта. Биће организован и превоз. Гласаће се и у иностранству. У Србији у пет градова.

Млађен Цицовић из представништва Републике Српске у Београду каже да ће сва гласачка места бити отворена од 7.00 до 19.00 часова и да ће моћи да гласају они који са собом буду имали неки од валидних докумената РС – личну карту или пасош.

„Прве информације говоре да очекујемо 13.000 до 15.000 гласача у Србији“, навео је Цицовић.

За први референдум у постдејтонској БиХ тензије не попуштају. Високи представник најављује могућност санкција за власти у РС после референдума. Овдашњи политичари од њега не одустају. Тензије, али и информације које је МУП Српске добио, натерале је власти да безбедност подигну на виши ниво.

„Може доћи до угрожавања институција на било који начин, да наши полицајци који раде на обезбеђењу објеката носе дуго оружје. Ми имамо одређене информације да из појединих радикалних кругова, нарочито вехабијских, постоје индиције да може доћи до појединачних угрожавања институција или грађана“, рекао је министар полиције РС Драган Лукач.

На смиривање напетости позива и ЕУ, која је спремна да посредује у налажењу решења око различитих празника у БиХ.

„Референдум се одржава у несрећном моменту, између прихватања апликације БиХ од стране ЕУ и локалних избора. Позивам све стране да нађу решење“, поручује шеф делегације ЕУ у БиХ, Ларс Гунар Вигемарк

Потпредседник Народне скупштине РС Рамиз Салкић, уз апел Бошњацима да не изађу на референдум, позива их да не наседају на провокације екстремиста.

У међувремену, Влада саопштава да ради на промени Закона о празницима, тако да прослава 9. јануара не буде обавезна за оне који не могу да се идентификују са празником.

РТС

Затворено за коментаре.