Све српске медаље на Олимпијским играма

Давор Штефанек са најсјанијим одличјем
Давор Штефанек са најсјанијим одличјем

Давор Штефанек са најсјанијим одличјем

Са до сада пет освојених медаља на Олимпијским играма у Рију, српски спортисти остварили су најбољи резултат на Играма од осамостаљења државе. Златна, две сребрне и бронзана медаља најбољи је резултат још од Игара у Сеулу 1988. када су наши спортисти наступали под заставом СФР Југославије. Пласманом у финале одбојкашице су обезбедиле сребро и пету медаљу за Србију.
Још три дана је остало до краја Олимпијских игара, а српски спортисти надмашили су по броју медаља учинак са претходних у Лондону 2012. године. По важности медаља учинак из Лондона је био превазиђен данасшњом сребрном медаљом кајакаша. У Лондону су освојени злато, сребро и две бронзе, док тренутно злато, два сребра и бронза сијају јаче, а још једним финалом у одбојци обезбеђена је најмање још једна сребрна медаља.
На првом учешћу на Олимпијским играма 1912. године у Стокхлому, српски олимпијци нису успели да освоје медаљу.
Пошто је обновила своју државност, а скоро век касније 2008. у Пекингу, Србија је освојила три медаље – сребро и две бронзе.
У контроверзној трци на 100 метара делфин, пливач Милорад Чавић освојио је сребрну медаљу. Чавић је већи део трке био убедљиво први, али је изгубио од Американца Мајкла Фелпса за једну стотинку под сумњивим околностима. Чавић наводно није довољно јако притиснуо „Омегин“ тастер.
Тенисер Новак Ђоковић освојио је бронзу, победивши Американца Џејмса Блејка са 6:4, 7:6(4). У полуфиналу је изгубио од Шпанца Рафела Надала.
Ватерполо репрезентација Србије стигла је до бронзе тријумфом над Црном Гором у утакмици за 3. место, резултатом 6:4. Претходно је у полуфиналу изгубила од Италије са 13:12.
Први који су обрадовали јавност у Србији у Лондону 2012, били су стрелци Андрија Златић и Ивана Анђушић Максимовић. Златић је освојио бронзу у дисциплини ваздушни пиштољ 10 метара, док је Анђушић Максимовић била друга у дисциплини малокалибарска пушка тростав 50 метара.
На свом првом учешћу на играма теквондисткиња Милица Мандић успела је да узме најсјајније одлучије у категорији преко 67 килограма. Она је у финалу била боља од Францускиње Ан Каролин Граф (9:7).
И на Олимпијским играма у Лондону, Италијани су били кобни за наше ватерполисте у полуфиналу. Победили су са 9:7. Поново су „делфини“ стигли до бронзе преко Црне Горе, где су у утакмици за 3. место тријумфовали резултатом 12:11.
На Олимпијским играма у Рију, које су у току, грађане Србије први је обрадовао рвач Давор Штефанек, који је освојио злато тријумфом у финалу у категорији до 66 килограма.
Друго одличје за Србију донела је 18-годишња Тијана Богдановић, којој је за длаку измакла борба за „златни бод“. Њу је у финалу са 7:6 победила Јужнокорејка, двострука првакиња света, Ким Сохуи.
Скакачица удаљ Ивана Шпановић најдаље је „летела“ у петој серији (7,08), што јој је било довољно за бронзу. То је уједно и нови државни рекорд.
Најновију радост донели су нам кајакаши Марко Томићевић и Миленко Зорић. Освојили су нову сребрну медаљу за Србију на Олимпијским играма у Рију, у дисциплини К2-1000 метара.

РТС

Затворено за коментаре.