Тито – један од највећих масовних убица 20. века!

11121

11121

Угледни британски лист Daily Mail објавио је листу највећих масовних убица XX вијека, а на њој се налази и југословенски вођа Јосип Броз Тито

Током XX вијека свијет је био свједок смрти и покоља невиђених размјера. То је био вијек Холокауста и два свјетска рата, век у коме су комунисти, нацисти, фашисти и војни дик­татори убили више од 100 ми­лиона људи.
Жртве су биле из свих де­лова свијета – од Уједињеног Краљевства, Француке и остат­ка Европе, преко Авганиста­на и Ирака, па све до Кореје и Вијетанама.
Енглески угледни лист Daily Mail је направио листу највећих масовних убица XX вијека.
На првом мјесту налази се Мао Цедунг, кинески вођа. Ки­нески политичар и вођа кому­нистичког режима је највећи масовни убица у историји. Већина његових жртви били су Кинези, који су након доласка комуниста умирали од глади током његовог „Великог корака напред“ или су убијени у рад­ним камповима током Култур­не револуције. Маова владавина је довела до сиромаштва огром­ног броја људи, а процењује се да број жртви износи 60 мили­она.
Лењинов наследник Јосиф Стаљин заузео је друго мјесто на овој листи. Стаљинова пољопривредна политика дове­ла је до велике глади и масовног изгладњивања у Совјетском Са­везу. Стаљинове „честке“ има­ле су за циљ решавање политич­ких неистомишљеника, а мете су често погубљене или затва­ране у радне логоре. У гулазима је страдало неколико милиона људи, а укупан број Стаљинових жртви износи 40 милиона.
Нацистички вођа Адолф Хитлер заузео је треће мјесто. Најозлоглашенији злочин XX века, Холокауст, десио се под његовим налогом, а окрутност метода нацистичке партије и дан данас не престаје да шокираја људе. Око 30 милиона људи је страдало у Хитлеровом настојању да Трећи рајх поста­не водећа светска сила.
На листи се још налазе белгијски краљ Леполд (8 мили­она жртви током колонизације Конга), јапански генерал Хиде­ки Тоџо (5 милиона јапанских жртви у Другом светском рату), отомански лидер Енвер паша (2 милиона Јермена, Грка, Асирца), камбоџански дикта­тор Пол Пот (1.7 милиона по­литичких противника), као и севернокорејски вођа Ким Ил Сунг (1.6 милиона политичких противника и цивила)…
Југословенски вођа Јосип Броз Тито, лидер Комунистич­ке партије Југославије и пред­седник СФРЈ. заузео је 13-то ме­сто на овој листи.
На сајту дневника Daily Mail наводи се да је за вријеме Тита страдало 570.000 политичких неистомишљеника.

(Слобода, гласило СНО, Чикаго, 10. октобар 2018)

Затворено за коментаре.