Трамп нови председник САД

donald-tramp-na-proglasenju-pobede

donald-tramp-na-proglasenju-pobede

ВАШИНГТОН – Републикански кандидат Доналд Трамп победник је председничких избора у САД, јавио је АП. Након што је у Висконсину добио 10 електорских гласова, он је прешао праг од неопходних 270 гласова за победу. Трамп је стигао у свој изборни штаб и обратио се присталицама. Хилари Клинтон је телефоном позвала Доналда Трампа и честитала му на победи.  Победник председничких избора у САД Доналд Трамп изјавио је да ће бити председник свих Американаца и да ће обновити амерички сан. Како је пренео Ројтерс, Трамп је у свом првом обраћању након победе рекао да је сада време за све Американце да се уједине. „Сада је време да САД излече све ране настале поделама”, рекао је Трамп. Он је додао и да ће „имати добру сарадњу са свим земљама које желе да сарађују са САД”.

Трамп је потврдио да га је позвала демократски кандидат Хилари Клинтон и да јој је он честитао на тешкој борби. „Дугујемо Клинтоновој велику захвалност због њеног труда и рада”, рекао је Трамп.

Изабрани потпредседник САД Мајкл Пенс, изјавио је данас, поводом победе републиканца Доналда Трампа на америчким председничким изборима, да су грађани САД рекли своје.„Грађани Америке су рекли своје”, рекао је Пенс, а преноси Ројтерс. Он је додао да ће Трампово вођство и визија Америку поново учинити великом.

Републикански кандидат је освојио кључне савезне државе. Добио је Џорџију и Ајову а Хилари Клинтон Вашингтон. Такође, Доналд Трамп је добио и Северну Каролину, јављају медији у САД. Хилари Клинтон освојила Орегон.

Доналд Трамп је освојио Флориду, јавља Хафингтон пост. После вишенедељних тврдњи републиканског председничког кандидата Доналда Tрампа да ће изборни дан у СAД бити обележен неправилностима и застрашивањем, на биралиштима у раним jутарњим сатима забележени су само рутински проблеми попут дугих редова, или застоjа у раду компjутера, jавља AП.

На гласачком месту у Tексасу се, тако, покварио компjутер коjи користи изборно особље, у средњоj школи у предграђу Хjустона, због чега су званичници накратко преусмерили гласаче на друго гласачко место неколико километара даље, али jе компjутер у међувремену замењен другим и гласање jе тамо настављено.

Неки гласачи су око сат времена чекали у реду да се проблем са компjутером реши, а jедна од њих, Aндреа Пеjшенс, каже да jе од око 100 људи њих 50-ак одустало од чекања у реду.

„Mноги су били узнемирени. Не знам да ли ће се вратити касниjе или су, пак, одлучили да не гласаjу“, каже Пеjшенс. У Jути, изборни званичници наводе да jе дошло до проблема са гласачком машином у jужном делу државе због чега jе особље морало да употреби папирне листиће.

Званичници из службе за заштиту бирача, националне линиjе за пружање помоћи гласачима, кажу да су примили 63 приjаве о могућем застрашивању од гласача у Пенсилваниjи око до 11.00 сати по локалном времену.

Полициjа у филаделфиjи саопштила jе да ниjе добила ниjедну приjаву о евентуалним проблемима на било ком гласачком месту. Oве године се нарочито поставља питање да ли ће проблеми бити распрострањени и указати на изборну крађу или застрашивање гласача, наводи америчка агенциjа.

Уочи гласања, Tрамп jе упозоравао да би избори могли бити намештени и да би хакери могли да нападу гласачке системе, због чега су у више од 10-ак држава уведени нови гласачки прописи што би могло да доведе до забуне на биралиштима, закључуjе AП а прноси Танјуг.

Републиканци победили и на изборима за Конгрес

ВАШИНГТОН – Републиканци су задржали контролу над оба дома америчког Конгреса и распршили наде демократа да ће барем у Сенату успети да поврате већину, показују прелиминарни резултати избора. Иако се у још неколико држава пребојавају гласови, према пројакцијама америчких медија, демократе могу да рачунају да ће републиканцима преотети само једно, еветнуално два места у Сенату.

На изборима у уторак, на којима су Американци бирали председника, комплетан Представнички дом Конгреса, као и трећину Сената, демократе су доживеле дебакл, на сва три поља, напомиње АП. Како се наводи, републиканци ће у наредне две године имати намање 52 мандата у Сенату који има 100 места. Они су до сада у том дом у Конгреса имали већину од 54 према 46 сенатора.

Републиканци ће и у новом сазиву Представничког дома задржати већину, иако је још нејасно колика ће она бити. У досадашњем сазиву тог доњег конгресног дома, они су имали 247 конгресмена, према 188 демократа. Предстанички дом има 435 места.

Танјуг

 

Затворено за коментаре.