Уочи председничких избора

images

images

Сутра су председнички избори у Србији. Наши држављани у Великој Британији, Канади и Сједињеним Америчким Државама гласају данас од седам до 20 часова, по локалном времену. Резултати њиховог гласања не смеју да се саопште до завршетка гласања у Србији, до сутра у 20 часова. Када се гласање заврши, почиње наша специјална емисија.

Ко ће бити пети председник Србије? Кандидата је 11, а одлучује 6.724.949 уписаних у бирачки списак. Тачно у седам сати отвара се 8.396 бирачких места у земљи, а у иностранству, у 32 државе још 53 места за гласање.

Понесите важећу личну карту, пасош или возачку дозволу – документ у којем је наведен јединствени матични број.

Можете да гласате и ако вам је истекла лична карта али уз потрврду МУП-а да сте поднели захтев за издавање нове личне карте. На Косову и Метохији право да гласа има нешто више од 105 хиљада бирача на 90 гласачких места. Њихове гласове прикупља ОЕБС.

„Бирчаки материјал је у нашем поседу под полицијском заштитом. Распоредићемо га ујутру на све локације. Након прикупљања гласова, предаћемо га РИК-у. На свакој гласачкој кутији имамо два члана ОЕБС-а и три члана локално ангажованог особља“, каже портпарол ОЕБС-а Сенад Шабовић.

ОЕБС-у ће помагати Косовска полиција.

„Регионална дирекција Косовске полиције ‘Север’ сачинила је оперативни план, којим је предвиђено пружање асистенције припадницима ОЕБС-а. Полиција ће током сутрашњег дана бринути о очувању јавног реда и мира. На дан избора у недељу ће у приправности бити и специјализована јединица Косовске полиције за брзо реаговање“, каже регионални шеф оперативе Косовксе полиције Жељко Бојић.

Једанесте изборе за председника Србије прати укупно 1.955 домаћих и 126 страних посматрача.

РТС

Затворено за коментаре.