ФБИ објавио заплењена документа о Теслином „зраку смрти“

ФБИ: Тесла није волео рођака Саву Косановића (који је ускоро пришао комунистима и који је кремирао Теслине посмртне остатке)
ФБИ: Тесла није волео рођака Саву Косановића (који је ускоро пришао комунистима и који је кремирао Теслине посмртне остатке)

ФБИ: Тесла није волео рођака Саву Косановића (који је ускоро пришао комунистима и који је кремирао Теслине посмртне остатке)

Документа са којих је скинута ознака тајности обелодањени су по Закону о слободи информација, а откривају озбиљно интересовање власти САД за Теслин „зрак смрти“, оружје које је Тесла тврдио да је осмислио.

Објављена документа такође садрже информације о Теслиним експериментима са „лоптама муње“ и план ФБИ-ја да ухапси рођака за ког се веровало да је покушавао да се домогне Теслиних докумената.

Никола Тесла је најпознатији по осмишљавању система наизменичне струје, индукционог мотора, радија, као и по томе што је предвидео појаву бројних модерних технолошких уређаја.

Тесла је, како се верује, преминуо у 85. години у Њујорку 7. јануара 1943. године. Међутим, у новим документима налази се писмо од 12. јануара 1943. године у ком се наводи да је истрага утврдила да је научник заправо умро 8. јануара.

У писму се наводи и забринутост због чињенице да је Тесла натурализовани грађанин САД и да због тога неће имати јурисдикцију над имовином.

Међу објављеним документима налази се писмо упућено Џону Едгару Хуверу, првом директору ФБИ-ја, где се подвлачи чланак о Теслином изуму „зрака смрти“ и сугерише да би могао да буде од кључног значаја за Министарство рата.

Препоручује се да документа буду под сталним надзором, како би се обезбедила њихова безбедност и спречило да падну у руке непријатељу који би такође био „заинтересован за тако важно ратно оруђе“.

У другом документу наводи се забринутост ФБИ-ја због рођака, тврдили су да га Тесла уопште није волео, а он је покушавао да се докопа „важних докумената и планова“. Биро се плашио да би он могао да документа после прода или да непријатељу.

У меморандуму ФБИ-ја, који датира 9. јануара 1943. године, истиче се да је Тесла спровео бројне експерименте у вези са бежичним преносом електричне енергије, познатијем као „зрак смрти“.

Теслин штићеник, Блојс Фицџералд, рекао је у интервјуу са владиним званичником да му је Тесла месец дана пре смрти рекао да су експерименти обављени и усавршени. Он је такође навео да је познати научник радио на развоју револуционарног торпеда.

РТС

Затворено за коментаре.