Хан: Приступање нових чланица ЕУ тренутно није актуелно

evroskepticizam02

evroskepticizam02

У свим земљама западног Балкана постоји напредак и појачано залагање за сарадњу, али из данашње перспективе приступање нових чланица ЕУ још није актуелно, истиче европски комесар за проширење Јоханес Хан.

У разговору са посланицима аустријског парламента Јоханес Хан је указао да није довољно да се примене од Брисела тражена правна прилагођавања, већ је неопходна и одрживост.

Хан напомиње да још увек постоје бројни недостаци, на пример, у борби против корупције.

Када је реч о Турској, комесар истиче да економска сарадња добро функционише и додаје да на политичкон нивоу ипак постоје тензије.

Турска, као земља кандидат, мора прихватити да морају бити виши стандарди у области владавине права, објашњава комесар..

Хан, међутим, оцењује као позитивну примену споразума ЕУ и Анкаре о избеглицама, наводи се у саопштењу аустријског парламента.

Приоритет је, како каже, да сада три милијарде евра које је обећала ЕУ доспеју у избегличке кампове и у регионе Турске са натпросечно високим процентом избеглица.

Говорећи о мигрантској кризи, Хан је истакао да је неопходно пружити помоћ на лицу места, како би се људима пружила боља перспектива.

Према његовим речима, учешће у глобализацији је у европском интересу али је битно да се преко опсежних уговора, укључујући оне о слободној трговини, очува европска димензија.

Европа је и даље најатрактивније тржиште и требало би да буде свесна своје преговарачке позиције, поручује Хан апелујући да се у међународним преговорима морају осигурати високи европски стандарди, које партнри треба да преузму.

Хан је, с тим у вези, подсетио да Европа чини седам до осам одсто светског становништва, а даје 23 одсто глобалног привредног доприноса, као и да финансира више од 40 социјалних услуга широм света.

„Не морамо се скривати“, нагласио је Хан додајући да то важи посебно за споразум о слободној трговини са Канадом (ЦЕТА), као и за однос са Русијом.

Говорећи о Брегзиту, комесар је подржао став посланика аустријског парламента да не сме бити специјалних уступака Лондону.

РТС

Затворено за коментаре.