Хари Потер „рођен“ подно „Равне горе“

Хотел ''Равна Гора'' у Лондону
Хотел ''Равна Гора'' у Лондону

Хотел “Равна Гора“ у Лондону

– Наши гости долазе буквално из свих земаља, од Јапана, до Канаде, а највише има Норвежана. Од житеља из бивших југословенских република најбројнији су, наравно, Срби. Тачно је да у последње време долазе све чешће и Хрвати – каже Веселиновић за „Новости“.

Хотел ''Равна Гора'': Британска, четничка и српска застава

Хотел “Равна Гора“: Британска, четничка и српска застава

С времена на време могу се срести и Словенци, како у холу пролазе поред Дражине и Ђујићеве слике. Пре неколико година ту су Нову годину славили и потомци словеначког четничког војводе триглавског Уроша Шуштерича и њихови пријатељи.

По Веселиновићевим речима, Покрет српских четника Равне горе има у Британији још два хотела – један у Бирмингему, „Динара“, и други у Лестеру, „Тромеђа“. У Канади, Америци и Аустралији имају имања, хале, спортске терене…

Зграда, иначе, није купљена да буде хотел, већ Дом „Дража Михаиловић“, за смештај чланова Покрета. Накнадно је претворена у дестинацију за туристе, да би Покрет од прихода могао да се издржава.

Чланови Покрета углавном су били припадници Динарске четничке дивизије, а данас су ту улогу преузели њихови потомци. Покрет је током деведесетих слао огромну хуманитарну помоћ Србима, нарочито избеглицама и рањеницима у Крајини, јер је Динарска дивизија пореклом из Книнске Крајине.

Милослав Самарџић, публициста и власник часописа „Погледи“, одсео је у „Равној гори“ четири пута.

– Изненадио сам се кад сам схватио да се хотел налази у делу Лондона где све некретнине имају милионску вредност, на само 15 минута лагане шетње од Хајд парка. Врло близу је и Трафалгар сквер. Сам центар града. Знам да долазе људи из бивших југословенских република, и не чуди ме што има и Хрвата. Када сам био гост Покрета четника Равне горе Немачка, повели су ме у један хрватски ресторан, на ручак. На моје изненађено „зашто“, одговорили су: „Зато што се са Хрватима боље разумемо него са Немцима“. Међунационалне разлике тамо нису толико изражене као код нас – каже Самарџић.

Он је, такође, дошао до писма Момчила Ђујића члановима Покрета, 1956. године, којим их обавештава да су купили Дом у Лондону, где ће бити смештен главни центар за рад у Европи. Тиме је, како се наводи, спроведена у дело одлука са седнице Главне управе организације за Енглеску, из октобра 1956.

За куповину зграде формиран је посебан одбор, који је нашао подесну локацију и платио је 15.000 фунти, које су сакупили чланови Покрета. Планирано је да у згради буде смештена канцеларија Покрета, читаоница, библиотека, ресторан, бар, собе за госте и преноћишта за чланове који долазе у Лондон, као и апартман за краља, чланове краљевске породице и угледне „српске народне прваке кад долазе у Енглеску и Лондон“.

ЂУЈИЋЕВО ПИСМО

„САМА зграда налази се недалеко од нашег српског храма у Лондону и делова града у којем су насељени Срби. Зграда је сасвим, са три стране, одвојена од осталих зграда улицама. Има мали парк на улазу до главне улице, а исто тако и у позадини парк, који је дели од комшијског имања. Лице зграде, са лепим терасама, окренуто је према чувеном Холанд парк авенија и чини изванредно леп изглед. Овај спомен-дом ђенерала Драже у Лондону представља најлепше српско имање у Европи, изван наше поробљене отаџбине. Он ће служити српским борцима као ослонац и упориште у њиховој даљој борби за слободу и уједињење српства“, написао је 1956. војвода Ђујић.

“Новости“

Затворено за коментаре.