Црногорски вандализам са НАТО  акцентом

Свештеник Миладин Митровић

 

  Свештеник Миладин Митровић

Свештеник Миладин Митровић

Немили догађаји који су се десили на Бриској гори недалеко од Улциња посвједочили су да притисак власти у Црној Гори усмјерен против Српске Цркве и њенога народа постаје све интензивнији и агресивнији. Рушење темеља конака предвиђеног за живот монахиња новога манастира светога Василија Острошкога представља елеменат вандализма континуиране политике црногорскога режима који може да се окарактерише као највећи израз подлости и цинизма савремене историје. То је посебан вид цинизма и светогрђа, без сваке сумње провокативнога карактера јер се дешава у вријеме када православни вјерници прослављају велики празник силаска Светога Духа на апостоле. У вријеме када су срца православних вјерика испуњена осјећањима благочешћа и духовне радости изузетно мучно и болно било је гледати застрашујуће слике скрнављења манастирских објеката.

Варварски чин који поражава здрав разум својом жестином и бесмисленошћу био је учињен из двоструких разлога. Са једне стране то је била демонстрације силе и свједочанство апсолутне спремности да се у отворен физички сукоб крене против свога сопственога народа. Са друге стране покушај застрашивања и показатељ да су СПЦ и српски народ у овој земљи апсолутно непожељни  и неприхватљиви. Нема никакве сумње да  срамним чином рушења манастирскога конака политичка стратегија црногорскога вазалнога режима добила своју кулминацију и довела сопствену земљу на ивицу грађанскога рата. Сада из ове перспективе постаје очигледно да је то већ одавно смишљен план у режији НАТО алијансе која пренебрегавајући вјековно културно-историјско наслијеђе и интересе српскога народа захтјева од институција и власти Црне Горе да се путем примјене силе и агресије обрачуна са СПЦ.

Да НАТО по сваку цијену жели да одржи на власти послушни и вазални режим Мила Ђукановића, па чак и по цијену крвавог грађанскога рата сведочи управо и овај немили догађај у манастиру светога Василија. Због тога са пуним правом и одговорношћу можемо говорити да је рушење конака црногорски вандализам са натовским акцентом. Борба црногорских власти против СПЦ је у суштини отворена борба НАТО-а против Православне вјере. То је дио политичке агресије према нашем народу у Црној Гори која има за циљ да неутралише и изолује српско присутство које се сада, посебно послије масовних литија показало као врло озбиљан фактор који стоји на путу бездушним евроатланским пројектима. Док православни свијет са великом бригом и страхом гледа на новонасталу ситуацију у Црној гори, за НАТО алијансу је то само још један у низу ,,милосрдних анђела,, који својим сарказмом и бруталношћу не мари за последице које могу бити изузетно тешке и катастрофалне.

Режим у Црној Гори постаје све више бруталнији и нервознији јер  чињенично стање свједочи да је већ одавно изгубљено повјерење сопствених грађана, који су своје не задовољство показали учествовањем у великобројним литијама и молебнима широм Црне Горе. Недавна привођења митрополита Амфилохија, те Владике Јоаникија и свештенства СПЦ само је још више продубило повјерење народа у Српску Православну Цркву и показало спремност народа да заједно брани свој идентитет, вјеру, национално достојанство. Репресивне и не промишљене мјере поставиле су власти Црне Горе у изузетно не удобну ситуацију која се умјесто искренога дијалога и тражења компромиснога рјешења,  одлучила на кораке ваднализма и агресије. У овоме вандалскоме чину огледа се све вазалност и зависност политике Мила Ђукановића од НАТО-а, који прекрасно схвата да оваквим корацима само отежава и подгријава и онако тешку ситуацију у својој земљи. Рушење конака је поновни и још отворенији удар на историјске темеље Црне Горе, који су предходно били већ пољуљани доношењем спорнога закона о слободи вјероисповјести и изазвали бурно негодовање вјерника ове земље. Међутим инструкције из НАТО захтјевају апсолутну посушност и одбацују могућност било каквог прагматизма и компромиса. Западноевропски центар моћи у својој политици не познаје принципе компромиса и солидарности. За њих не постоје појмови светости и светиње, него искључиво сурови интерес материјалонга карактера који руши све пред собом ради остврења свога циља.

Синхронизованост антиправославних кампања у многим земљама у којима већински живи православни народ свједочи о добро организованом процесу усмјереном на слабљење Православља у цјелини. Тренутни епицентар овакве пропагнде запаљен је у Црној Гори која се налази пред најтежим и најсудбоноснијим изазовима у својој сваременој историји. Само вјера у милост и помоћ Божију, те јединство и одлучност народа да се иде до краја даје наду да ће српски народ и СПЦ у Црној Гори успјети изаћи као побједници.

 

Бања Лука,

13.06.2020.                                                                   Свештеник Миладин Митровић

Савјетник СНП – Избор је наш за религијска питања

СРБСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ – ИЗБОР ЈЕ НАШ
В. Степе Степановића 62, 78 000 Бања Лука, Република Српска
Телефон 065 492 529, www.plebiscitrs.org,info@plebiscitrs.org

Затворено за коментаре.