Бивши италијански премијер упозорава: Европа се распада, прети нам РАТ

69123644e13c61328b7b174cb5fe2d85

69123644e13c61328b7b174cb5fe2d85

М. Б.
Већ неколико година у назад, Европска унија суочава се са све већом незаполеношћу и све озбиљнијим претњама од тероризма. Мигрантска криза и неслагање земља чланица о овом горућем питању, дала је ветар у крила свима евроскептицима широм Европе и поново у први план избацила десничарске партије. Уље на ватру додали су Британци најављеним референдумом за излазак из ЕУ, па чак и најватренији еврофили брину за будућност Уније. Некада један од највећих еврофанатика, бивши италијански премијер, Марио Монти, изнео је нимало оптимистичне прогнозе о будућности Европе.

Први пут у својој дугој академској и политичкој каријери, коју је провео радећи управо на европским пројектима, Монти не види Европу као обједињену и јединствену.

– ЕУ пролази кроз такву кризу да ме наводи да по први пут да помислим да се крећемо ка потпуној дезинтеграцији. Европа никада није у једном тренутку потресало толико различитих криза као сада. Иако је ЕУ, историјски гледано, кроз процес кризе и одговора на њу напредовала, плашим се да се овај пут то неће догодити – рекао је Монти за портал „Политицо.еу“.
Бивши италијански премијер чак верује да би све могло да се оконча ратом у Европи.

– На европском тлу, природно стање током кризе није мир. Да није било структуриране интеграције земаља, европске нације повремено би улазиле у конфликте и ратне сукобе једна са другом – објаснио је Монти.
Оно што бившег европског комесара наводи на овакав став је огромно неповерење које постоји између европских земаља и јаке предрасуде које никада нису гласније изношене у јавност него сада. Ипак, верује да је окидач за комплетну ситуацију финансијка криза.

– Мислим да је све почело са финанијском кризом која се поклопила са председнички изборима у Француској. У том тренутку, највећи проблем био је како да спасимо банке, па чак и неке земље од пропадања. То је урађено новцем земаља чланица ЕУ, а не маленим буџетом Уније – каже Монти.

Пре Монтија, и Мартин Шулц упозорио је да је Европа у опасности и да јој прети распадање.

„Нико не може да каже да ли ће ЕУ постојати у овом облику за десет година. Ако то желимо, потребно је да се жестоко боримо за то“, рекао је Шулц.

УПОЗОРЕЊЕ Шулц: Европској унији прети РАСПАД
Европска унија изложена је ризику да се распадне и њене присталице морају да се боре да је сачувају, изјавио је председник Европског парламента Мартин Шулц. Шулц је рекао у интервјуу њемачком листу „Велт“ да је ЕУ у опасности и да постоје снаге које желе да је разбију.

БЛИЦ

Затворено за коментаре.