Брутални обрачун Пореске управе са ТВ Стил платиће грађани

Радосав Лазић, бивши директор и главни и одговорни уредник Телевизије Стил (Фото: Цензоловка)
Радосав Лазић, бивши директор и главни и одговорни уредник Телевизије Стил (Фото: Цензоловка)

Радосав Лазић, бивши директор и главни и одговорни уредник Телевизије Стил (Фото: Цензоловка)

Гашење једне локалне телевизије 2007. године, после незаконите блокаде рачуна од стране Пореске управе која је уследила одмах после једне политичке емисије, ускоро ће добити судски епилог и могло би државну касу да кошта 100.000 евра

Ни после девет година агоније, блокада рачуна, пореских инспекција, принудних наплата, судских процеса и пресуда, Радосав Лазић, бивши директор и главни и одговорни уредник Телевизије Стил из Лапова, није добио ни динар обештећења од Пореске управе у Свилајнцу, чије је неосновано решење о блокади рачуна практично угасило ову телевизију 2007. године.

Агонија ове телевизије почела је нешто раније те године, када су се у њеним просторијама појавили порески инспектори. Они су тада дошли у прву и једину „редовну“ контролу.

Како објашњава Лазић, инспектори су се појавили свега 36 сати после политичке емисије „Испадање“ у којој су учествовали тадашњи председник општине Свилајнац Добривоје Будимировић Биџа и председник општине Баточина Радиша Милошевић.

Порески инспектори су се појавили 36 сати после политичке емисије „Испадање“ у којој су учествовали тадашњи председник општине Свилајнац Добривоје Будимировић Биџа (тада СПС, сада СНС) и председник општине Баточина Радиша Милошевић (ДС)

Све то дешавало се у атмосфери припреме референдума за Будимировићеву смену, кога је на тој функцији требало да замени Милошевићев партијски колега из Демократске странке Предраг Милановић. Гледаоци су се током емисије СМС-ом опредељивали између двојице учесника, а победио је Будимировић.

Везу између ова два догађаја Лазић види и у чињеници да је директорка Пореске управе у том тренутку била Милановићева снаја, али и у понашању пореских инспектора који су из предузећа однели три регистратора, а да притом нису пописали сва документа ни оставили реверс.

До Предрага Милановића нисмо успели да дођемо, али нам је неколико Свилајнчана потврдило да је Борјанка Милановић, која је у међувремену преминула, заиста била снаја садашњег председника општине. На интернету смо нашли документ филијале Пореске управе у Свилајнцу из 2006. године, који је, као директорка филијале, потписала управо Борјанка Милановић.

Инспектори су раскупусане папире вратили после неколико месеци, заједно са решењем да ТВ Стил „на основу незаконитости и неправилности утврђених у поступку теренске контроле“ изврши уплату пореза и доприноса с каматом, у износу од 613.600 динара.

Као додатак овом решењу Пореска управа им је блокирала рачун док се дуг не измири. Међутим, решење о блокади рачуна није било потписано.

Шест месеци гушења

Лазић се на решење жалио пореском центру у Крагујевцу, који га је поништио и наложио својој филијали у Свилајнцу да понови контролу и одблокира рачун телевизије.

Скоро два месеца касније, 23. новембра 2007, порезници су дошли у нову контролу, али су остали при пређашњем мишљењу и решењем од 8. јануара 2008. године обрачунали дуг од – 575.000 динара. Како се он смањио у односу на прво решење, ни до данас никоме није јасно.

За све то време, каже Лазић, рачун је остао у блокади, а телевизија је почела да се распада.

„Због блокаде рачуна искључили су нам струју, а онда и телефон, па нисмо могли да правимо програм. Нико из осталих шумадијских општина није желео да гостује у емисијама јер сам проглашен криминалцем, а сви уговори које смо до тада потписали били су доведени у питање“ (Радосав Лазић, бивши власник ТВ Стил)

„На рачуну смо у то време имали око 300.000 динара, довољно да исплатимо плате, порезе и доприносе, али то нисмо могли због блокаде. После 120 дана искључили су нам струју, а онда и телефон, па нисмо могли да правимо програм. До тада смо пуштали музику, чисто да држимо фреквенцију. Нико из осталих шумадијских општина није желео да гостује у емисијама јер сам проглашен криминалцем, а сви уговори које смо до тада потписали били су доведени у питање.“

Лазић је у тој ситуацији прошао горе од својих запослених, јер услед блокаде рачуна није могао да плати ПДВ, па је зарадио прекршајну пријаву у Јагодини, а за наводну проневеру пореска полиција из Крагујевца поднела је против њега кривичну пријаву за утају пореза.

Све је водило ка затварању телевизије. Изгубили су тржиште, поверење гледалаца, радници су отишли, а Лазић је, да би исплатио дуг према Пореској управи, заложио опрему телевизије, чија је вредност процењена на 750.000 динара, и тек тада му је одблокиран рачун.

Платили су своја дуговања, обавестили Пореску управу да може да преузме опрему и поднели захтев за ликвидацију, што је убрзо и спроведено. Без посла је остало 35 запослених.

Фирма ТВ Стил ликвидирана је 1. децембра 2008. године, да би шест месеци касније била избрисана из Регистра привредних субјеката.

КОНТРОЛА НЕПОСТОЈЕЋЕ ФИРМЕ

Ваљда због поприличне прашине коју је случај ТВ Стил подигао протеклих недеља, филијала Пореске управе у Свилајнцу послала је ових дана нови допис Радосаву Лазићу. У њему, међутим, нема информације да ли ће и када Лазићу новац бити уплаћен, већ га позивају на нову контролу.
Како стоји у овом допису, Радосав Лазић се позива да одмах, а најкасније у року од три дана, дође у Пореску управу „ради учешћа у поновном поступку теренске контроле“.
Лазић објашњава да из два разлога не може да се одазове на овај позив. Прво, привредно друштво је ликвидирано и избрисано из регистра још 2009. године. Друго, он је одлуком Привредног суда именован за ликвидационог управника искључиво са овлашћењем да се бави повраћајем новчаних средстава.
Истеривање правде

Иако је телевизија затворена, Лазић се трудио да докаже да је решење Пореске управе било незаконито, а правду је задовољио у новембру 2010. године, када је одлуком Управног суда решење поништено. У одлуци је утврђено да је Пореска управа започела поступак контроле пре него што је телевизији уручен налог, што је незаконито.

Наиме, датум на налогу се поклапа са датумом када су порески инспектори дошли у телевизију (23. новембар), али су тај папир порески инспектори тек три дана касније, 26. новембра, прибили на врата телевизије.

Принуђена одлуком Управног суда, решење је поништила и пореска централа у Крагујевцу и дала рок од 40 дана свилајначким инспекторима да изврше нову контролу. Проблем је само што више нису имали где да оду јер је Телевизија Стил затворена годину дана раније

Решење је, принуђена одлуком Управног суда, поништила и пореска централа у Крагујевцу и дала рок од 40 дана свилајначким инспекторима да изврше нову контролу. Проблем је само што више нису имали где да оду јер је Телевизија Стил затворена годину дана раније.

„Могли су у Привредном суду да траже моје постављење за ликвидационог управника и да поново врше контролу, али то нису урадили јер су знали да ћу да тражим да врате новац који смо им уплатили“, објашњава Лазић.

Он каже да му је већ после првог решења било јасно да инспектори могу да раде шта год желе.

„На пример, опрему коју смо заложили да би нам одблокирали рачун нису узели скоро две године. За све то време она је стајала у изнајмљеном простору који сам ја плаћао, јер власник није смео ништа да им каже, али је зато мене звао сваки дан.“

Да Лазић не доживи потпуни крах постарао се Основни суд у Крагујевцу који га је ослободио оптужби за утају пореза, што је касније потврдио и Апелациони суд. Такође, на основу доказа из банке да је сваки месец одлазио да плати ПДВ, али да то није могао да уради због блокаде рачуна, ослобођен је и прекршајне пријаве у Јагодини. Тај дуг је исплаћен када је рачун фирме одблокиран.

Власник није овлашћен

Будући да су када је решење Пореске управе проглашено незаконитим поништене и правне последице које је оно произвело, Лазић је пре пет година покренуо поступак за повраћај незаконито присвојене имовине.

Од Пореске управе у Свилајнцу тражио је да му надокнади вредност продате опрема и нешто више од 143.000 динара неосновано наплаћених на име пореског дуга. Пореска управа је овај захтев одбила, јер је сматрала да Лазић није овлашћено лице које може да тражи повраћај средстава!

Власник угашене Телевизија Стил тражио је од Пореске управе да му надокнади вредност продате опрема и нешто више од 143.000 динара неосновано наплаћених на име пореског дуга. Пореска управа је тај захтев одбила, јер је сматрала да власник није овлашћено лице које може да тражи повраћај средстава!

Зато се бивши власник лаповске телевизије обратио Привредном суду, који га је 2013. године одредио за ликвидационог управника и овластио да предузме мере повраћаја скоро 925.000 динара и све друге правне радње које иду у прилог ТВ Стил.

Те друге радње обухватају и захтев да му се надокнади и штета услед немогућности пословања, изгубљена добит за период од седам година, али и новац уложен у сређивање пословних просторија и чување опреме за рачун Пореске управе, па је одштетни захтев у међувремену нарастао на више од 14 милиона динара.

На све захтеве упућене Пореској управи Лазић је уредно добијао одговоре да се чека мишљење из Београда, а како оно није стигло до јула прошле године, обратио се Републичком јавном правобранилаштву и предложио мирно решење спора. Како ни то није уродило плодом, поднео је тужбу против државе. Прво рочиште у овом процесу, које је било заказано за фебруар, одложено је за 26. април.

У филијали Пореске управе у Свилајнцу рекли су да нису овлашћени да одговоре на питања Цензоловке и упутили су нас на централу у Београду.

Ни у централи нису били вољни да нам понуде објашњења. У Бироу за информације Пореске управе истакли су да се сваки документ, информација или податак који се односи на појединачног пореског обвезника сматра тајним.

ЦЕНЗУРА СЕЋАЊА

Радиша Милошевић, један од учесника ТВ дуела због којег је, по тврдњама Радосава Лазића, угашена телевизија, избегавао је наш позив тако што је цео дан био на састанку, а онда на терену, да би нам наредног дана његова секретарица рекла да је поново отишао на терен. Нисмо успели да га добијемо ни на два броја мобилног телефона.
У канцеларији његовог страначког колеге Предрага Милановића, председника општине Свилајнац, рекли су нам да он не даје изјаве за медије и да то уместо њега ради ПР Ивана Тодоров. Иако нам је обећала изјаву, она нас је на крају само обавестила да господин Милановић нема коментар.
Добривоје Будимировић Биџа, који је у међувремену из СПС-а прешао у СНС, са одушевљењем је говорио о ТВ Стил, истакавши да је у оно време та телевизија била веома гледана.
„Била је то добра телевизија, која је углавном пуштала музику, неке забавне програме, али је имала и ту политичку емисију у којој су се сучељавали локални политичари, што им је и привукло највише гледалаца. Сећам се и тог дуела и свега што се касније десило са телевизијом чије је гашење сигурно имало политичку позадину. Да сам знао како ће све да се заврши, не бих ни прихватио то гостовање“, закључио је Будимировић.

https://www.cenzolovka.rs/vesti/brutalni-obracun-poreske-uprave-sa-tv-stil-platice-gradani/

Затворено за коментаре.