Данијел Сервер: Русија види Александра Вучића као непоузданог и непожељног

7976971855731fa81782c7139562332_v4_big

7976971855731fa81782c7139562332_v4_big

среда, 11. мај 2016.
 Београд – – Званична Москва види Александра Вучића, премијера Србије, као непоузданог и непожељног, оцењује за Данас Данијел Сервер, професор Универзитета „Џонс Хопкинс“, који је јуче боравио у Београду и у згради Владе Србије се срео са председником Владе Александром Вучићем.

Између осталог, Сервер у разговору за наш лист истиче да Вучић не балансира између Русије и Европске уније, већ да шаље јасне сигнале опредељености за европске интеграције, чиме објашњава тврдње о томе да је премијер Србије у очима руских званичника непожељан лидер.

– Будућност Србије је у Европи. Москва ће покушати да спречи Европу од проширења тамо где сматра да је њена сфера утицаја, укључујући делове Балкана, као што је Србија. Међутим, уверен сам да руководство из Београда веома добро разуме да Русија не представља просперитет и слободу коју представља Брисел.

(Данас)

Додик ставља Србију у тежак положај тиме што истиче право на одржавање референдума

Београд — Србија је окружена многим проблемима и нестабилностима, али највећи изазов за њу у будућности биће Босна, а не Косово, сматра професор Данијел Сервер.

Професор Универзитета „Џон Хопкинс“ рекао је у Кажипрсту да је природно да Србија жели да што више утиче на смањење нестабилности у целом региону.

„Имамо озбиљне проблеме у Македонији, хроничне проблеме у Босни и проблеме који се налазе на Косову. Највећи изазов за Србију биће Босна“, рекао је Сервер, који сматра и да је Србија у незгодном положају.

Како је рекао, тренутно није јасно како Босна као држава може ефикасно да функционише у постојећим уставним оквирима, а односи Београда и Сарајева и Београда и Бањалуке су важан део формуле стабилности у БиХ.

„Имате подељену земљу, а те поделе се подржавају постојећим уставом и тешко је направити пут ка реформама“, рекао је Сервер.

Како је истакао, председник Републике Српске Милорад Додик ставља Србију у тежак положај тиме што је наставио да истиче право на одржавање референдума.

„Немогуће је за Србију да поздрави такве ствари, али је немогуће и да не подржи Србе у БиХ. То је велики проблем“, рекао је Сервер.

На питање хоће ли се од Србије тражити да се другачије одреди према Додику, Сервер каже да је главни циљ Вашингтона да се БиХ одржи као јединствена, функционална држава.

„Став Београда према свему у БиХ је веома битан. Не очекујем да ће било ко у Београду бити незаинтересован за добробит Срба у БиХ, али истовремено је јасно да би Београд волео да у Босни и другим земљама у окружењу види функционалне европске државе. То значи да је то у извесној мери у супротности са Додиковим циљевима“, рекао је Сервер.

Амерички професор је казао да су односи САД и Србије веома добри и да се стичу услови и охрабрују амерички инвеститори за долазак у Србију. Чињеницу да Србија није увела санкције Русији Сервер види као „непријатност“, али не и као значајан проблем.

„То је само део односа, никако њихов већи део. Мислим да је то озбиљнији проблем за Европу. Ми бисмо волели да се Србија придружи Европи по питању санкција, али то није велико питање за САД“, рекао је Сервер.

Истакавши да „руска моћ опада“,Сервер је рекао и да постоји могућност да у новој српској влади буде проруске струје.

(Б92)

НСПМ

Затворено за коментаре.