Демократска странка у четницима

Демократска странка у четницима

ПИШЕ: Милослав Самарџић

Странка која је највише учествовала у четницима била је – Демократска странка. Зато је једино њој Дража дозволио да има своју јединицу: Омладинска бригада “Михајло Наумовић“, у саставу 1. равногорског корпуса. Михаило Наумовић је био студент из Београда. Овде су његове слике, као београдског илегалца и као четника на терену:

http://www.pogledi.rs/povratak-otpisanih-istina-o-beogradskim-ilegalcima/

Лични секретар Љубе Давидовића и секретар Извршног одбора ДС, судија Брана Ивковић, био је један од главних политичких људи у четницима – потпредседник Централног националног комитета, итд. А председник ЦНК био је Михајло Кујунџић из ДС, који је пре рата био председник Народне скупштине… Иначе ЦНК Краљевине Југославије је био замена за Народну скупштину. Чинили су га делегати свих демократских странака из Србије и Словеније.
Главни одбор ДС изјаснио се 1943. године 70% за Дражу и 30% за Недића.
На Светосавском конгресу у селу Ба било је највише делегата Демократске странке – 80.
Постојала је још једна Демократска странка – поред ове, главне, којој је после Љубе Давидовића председник био Милан Грол – и звала се Самостална демократска странка. И она је дала подршку четницима, њен председник, Адам Прибићевић, био је у Дражином штабу. Наравно, Дражи је подршку дао и Милан Грол, који је био министар у југословенској влади у емиграцији. Тј. Грол и Дража били су колеге – министри у истој влади.
Наравно, треба рећи да су и све друге демократске партије из Србије и Словеније биле за Дражу и четнике – радикали, земљорадници, социјалисти, итд. Разлика је само у томе, што се ДС највише ангажовала.
На жалост, данас на сајтовима свих ових странака – Демократске и ДСС-а, Радикалне, Социјалистичке, итд, није објашњено шта су радиле током рата, тј. да су дале пуну подршку једином демократском покрету у земљи – Четничком покрету.
На сајту ДС пише да су њени шланови “учествовали у оба покрета отпора“, тј. да су били и у четницима и у партизанима. То је нетачна конструкција. Тачно је да је ДС учествовала у четницима, а да су њени малобројни отпадници, као и отпадници других наведених партија, били у нелегалним паравојним формацијама комунистичке странке.
Уосталом, та констатација, да је члансто једне странке било у формацијама друге странке, нелогична је сама по себи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *