Погледи
Ни један коментар неће бити обрисан, без обзира на политички или лични став, уколико буде написан у складу са основним цивилизацијским нормама. Оснивач форума није одговоран за изношење личних ставова посетилаца форума.

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Login to check your private messagesLogin to check your private messages   LoginLogin 

Топличко въстание - българска версия
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Post new topic   Reply to topic    Погледи Forum Index -> Погледи България
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Гаврил Радомир
Guest

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 5:06 pm    Post subject: Reply with quote

Милославе,

Ни сам аутор "Десет бугарски митова". Аутор е Божидар Димитров сад jе министар без ресора. О филму треба да се регистрираш, али скидањето е бесплатно. Ако не успеш, морам да ти га пошаљем по неки начин.
Бавим се са средњевековном историју.
О теби по твог тему: Сасвим ускоро у Бугарску излађи книга за Милан Недич от бугарски аутор, али ни сам запамтио ни наслов, ни име аутора. Ће се потрудим да ти кажем тачни наслов и име аутора.
1. Стоян Рачев, Участие на български военнослужещи антифашисти от окупационния корпус в партизанското движение на Сърбия (1942 - 1944 г.) - във: Военно - исторически сборник, 1969 г., кн .1. Тиче се нај - уопште о учество бугарски војници у саставу І Јужноморавска бригада и бој са Дражевиском "Вардарски корпус". О томе важи и книгу Б. Ташев, Партизански записки, София, 1960 г.;
2. Николай Кочанков, Война и политика: България и окупацията на Сърбия от силите на оста (1941 - 1944 г.) - в: Национален исторически музей - София, Т. ХV, 2005 г.;
Чланак е врло добар зашто су наведени фактима из Бугарског архива. Напр. пише за сусрет међу В. Сеизов (бугарски извиђач) и Коста Пекањац у Луковску бању- Копаоник планина. Говорим ти по памећење, имам овои чланак, али треба да потражим них .
Жив и здрав,
Гаврило Радомир Бугарин
Back to top Podeli na facebook
Гаврило Радомир
Guest

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

Милославе,

Надам се да има моћ да учиним списку на неке наслови коју би били интересантни за тебе.
Miloslav Samardzic

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

Гаврил Радомир wrote:
Милославе,

Ни сам аутор "Десет бугарски митова". Аутор е Божидар Димитров сад jе министар без ресора. О филму треба да се регистрираш, али скидањето е бесплатно. Ако не успеш, морам да ти га пошаљем по неки начин.
Бавим се са средњевековном историју.
О теби по твог тему: Сасвим ускоро у Бугарску излађи книга за Милан Недич от бугарски аутор, али ни сам запамтио ни наслов, ни име аутора. Ће се потрудим да ти кажем тачни наслов и име аутора.
1. Стоян Рачев, Участие на български военнослужещи антифашисти от окупационния корпус в партизанското движение на Сърбия (1942 - 1944 г.) - във: Военно - исторически сборник, 1969 г., кн .1. Тиче се нај - уопште о учество бугарски војници у саставу І Јужноморавска бригада и бој са Дражевиском "Вардарски корпус". О томе важи и книгу Б. Ташев, Партизански записки, София, 1960 г.;
2. Николай Кочанков, Война и политика: България и окупацията на Сърбия от силите на оста (1941 - 1944 г.) - в: Национален исторически музей - София, Т. ХV, 2005 г.;
Чланак е врло добар зашто су наведени фактима из Бугарског архива. Напр. пише за сусрет међу В. Сеизов (бугарски извиђач) и Коста Пекањац у Луковску бању- Копаоник планина. Говорим ти по памећење, имам овои чланак, али треба да потражим них .
Жив и здрав,
Гаврило Радомир Бугарин

Радомире,
Хајде молим те преведи ми ову реченицу:
Четническото движение на Тане Николов в Поморавието е най - едната страна на въпроса или действията на Ал. Протогеров.

Значи, не постоји ни једна бугарска књига о Дражи?
Ове три књиге ме занимају. Да ли их имаш?
Да ли су то једине, макар теби познате, бугарске књиге о четницима и партизанима (овде код нас)?
Иначе, нашао сам доста четничких и комунистичких докумената о томе. Лета 1944. у Србији су постојале чак три бугарске партизанске бригаде - а укупно је у Србији тада било мислим 11 партизанских бригада.
Такође, партизани из Бугарске су долазили да помогну овдашњим партизанима у борби против четника.
Вардарски корпус је био у области Куманово - Брза Паланка. Поражен је фебруара 1944. од удружених српским, албанских, македонских и бугарских партизана. Тада се повукао у област северно од Врања.
У то доба, Црна Трава је била база за снабдевање партизана и у том делу Србије и у Бугарској (снабдевање енглеским авионима).
View users profile Send private message
Miloslav Samardzic

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 6:32 pm    Post subject: Reply with quote

Иначе, ових дана сам завршио поглавље: ''Четници и други народи - Бугари''. Има двадесетак куцаних страна.
Да ли те занима, да поставим овде?
Гаврил Радомир
Guest

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 7:26 pm    Post subject: Reply with quote

За Милослав:

Превод: Четнички покрет Тане Николов у Поморављу или делателности (радња) Александар Протогеров су једна стране питање .
На Б. Тошев књига је немам, али може да се нађи.
Овие два чланака се налазат у мени, али треба да нађим их из моје књигама, негде сам их угурати. Када налазим двоjе чланака одмах ће ти их пошаљем на адрес у Србиjе или на e - mail, односно e-mail морам прво да их сканирам. Уопште свака литература што налазим по тему имаћеш.
Жив и здрав!
Гаврило Радомир Бугарин
Гаврило Радомир
Guest

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 7:30 pm    Post subject: Reply with quote

Односно "Четници и други народи - Бугари" врло интересантно. Постав на сајту.
Поздрав
Miloslav Samardzic

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 7:35 pm    Post subject: Reply with quote

Гаврил Радомир wrote:
За Милослав:

Превод: Четнички покрет Тане Николов у Поморављу или делателности (радња) Александар Протогеров су једна стране питање .
На Б. Тошев књига је немам, али може да се нађи.
Овие два чланака се налазат у мени, али треба да нађим их из моје књигама, негде сам их угурати. Када налазим двоjе чланака одмах ће ти их пошаљем на адрес у Србиjе или на e - mail, односно e-mail морам прво да их сканирам. Уопште свака литература што налазим по тему имаћеш.
Жив и здрав!
Гаврило Радомир Бугарин

Захваљујем! Хајде молим те пошаљи на мејл:
pogledi@sbb.rs
Ево сада ћу поставити овај чланак.
Miloslav Samardzic

PostPosted: Sat Dec 05, 2009 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Гаврило, ево отворио сам тему:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=181925#181925
Българин

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Понеже на мен пък ми е интересно ето това:

Четнички покрет Тане Николов у Поморављу или делателности (радња) Александар Протогеров су једна стране питање .

... то и да си питам за тая страна! Wink
Ако иска Гаврил Р.Б. нека представи и тази страна.
Интересно ще е не само за мен - на мен ми каза, че не желае да контактува (по негови си виждания), ама пък да се пробвам ...
Miloslav Samardzic

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 11:30 am    Post subject: Reply with quote

Дакле, разумео сам реченицу, али не и смисао.
Било би добро да видимо неко објашњење, јер ми заиста није јасно о чему је реч.
Колико ми је познато, Николов је био против Срба, а Протогеров за сарадњу са Србима?
Българин

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 11:48 am    Post subject: Reply with quote

Милослав Самарџић wrote:
Дакле, разумео сам реченицу, али не и смисао.
Било би добро да видимо неко објашњење, јер ми заиста није јасно о чему је реч.
Колико ми је познато, Николов је био против Срба, а Протогеров за сарадњу са Србима?

Не е така. Тие са "от едната страна на въпроса". И двамата, заедно. Тях можете да наричате "лошите".
Протогеров е началник на Тане Николов. Протогеров е редовен офицер от армията(българската), полковник, командващ Моравската военно-инспекционна област. Николов е командир "параовоенних формированиа", ако и да е с армейско звание и да е на подчинение на армията.... Wink Да не ти обяснявам как става - вие, сърбите го преживяхте съвсем скоро това! Дано да е за последно!
Miloslav Samardzic

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 11:53 am    Post subject: Reply with quote

Аха!
А о чему је реч оно: једна страна, друга страна...
Јел има ту нешто што нисам укопчао?
Българин

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 12:12 pm    Post subject: Reply with quote

Милослав Самарџић wrote:
Аха!
А о чему је реч оно: једна страна, друга страна...
Јел има ту нешто што нисам укопчао?

Има смисла: оне су један аспект, понашање Бугара у толичког буни, с друге стране су српске провокације на спроти установена власт и мирно население.
Плугов
Guest

PostPosted: Mon Dec 07, 2009 6:45 pm    Post subject: Reply with quote

Г-н Самарджич,

На мнение съм, че сте ерудиран и почтен историк и добре схаващате изложените гледища. Много добре е направил Гаврил Радомир, за да подхване тази тема ОТ БЪЛГАРСКА ГЛЕДНА ТОЧКА.
Разяснението накрая, което е направил Българин е правилно.
Напълно е допустимо да не сте схванали идеята на Радомир, а тя е че МОРАВЦИТЕ СА ТЕРОРИЗИРАНИ И ОТ СРЪБСКИ БАНДИ И РАЗБОЙНИЦИ - ПЛЯЧКАДЖИИ. Имената на посочените от Радомир сръбски бандити не са българска измислица. Вътрешните убийства между сърбите също не са българска измислица.
Прав е Радомир, като пише, че Вранячка баня е база, където са събрани бежанците от Топличкия край МАЛТРЕТИРАНИ от сръбските банди несъгласни с решението за въстанието.
Моят дядо Трандафил Бонев по майка е роден във Враня през 1917 г. от местен български род - Трандафиловци, през 1918 декември се заселват окончателно в България. Така, че имам информация по тази тема, която най - вероятно няма да е приятна на сръбските историци.
Милославе, мисля, че истинския историк не пише история само за себе си или за да угоди на някои, а прости да изложи фактите от всички страни и да вземе становище по тях. ОСНОВНО ДА ИЗЛОЖИ ВСИЧКИ ГЛЕДИЩА! ИНАЧЕ ИСТОРИЯТА ОСТАВА САМО ЗА ВЪТРЕШНА УПОТРЕБА.
Следа сайта от около седмица по тази тема, но понежеГаврил Радомир разчупи леда с по различно мнение и за това се включих. Това момече явно има информация, но май се отказа да пише повече. За писмата е прав. За тях знам отдавна, така че ако той не ги публикува ще го направя аз, па и дори да ги мислите за българска измислица, още повече, че ги има в архива на сръбски език.
БЪЛГАРИНО, много грозно се нахвърли върху Радомир. Той е прав, за да реагира така. ТАКА И НЕ РАЗБРАХ КАКВО НЕ ТИ ХАРЕСА ОТ НАПИСАНОТО ОТ НЕГО - ИСКАШ ДА ТИ ПРЕДЛОЖИ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ. ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ДУШИ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ДОСЪП ДО ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ? Етиката предполага да се приема всяка информация, която не е цинична и национално обидна. Така при него нямаше.
Ако той не публикува останалите писма, аз ще ги публикувам.
Българин

PostPosted: Tue Dec 08, 2009 10:35 am    Post subject: Reply with quote

Плугов wrote:
БЪЛГАРИНО, много грозно се нахвърли върху Радомир. Той е прав, за да реагира така. ТАКА И НЕ РАЗБРАХ КАКВО НЕ ТИ ХАРЕСА ОТ НАПИСАНОТО ОТ НЕГО - ИСКАШ ДА ТИ ПРЕДЛОЖИ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ. ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ДУШИ В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ДОСЪП ДО ТЕЗИ ДОКУМЕНТИ? Етиката предполага да се приема всяка информация, която не е цинична и национално обидна. Така при него нямаше.
Ако той не публикува останалите писма, аз ще ги публикувам.

Айдееееее ... Laughing
Абе, на какъв език пиша и на какъв език четете! Shocked
Сърбите не намират заяждане в моите постинги, българите четат едно, разбират друго? Rolling Eyes
Грозно - красиво, харесвам - не харесвам, искам - не искам ...

Знам!
Ти ако имаш и искаш да показваш - давай. Ако не, пиши каквото имаш да пишеш и да вървим нататък.
Post new topic   Reply to topic    Погледи Forum Index -> Погледи България All times are GMT + 1 Hour
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next
Page 3 of 5

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum