ПОГЛЕДИ
Дискусије су закључане и архивиране, због застарелог софтвера. Садржај је доступан за читање, а позивамо Вас да се прикључите новом форуму ''Погледа'', кликом на линк ФОРУМ у врху ове странице
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Login to check your private messagesLogin to check your private messages   LoginLogin 

O KRSNOJ SLAVI (SRBIMA ZA NAUK)

 
This forum is locked you cannot post, reply to or edit topics   This topic is locked you cannot edit posts or make replies    ПОГЛЕДИ Forum Index -> Православље
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Guest


PostPosted: Fri Dec 31, 2010 5:50 pm    Post subject: O KRSNOJ SLAVI (SRBIMA ZA NAUK) Reply with quote


KRSNA SLAVA


Va slavu i čest Svete, Zivonacalne, Jedinosusne i Nerazdvojive Trojice: Oca, Sina i Svetoga Duha, ize slavimo premnogijem molbama; i Prisnodjevi Mariji i Cesnije nebesnije sila i svih svetih – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i blagoga Hrista i Casnoga Krsta; da se blagome Hristu smerno pomolimo i Casnome Krstu duboko poklonimo -– va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Sve za Slave Visnje, krepke i nebeske i svete Petke i svete Nedjelje i Hristovoga Raspenija i slavnog Vaskrsenija; da se Gospodu pomolimo i stradaniju Njegovom poklonimo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

I za slavu i čest prvomucenika Hristova Svetoga Stefana i svih svetih mucenika ize za vjeru hristijansku postradase i nama u amanet ostavise, da se vjerom krepimo i nadu u vaskrsenje imamo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta tri velika jerarha: Vasilija Velikoga, Gligorija Bogoslova i Jovana Zlatousta; i za svetog Jovana Krstitelja i kuma Hristova , od koga i mi krstenje primismo i vjeru u Hrista naucismo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta četiri velika proroka: Isaiju Jeremiju, Jezekilja i Danila i za ostale proroke, koji dolazak Hristov najavise i stradanja njegova predskazase – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za sveta četiri jevandjelista: Matiju, Marka, Luku i Jovana, poderzasci zemlju i nebo i prestol Bozji na njem, koji sveto jevandjelje napisase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za svete apostole Petra i Pavla, Jakova i Jovana i za ostale svete apostole, ize zemlju prohodise, krstom svetijem prekrstise, sveto jevandjelje pronesose i vjeru hristijansku proširise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za svetoga oca Nikolaja, putnika i cudotvorca, koji se na moru proslavio i Gospod ga na nebu za svetitelja postavio, da ga slavimo i vozdizemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za 318 bogonosnijeh otaca, ize vo Nikeji sabor saborise, Arija bezumnoga osudise, vjeru pravoslavnu utvrdise, nama grijesnim predadose, da i mi znamo i vjerujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za srpske zemlje svetitelja i ucitelja : Simeona Mirotocivog i Svetitelja Save; Vasilija Ostroskoga i Petra Cetinjskoga, Stevana Prvovjencanoga i Stevana Decanskoga; kralja Milutina i Urosa Mladoga – ize vjeru u Hrista ispovjedase i nama u amanet ostavise – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za mucenika kosovskoga cara Lazara i junaka Obilic Milosa i za ostale kosovske junake ize na Kosovu Polju postradase i na Vidovdan glave pogubise za rod srpski i vjeru hrišćansku, da ih pamtimo i pocitujemo – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

Za ostale svetitelje i Bozije ugodnike koje pravoslavni Hrišćani slave i koje mi ne znamo pobrojati, ali se možemo Bogu pomoliti i njima se pokloniti – va slavu i čest (svi prisutni: va slavu i čest)

I još da se poklonimo Krsnoj Slavi (svetome Djordju) i da se pomolimo za dom i domaćina , za domaćice i decice, i za svu kucnu celjad, za kumove i prijatelje od ovoga doma. Pomolimo se i za dusmane naše, da ih Gospod smete i na pravi put izvede.

Pomogo nam Bog i Krsna slava, rodila nam u polju senica , u brdima vinova lozica. Cele nam se rojile, krave telile i ovce bliznile. Bog nam dao roda i biriceta, a Krsna nam slava na pomoći bila. Bogu slava i hvala, nama zdravlje i veselje, a pokojnicima našim dusevno spasenje, sada i svagda i svoj braci na zdravlje. (svi prisutni: Amin – da Bog da- i nasemu bratu cateniku)


Krsni hljeb sa simbolima neba, sunca, cvijeca i ptica. Sve simboli beskonacnog nebeskog šara

U sredini Krsnog hljeba je krug Sunca, predhriscanski simbol boga Sunca, okolo nebeski i suncani simboli medju kojima su ocila i krst preko hljeba kao simbol strana svijeta. Tako je bila simbolika prije primanja hriscanstva. Po primanju hriscanstva ostalo je prvo znacenje i znacenje Sunca kao Sunca Pravde, tj. Hrista, krst opet simbol Hrista. Elem, skoro se nista nije izmijenilo, samo se znacenje sa cisto astronomskih pojava i religije predhrscanskog vremena prenosi na Hrista.

Da napomenem da ovo sto danas vecina Srba na svojim slavama i sa svojim popovima cini nema nikakve veze sa tradicionalnom srbskom Krsnom slavom iz sljedecih nekoliko razloga:

1. Niko (ili skoro niko) ne cita Krsnu slavu, a bez ocitane Krsne slave slava moze biti slava, ali ne i Krsna slava.
2. Krsni hljeb pretvorili su u nekakav "slavski kolac" kojeg sijeku nozem i poljevaju vinom sto nikakve veze nema sa sustinom Krsne slavej ner su tijelo i krva Hristova samo u vinu osvecenog na Liturgiji, a ne u svakoj flasi obicnog vina.
3. Umjesto cistog psenicnog zita za koljivo (ponaija) upotrebljavaju se mjesavine svega i svacega pa i bombona.
3. Danasnje slave izgubile su svoj pobozni duhovni smisao i pretvorile su se i zborista bezboznih razgovora, smijurije i masnih viceva, zderanja i opijanja.

Krsni hljeb je kao i svaki drugi hljeb od vode, kvasa, brazna i soli, samo ukrasen sarama (znakovima) neba. Krsni hljeb je simbol neba, simbol Sunca i boga Sunca prije hriscanstva, a primanjem hriscastva opet je ostao simbol neba i nebeskog svijeta, simbol hriscanskog Sunca Pravde Isusa Hrista i tom simbolikom Krsni hljeb je sveti hljeb. I samo bezbozne sluge djavolje i neuki odrodjeni i vjerom posrnuli Srbi iz naroda na takav sveti simbol nasrcu nozem. Sjetimo se da je Bog rekao Mojsiju da oltar pravi od prirodnog kamena, da ne smije gvozdjem da tese kamen za oltar. Tako je i sa ovim Krsnim hljebom kod Srba.To nije magija, to je postovanje svetinje.

Uz Krsni hljeb dmacica pravi jos dva tkz. podkrsna hljeba koji se slobodno rezu nozem gostima kao i svaki hljeb.

Krsna slava moze pred pocetak slave da se ocita napamet ili da neko polako procita. Bez citanja Krsne slave, slava i nije Krsna slava. Tako je oduvijek kod Srba bilo.
Back to top Podeli na facebook
банованисвет
Guest

PostPosted: Fri Dec 31, 2010 6:00 pm    Post subject: Reply with quote

Транслате то ћирилица, плеасе Very Happy


Ово важи за крајеве где из неког разлога свештеник није долазио у дом да обави обред, ап је настала ова народна здравица.
Пре Славе се свети водица којом се кропи дом и укућани, а после домаћица с остатком водице меси колач, на који се ставља печат ИС ХС НИ КА, а који може бити од дрвета или сад од пластике. У црквенословенском Требнику од најстаријих верзија стоји да се панаија или кољиво спрема од пшенице и да је украшена воћем.
Обоје се прелива вином јер се благосиља : Господе Исусе Христе Боже наш, благослови хлеб, пшеницу и вино ово , јер си свет, сада увек и у векове векова Амин.
Пре ручка се пева славски тропар прочита Оче наш....
Кад се ломи, реже колач, целива се и они који у том учествују говоре Христос међу нама , Јесте и биће...
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Fri Dec 31, 2010 6:30 pm    Post subject: Reply with quote

Za Krsnu slavu svestenik je samo osvecivao panaiju (zito, koljivo) i nista vise. Tako je oduvijek bilo kod Srba, a ni to nije bilo sve dok svestenstvo nije shvatilo da Krsnu slavu Srbima ne moze sprijeciti.

To sto ti nudis kao Srbinovu Krsnu slavu, to je neko od svestenika sam sastavio
, jer je je Krsna slava mnogo, mnogo starija od primanja hriscanstva i bila je sjena Onoga sto ce doci. Krsteni Srbin je u Krsnoj slavi sve zadrzao iz vremena dok nije bio krsten, samo je predhriscanski bog Sunca dobio pravo ime Sunca Pravde Isusa Hrista.
Back to top Podeli na facebook
банованисвет
Guest

PostPosted: Fri Dec 31, 2010 11:36 pm    Post subject: Reply with quote

Да је тако онда би сви Срби славили једног дана, а не током целе године.
И нису свештеници забрањили славу, него је чували, а сам Свети Сава поставио њене правилне основе.
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Fri Dec 31, 2010 11:49 pm    Post subject: Reply with quote

Sveti Sava postavio osnove Krsne slave? Jos malo pa cete tvrditi da je Sveti Sava stvorio Srbe i ustanovio im Krsnu slavu! Laughing
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Sat Jan 01, 2011 2:01 am    Post subject: Reply with quote

Popovi uce narod da Srbi slave svog sveca sto je notorna laz!

ZA VISNJE SLAVE NEBESKE! To je drevni srbski slavski pozdrav iz predhriscanskih vremena. I tu je rjesenj cijelog smisla Krsne slave: VISNJI BOG = VISNJA SLAVA NEBESKA = SLAVA BOZIJA.

Krsna slava je u slavu Visnjeg Boga, a ne u slavu sveca. Svetac je samo dan kad Srbin slavi VISNJEG BOGA, BOGA OCA! I svi koji se udostoje vjecnog spasenja, udostoje se VISNJE SLAVE NEBESKE.


ZA VISNJE SLAVE NEBESKE! Шанк
Back to top Podeli na facebook
банованисвет
Guest

PostPosted: Sat Jan 01, 2011 11:05 am    Post subject: Reply with quote

Сад да ли је вишња или трешња или можда кајсијевача Very Happy
Твој проблем је кад нешто лупиш нећеш да чујеш туђе мишљење, него се још дубље уваљујеш.
Као што наш народ вели : Није мајка грдила сина што се коцкао, него што је после хтео да се извади. Зрики сељак
Кад се освећује ито, вино и колач каже су у славу и част, име светитеља, приносимо ти ово Господе, његовим молитвама, прими жртву ову у Твој пренебесни жртвеник. Амин.

Сад ако могу попови, који су из народа и који су у својим домовима славили Славу, да нешто измене , свака им част.

Ово је иста прича коју су причали комунисти да су веру измислили попови да би имали извор прихода.

Још један доказ да комунизам оставља трајне последице по ум и душу Rolling Eyes
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Sat Jan 01, 2011 2:35 pm    Post subject: Reply with quote

банованисвет wrote:
Сад да ли је вишња или трешња или можда кајсијевача Very Happy
Твој проблем је кад нешто лупиш нећеш да чујеш туђе мишљење, него се још дубље уваљујеш.
Као што наш народ вели : Није мајка грдила сина што се коцкао, него што је после хтео да се извади. Зрики сељак
Кад се освећује ито, вино и колач каже су у славу и част, име светитеља, приносимо ти ово Господе, његовим молитвама, прими жртву ову у Твој пренебесни жртвеник. Амин.

Сад ако могу попови, који су из народа и који су у својим домовима славили Славу, да нешто измене , свака им част.

Ово је иста прича коју су причали комунисти да су веру измислили попови да би имали извор прихода.

Још један доказ да комунизам оставља трајне последице по ум и душу Rolling Eyes


Ne rugaj se imenu Gospodnjem, sluzitelju djavolji:

Quote:

A Melhisedek car salimski iznese hleb i vino; a on beše sveštenik Boga Višnjega.
Dela 16:7, Jev. 7:1, Jev. 7:10

I blagoslovi ga govoreći: Blagosloven da je Avram Bogu Višnjemu, čije je nebo i zemlja!


Quote:
Sa čim ću doći pred Gospoda da se poklonim Bogu Višnjem? Hoću li doći preda Nj sa žrtvama paljenicama? S teocima od godine?

Quote:

Jer ovaj Melhisedek beše car salimski, sveštenik Boga Visnjega, koji srete Avrama kad se vraćaše s boja careva, i blagoslovi ga;
Back to top Podeli na facebook
бсветосавац
Guest

PostPosted: Sat Jan 01, 2011 3:03 pm    Post subject: Reply with quote

Све си побркао као луда плетење. Very Happy
Мешаш Стари завет и Крсну Славу.
Да нећеш још да приносиш животиње на жртвенику.
Ако си Ратар имаш тамо у Канади земљака Гојковића, па нека ти објасни Razz
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Sat Jan 01, 2011 5:15 pm    Post subject: Reply with quote

бсветосавац wrote:
Све си побркао као луда плетење. Very Happy
Мешаш Стари завет и Крсну Славу.
Да нећеш још да приносиш животиње на жртвенику.
Ако си Ратар имаш тамо у Канади земљака Гојковића, па нека ти објасни Razz

Quote:

Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane, dok položim neprijatelje Tvoje za podnožje nogama Tvojim.

Skiptar sile daje ti Gospod sa Siona: vladaj sred neprijatelja svojih.

U dan rata Tvog narod je Tvoj gotov u svetoj krasoti. Kao rosa zori iz utrobe, takva je u Tebe mladost Tvoja.

Gospod se zakleo, i neće se pokajati: ti si sveštenik doveka po redu Melhisedekovom. (Psalm 110,1-4)


Visnji Bog Starog Zavjeta jest Bog Otac Novog Zavjeta, a Hristos je svestenik dovijeka po redu Melhisedekovom:


"Kao što i na drugom mestu govori: Ti si sveštenik vavek po redu Melhisedekovom."
(Jev.5.6)

Ja govorim Visnjem Bogu Pravoslavne Crkve i nemoguce je moje pravoslavlje uskladiti sa tvojim gnosticizmom.
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Sat Jan 01, 2011 5:56 pm    Post subject: Reply with quote

Све си смућкао и СЗ и НЗ, паганске Србе, Крсну славу, колач, Сунце...
Па сад што је испало. Smile
Back to top Podeli na facebook
Guest


PostPosted: Sat Jan 01, 2011 6:11 pm    Post subject: Reply with quote

Nista nije smuckano, sve je u kontinuitetu, jer ni svijet ni Srbi, ni Stari Zavjet ni Novi Zavjet nisu nastali tek od vremena Svetog Save, a Melhisedek, svestenik Visnjega Boga (po cijem je redu Hristos svestenik dovijeka) bio je car u JERU(SALIMU) prije Mojsija, prije Starog Zavjeta i prije postojanja Jevreja.
A Srbi su postovali Visnjeg Boga i prije primanja hriscanstva. Eto, poenta je u tome!
Back to top Podeli na facebook
Display posts from previous:   
This forum is locked you cannot post, reply to or edit topics   This topic is locked you cannot edit posts or make replies    ПОГЛЕДИ Forum Index -> Православље All times are GMT + 1 Hour
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB 2.0.11 � 2001, 2002 phpBB Group

Webstats4U - Free web site statistics