Душан Трбојевић

dusan trbojevic

dusan trbojevic

ДУШАН ТРБОЈЕВИЋ

Душан Трбојевић (Плашко, Лика, 1921 – Чикаго, 2003), завршио је основну школу и нижу гимназију у свом родном крају, а 1935. године постаје питомац Војно-техничког завода у Крагујевцу. После завршеног школовања, 1939. године, био је запослен у Другом одељењу Војно-техничког завода, све до априла 1941. године. Половином маја долази у родни крај, али се за месец дана враћа у Србију, у време страховитог геноцида над Србима у усташкој Хрватској. Крајем августа ступа у Церски четнички одред капетана Драгослава Рачића. Учесник је у свим борбама Церског одреда, Церске бригаде и касније Церског корпуса, налазећи се на разним положајима – борца, десетара, водника, командира чете и на крају команданта Омладинског батаљона у Поцерској бригади, у чину потпоручника.

После рата Трбојевић учествује у свим националним делатностима српске политичке емиграције. Организовао је помагање поправке Саборног храма у родном крају, у Плашком (седиште Горњо-карловачке епархије пре Другог светског рата), дајући прилог од 30.000 долара, заједно са супругом Адом.

Душан Трбојевић је био један од 12 Срба, на челу са др Рајком Томовићем, који су организовали друштво „Пресвете Богородице“ и купили имање на коме је подигнут манастир Нова Грачаница, на Трећем језеру близу Чикага. Помогао је изградњу Храма Светог Саве у Београду са 5.000 долара. Редовно је слао помоћ ратној сирочади из Крајине и Босне и Херцеговине током и после ратова деведесетих година.

Душан Трбојевић је више година је био члан Редакционог одбора листа „Слобода“ Српске народне одбране у Америци. Био је члан Централног и извршног одбора СНО. Написао је више чланака и ратних доживљаја у листу „Равногорска мисао“ и у равногорским споменицама, а 1998. године је објавио књигу „Церско-мајевичка група корпуса пуковника Драгослава Рачића“.

Душан Трбојевић је био велики пријатељ и сарадник нашег листа „Погледи“. Сакупио је и послао нам велике збирке оригиналних фотографија, како своје тако и својих ратних другова, међу којима се издваја заоставштина чувеног капетана Ристе Ковачевића. Трбојевић је својевремено помогао потпуковнику Сергију Живановићу да објави књигу „Трећи српски устанак“, која ће до наших дана остати најбоља књига о устанку 1941. године, а 2000. године је помогао „Погледима“ да се та знаменита књига појави и у Србији. Године 2001. Душан Трбојевић је учинио велику почаст „Погледима“, поверивши им објављивање своје књиге „Церско-мајевичка група корпуса пуковника Драгослава Рачића“ у Србији.

Милослав Самарџић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *