Два злочина у селу Вранић

Vranic

ПИШЕ: Милослав Самарџић
Када су крајем 1989. и почетком 1990. године почеле да се објављују објективне информације о четницима, комунисти су одговорили причом о злочину у селу Вранић код Београда. У најгледанијој информативној емисији, Другом дневнику Телевизије Београд, објављена је опширна репортажа о Вранићу, подсећајући на помало заборављену кампању звану „ноћ каме“, која је одмах после рата постављена као темељ за вредновање Дражиног покрета.
Ево како они описују догађаје у овом селу:
У ноћи између 20. и 21. децембра 1943. године, црнотројкаши под командом мајора Светислава Трифковића, команданта Авалског корпуса, заклали су 72 лица, међу којима је било и деветоро деце између пет месеци и дванаест година! У једној јединој ноћи четнички терористи заклали су 72 особе! У једном једином селу! Какав је то злочин био! Чија је то „војска“ била? Како је та „војска“ којом је командовао Михаиловић, „спасавала“ српски народ?!
…Неки су пуким случајем успели да се спасу, а забележено је да је четнички кољач поштедео живот у колевци једном детету само зато што је било женско.
Две младе девојке, сестре Анђелија са 18 и Катарина са 20 година, најпре су силоване, па заклане. Живот су изгубиле Станија и Томанија Ђоинчевић, Милка и Надежда Илић, док су девојчици од пет месеци главу разнели куршумом, док је беспомоћно цвилела у колевци, уплашена од четничких брадурина.
Упорни трагачи – хроничари прибавили су истините податке о страдању Вранића и описали стравичну ноћ у њему (у народу још позната и као Вартоломејска ноћ надомак Београда). Своја језива казивања испричали су људи и жене мученици који су доживели трагедије својих породица и, срећом или несрећом, остали у животу… (Ј. Радовановић, Дража Михаиловић у огледалу историјских докумената, 166-167.)
Као извор наводе се изјаве двоје мештана Вранића дате у канцеларији сеоског Народног одбора 12. маја 1946, као и саслушање четника Милорада Судимца, „кога је народ после ослобођења линчовао насред улице“. Један од сведока у канцеларији Народног одбора, Милијан Пантић, поред осталог је изјавио:
Четнике је предводио неки ком. батаљона Спасоје Дрењанин „Зека“ из Мале Моштанице, кога је лично Дража Михаиловић одликовао после покоља, тј. чије је решење потписао Дража Михаиловић као и решење о одликовању мајора Трифковића који је такође извршио овај злочин. Чуо сам такође да су после овог покоља „Зека“ и Трифковић добили као награду већу количину новца од Драже Михаиловића…
Исте ноћи заклано је у нашем селу Вранићу 69 лица, све од стране четника Дражиних…
Предност литерарном над историјским приступом даје још једна верзија, која између осталог бележи:
Затим Гачић, мирнијим гласом, настави: – Са овом кућом наша је група извршила задатак, покупите све ствари и правац Јасенак. Ја и Воја на заплењеним коњима идемо одмах да обавестимо Зеку. За људство ће одговарати Мијаило и Јаков. Нико да није писнуо о покољу. Гледајте да пожурите, како бисте пре зоре били у кући Тоће Станчића. Одредите тројицу који ће да дотерају стоку у Јасенак, а остали да се сврстају у колону и што пре напусте Вранић.
Гачић је лично у Миливојевој штали одабрао два коња, два вола и једну краву. Рекао је: – На коњима ћемо ја и Воја да идемо да обавестимо Зеку о покољу, а требају нам и за одред, а волове и краву потерајте за Јасенак да закољемо за прославу.
Ауторов закључак гласи:
Много је теже схватити и разумети откуда у овом нашем слободарском српском народу таквих изрода, који су по налогу и за рачун туђина клали и убијали сопствени народ и стављали под нож читаве породице – од деце у колевкама до стараца у постељама, само зато што су ови неизмерно волели слободу, а мрзели четничку издају. (Д. Пантић, Ноћ каме, www.znaci.net.)
О злочину у селу Вранић за сада су позната два документа. Први је извештај Недићеве службе безбедности од 23. децембра 1943. године, који гласи:
Ноћу 20\21. ом. непознати људи заклали су у селу Вранић среза Посавског 40 мушких и женских лица који су били симпатизери и јатаци комуниста. (Зборник докумената, том 1, књига 21, 552.)
Други документ је радиограм мајора Александра Михајловића, команданта београдских илегалаца, послат Врховној команди 27. децембра:
20\21. децембра у селу Вранићу код Умке непознати бандити убили су 40 лица мушких и женских. Ближи подаци непознати. (Зборник докумената, том 14, књига 3, 210.)
Много година касније, објављени су мемоари потпоручника Милисава Марковића, који се у ноћи између 20. и 21. децембра 1943. налазио у непосредној близини Вранића, као официр Авалског корпуса. Марковић је већи део рата провео као командир чете у Пратећем батаљону јединице мајора Трифковића. Ујесен 1943, у саставу Летеће бригаде Авалаца, учествовао је у борбама против усташа, Немаца и комуниста у Источној Босни, под комадом мајора Драгослава Рачића. За заслуге на бојном пољу унапређен је у официра и одликован Карађорђевом звездом, а Дража га је три пута лично похвалио. Као тифусар Марковић је заробљен јуна 1945. године у Босни. Осуђен је на вишегодишњу робију, после које је емигрирао у Канаду. Био је активан у Српском народном позоришу „Косово“. Његова најуспелија позоришна представа, „Косовска битка“, коју је написао, драматизовао и режирао, приказивана је и на 14. каналу канадске телевизије. Био је активан и у црквено-школским организацијама, а постао је и ктитор-задужбинар Храма Светог Саве на Врачару. После промене режима 2000. године, Марковић се вратио у своје родно село, Конатицу испод Авале. О догађајима у селу Вранић, он пише:
Касно у јесен 1943. године, једна партизанска група из Срема пребацила се између села Барич и Умке, па преко Дубоког (то је један вис на старом путу, Обреновац – Барич – Умка – Београд) до Липовичке шуме.
Та сремска партизанска група је највероватније добила наређење да се пребаци преко реке Саве и споји са космајским партизанима. Командант 2. батаљона при Посавској бригади Авалског корпуса, који се налазио у селу Мељак, обавештен је да се једна наоружана група налази у Липовичкој шуми. Командант батаљона Спасоје Живановић (грешка: презивао се Дрењанин – прим. аут) Зека одмах је наредио покрет према Липовичкој шуми. Један вод који је ишао као претходница, сукобио се са партизанима и почела је борба. Зекин батаљон разбио је партизанску групу, али пуцњава није престајала скоро до поноћи…
По престанку борбе, Зека је наредио да се батаљон са рањеницима пребаци у село Вранић, одакле је и Зекина жена. Село Вранић је имало више партизанких симпатизера, јер су учитељ и поп још 1941. отишли у партизане. Познавајући куће партизанских симпатизера, свих својих 12 рањеника разместио је по њиховим кућама. Остало људство разместио је по осталим кућама.
Ујутру, кад су устали, све је било мирно. Зека је пошао са својом пратњом да обиђе рањенике. Када је ушао у прву кућу наишао је на ужасну слику, два његова рањеника леже заклана у локви усирене крви. Овакав призор је био и у другим кућама. Ужаснут тиме што је видео, наредио је да се сви одрасли мушкарци из тих кућа повежу и изведу изнад села и стрељају. То је и учињено. Сви су стрељани из ватреног оружја. Истог дана послао је извештај команданту бригаде, капетану Кости Маринковићу, команданту Авалског корпуса, тада потпуковнику Трифковићу, као и команданту Групе београдских корпуса, потпуковнику Александру Михајловићу.
Потпуковник Саша Михајловић одмах је позвао све команданте батаљона, бригада и корпуса да присуствују саслушању команданта батаљона, потпоручника Спасоја Живановића званог Зека.
Потпоручник је изнео шта се те ноћи догодило у селу Вранићу… На крају излагања је рекао, да је због тих закланих рањеника био у страшном душевном стању и због таквог стања, није могао ништа друго, него да нареди да се сви одрасли мушкарци стрељају, што су његови војници и учинили.
Морам да напоменем, да су војници његовог батаљона били средњошколци и студенти са Београдског универзитета.
После Зекине изјаве, командант Групе корпуса, потпуковник Саша Михајловић је све присутне официре појединачно упитао шта би они урадили у оваквом случају. Сви су одговорили, да би и они урадили исто…
Командант Групе корпуса, потпуковник Саша Михајловић, сачинио је извештај о догађају у селу Вранић и преко курира послао је Врховној команди на даљи поступак.
После неколико дана стигао је курир и донео наређење Врховне команде. У наређењу је назначено, да се потпоручнику Спасоју Живановићу Зеки одузме чин потпоручника и да му се забрани било какво вршење дужности као старешине, а Врховна команда ће цео предмет ставити у архиву, с тим да се Спасоју Живановићу, ако остане жив, одржи суђење после рата. (М. Марковић, Са Дражом у победу иоли смрт – путевима Авалског корпуса, 61-63.)
По повратку из Босне, јула 1945. године, командант Посавске бригаде капетан Коста Маринковић, Дрењанин и четири војника склонили су се у село Барич, код Маринковићевих рођака (био је родом из тог села). Два дана касније, откривени су и опкољени. Сви су изгинули, а од метака Озне пали су и жена и два детета која је носила у рукама, покушавајући да напусти кућу.
О ноћном препаду на четнике Авалског корпуса, од стране партизана који су се претходно посакривали „на таванима, по качарама, шталама и другде“, пише и равногорски омладинац Угљеша Крстић, који је већи део рата провео у Београду, као илегалац, или на Умци, додајујући:
Мајор Трифковић није могао да спречи освету, коју је крваво извео Зека. Иако је био рат, иако су мерила била с ратом у складу, иако је крв умела да прокључа од гнева и осветништва, сви ми омладинцу осуђивали смо злочин у Вранићу. (У. Крстић, Најлепши позив на свету – забелешке једног издавача, 315.)
И други извори догађаје у Вранићу описују на исти начин: комунисти су на спавању заклали више четника, а четници су потом ликвидирали све мушке главе у тим кућама.131 Изјава једног од поратних свештеника у Вранићу и једног четника Авалског корпуса, аутору, који су желели да остану анонимни.
Према томе, комунисти скривају злочин пре злочина. Друго, они тврде да је четник Судимац кога су после рата линчовали имао надимак „Усташа“, док је у ствари један од њихових убица у том крају био бивши усташа, кога су звали „Суљо“, односно „Ујка“. (Изјава истраживача Александра Динчића аутору.)
Стручне истраге о догађајима у Вранићу није било. Сви искази, давани од стране партијских активиста, или заробљених четника под принудом, су спорни. Подаци о броју ликвидираних су контрадикторни (69 или 72 особе), насупрот по правилу поузданим недићевским извештајима, о 40 убијених. У једној верзији четнике су водили Дрењанин и чак мајор Трифковић лично, а у другој Дрењанин није био у Вранићу, већ се шаљу курири да га обавесте. И када сведок у канцеларији Народног одбора наведе примере стрељања, у наставку текста понавља се да су сви били заклани. Податак да је Дража одликовао Дрењанина бесмислен је, а дијалози између четника и многи детаљи очигледно су измишљени. Колико је тачно особа убијено у Вранићу у ноћи између 20. и 21. децембра 1943. године, и на који начин, то је могуће утврдити само ексхумацијом. У сваком случају, нико са четничке стране не оспорава да је у питању ратни злочин.
Када је реч о радиограму мајора Михајловића од 27. децембра, о 40 убијених, може се претпоставити да је по среди преузимање недићевског извештаја, преко неког од бројих људи убачених у њихове структуре. Михајловић се тада налазио у Београду. Састанак свих официра Авалског корпуса, о коме пише Милисав Марковић, није се могао одиграти одмах, већ после 27. децембра.

Из књиге М. Самарџића “Дража и општа историја четничког покрета“, 14. том, стране 109-114; Уна прес, Београд, 2009.

Једно мишљење на „Два злочина у селу Вранић

 1. Eво комунистичког списка жртава :
  Породица Стевана Пантића:
  1) Пантић Јована Јоксим, стар 87. година, 2) Пантић Јоксима Стеван, 60. године, 3) Пантић Стевана Милева, 58. године, 4) Пантић Стевана Драгомир, 22. године, 5) Пантић Драгомира Милојка, 20. године, 6) Пантић Драгомира Љубомир, 1. године, 7) Пантић Милијана Видосава, 16. године, 8) Пантић Јована Милена, 30. године, 9) Пантић Јована Бранислав, 10. године, 10) Пантић Јована Светомир, 7. године,
  Породица Милорада Ђорића:
  11/1) Ђорић Драгомира Јелена, 65. г, 12/2) Ђорић Драгомира Милорад, 36. године, 13/3) Ђорић Милорада Стамена, 36. године, 14/4) Ђорић Милорада Драгољуб, 15. године, 15/5) Ђорић Душана Живка, 30. године, 16/6) Ђорић Душана Томислав, 10. године, 17/7) Ђорић Милисава Ивка, 30. године,
  Породица Миливоја Илића:
  18/1) Илић Јовице Миливоје, 55. године, 19/2) Илић Миливоја Даринка, 55. године, 20/3) Илић Миливоја Михаило, 33. године, 21/4) Илић Михаила Милка, 30. године, 22/5) Илић Михаила Катарина, стара пет месеци, 23/6) Илић Миливоја Светозар, 20. г, 24/7) Илић Миливоја Надежда, 18. године,
  Породица Марка Радосављевића:
  25/1) Радосављевић Милована Марко, 48. године, 26/2) Радосављевић Марка Драга, 48. године, 27/3) Радосављевић Марка Јован, 16., 28/4) Радосављевић Марка Јованка, 16. године, 29/5) Радосављевић Марка Милан, 14. године,
  Породица Петра Матића:
  30/1) Матић Радоја Петар, 56. године, 31/2) Матић Петра Марица, 56. године, 32/3), Матић Петра Живко, 29. године, 33/4) Матић Петра Катарина, 20. године, 34/5) Матић Петра Анђелија, 18. године,
  Породица Марка Митровића
  35/1) Митровић Владимира Марко, – 35. године, 36/2) Митровић Марка Даринка, 35. године, 37/3) Митровић Марка Дикосава, 16. године, 38/4) Митровић Марка Милан, 11. године, 39/5) Митровић Марка Славољуб, 9. године,
  Породица Благоја Поповића:
  40/1) Поповић Стевана Благоје, – 55. године, 41/2) Поповић Благоја Даринка, 55. г, 42/3) Поповић Велисава Даринка, 33. године, 43/4) Поповић Велисава Бранислав, 14. године, 44/5) Поповић Велисава Јулијана, 12. године,
  Породица Мирка Савића:
  45/1) Савић Марка Анђелија, – 58. године, 46/2) Савић Марка Мирко, – 32. године, 47/3) Савић Мирка Радмила, – 22. године, 48/4) Савић Марка Ката, – 35. године,
  Породица Миливоја Ђоинчевића:
  49/1) Ђоинчевић Благоја Миливоје, 63. године, 50/2) Ђоинчевић Миливоја Томанија, – 63. године, 51/3) Ђоинчевић Животе Смиљка, – 80. године,
  Породица Зорке Ђоинчевић
  52/1) Ђоинчеви Ненада Живко, – 23. године, 53/2) Ђоинчевић Ненада Милорад, – 20. године, 54/3) Ђоинчевић Ненада Станија, -17. године,
  Породица Селимира Степановића
  55/1) Степановић Љубомира Анка, – 56. године, 56/2) Степановић Љубомира Селимир, 36. године, 57/3) Степановић Селимира Милена, 30.,
  Породица Миодрага М. Тодоровића:
  58/1) Тодоровић Марка Јелена, 75. године, 59/2) Тодоровић Марка Миодраг, 39. године, 60/3) Тодоровић Миодрага Миљана, 37. г.
  Породица Миодрага С. Тодоровића
  61/1) Тодоровић Спасоја Јелена, 67. године, 62/2) Тодоровић Миодрага Стана, 45. године,
  Породица Ивана Ђорића:
  63/1) Ђорић Чедомира Иван, 23. године, 64/1) Ђорић Мирка Олга, 28. године,
  Појединачна убиоства:
  65) Ђоинчевић Милана Живота, 44. године, 66) Поповић Светозара Радивоје, 43. године, 67) Тодоровић Јовице Мирко, 43. године, 68) Јоксић Тихомира Бошко.

 2. Appreciate it pertaining to giving that with all of people today you really find out what you will be conversing somewhere around! Bookmarked trading saham. Generously in addition contact this site Is equal to). We are going to employ a link exchange deal involving you

 3. I together with my buddies were found to be checking the excellent thoughts located on your web site and so suddenly I got a horrible suspicion I had not expressed respect to you for those strategies. These men had been as a consequence passionate to read through all of them and have in effect in actuality been loving those things. Appreciation for simply being so thoughtful and then for considering this sort of perfect useful guides millions of individuals are really desperate to be informed on. My very own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 4. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Superb blog and amazing style and design.

 5. I am no longer positive the place you’re getting your information, but great topic. I needs to spend a while finding out more or understanding more. Thank you for excellent information I was looking for this information for my mission.

 6. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful site!

 7. I’m extremely inspired with your writing talents as smartly as with the format to your blog. Is that this a paid topic or did you customize it yourself? Either way stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one today..

 8. Fantastic goods from you, man. I have consider your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you have received here, certainly like what you are stating and the way in which through which you say it. You’re making it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise. I can’t wait to learn much more from you. This is really a terrific site.

 9. There are definitely a lot of particulars like that to take into consideration. That is a great point to deliver up. I provide the ideas above as common inspiration however clearly there are questions just like the one you carry up where an important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around issues like that, but I am positive that your job is clearly recognized as a good game. Both girls and boys feel the impression of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 10. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really annoying. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 11. Can I just say what a aid to find somebody who really knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to deliver a problem to gentle and make it important. More folks have to learn this and perceive this aspect of the story. I cant believe youre not more standard since you definitely have the gift.

 12. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 13. Definitely imagine that that you stated. Your favorite justification appeared to be at the net the easiest factor to take into account of. I say to you, I certainly get annoyed whilst people think about worries that they plainly do not recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing with no need side effect , other people could take a signal. Will likely be back to get more. Thank you

 14. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 15. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

 16. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! „The capacity to care is what gives life its most deepest significance.“ by Pablo Casals.

 17. I am really enjoying the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A few of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this issue?

 18. What i don’t realize is if truth be told how you’re not really much more well-favored than you might be now. You’re very intelligent. You recognize thus significantly in the case of this subject, made me in my view consider it from so many varied angles. Its like men and women are not fascinated until it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time maintain it up!

 19. Good – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 20. Please let me know if you’re looking for a article author for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Kudos!

 21. I am commenting to let you be aware of of the exceptional discovery my daughter found visiting yuor web blog. She came to understand a good number of issues, not to mention what it is like to possess an excellent coaching mood to have a number of people really easily know precisely specified complicated matters. You actually did more than my desires. Many thanks for showing the insightful, safe, explanatory and even cool guidance on the topic to Tanya.

 22. I simply wanted to type a simple word so as to express gratitude to you for those fantastic guidelines you are placing on this site. My rather long internet lookup has at the end been paid with good quality facts to talk about with my friends. I ‘d say that we site visitors actually are truly blessed to live in a great community with many awesome people with beneficial pointers. I feel really lucky to have encountered your website page and look forward to some more entertaining times reading here. Thanks a lot once again for all the details.

 23. I discovered your weblog site on google and check just a few of your early posts. Continue to maintain up the excellent operate. I simply further up your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for forward to studying extra from you afterward!…

 24. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 25. I do love the way you have framed this particular situation plus it really does offer us a lot of fodder for thought. However, from everything that I have observed, I simply trust as other comments stack on that folks continue to be on point and don’t embark upon a soap box of some other news of the day. All the same, thank you for this fantastic point and while I do not really agree with it in totality, I value your point of view.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *