Априлски рат 1941.
|
06-04-2015, 02:08 PM
Порука: #43
|
|||
|
|||
RE: Априлски рат 1941.
Фотографије из италијанских извора, група наших заробљеника:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године |
|||
06-04-2015, 02:18 PM
Порука: #44
|
|||
|
|||
Снимци уништења наших ваздухоплова, хангара и других зграда. На првој фотографији се виде приземљени апарати "спремни" да буду уништени из вазуха. Посада или није стигла да их подигне или је због издаје наређено да се оставе небрањени:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године |
|||
06-04-2015, 02:22 PM
Порука: #45
|
|||
|
|||
Уништени и оборени авиони ЈРВ:
![]() ![]() ![]() ![]() У потпису ове фотографије се наводи да је реч о заплењеном авиону којим су југословенски министри напустили земљу: ![]() "Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године |
|||
15-04-2015, 03:07 PM
Порука: #46
|
|||
|
|||
![]() "Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године |
|||
17-04-2016, 06:02 PM
Порука: #47
|
|||
|
|||
Уздајте се у Бога, и држите барут на сувом. |
|||
17-04-2016, 08:49 PM
(Последња измена: 17-04-2016 08:50 PM од Брада.)
Порука: #48
|
|||
|
|||
(06-04-2015 02:18 PM)Николај Пише: Снимци уништења наших ваздухоплова, хангара и других зграда. На првој фотографији се виде приземљени апарати "спремни" да буду уништени из вазуха. Посада или није стигла да их подигне или је због издаје наређено да се оставе небрањени: (15-04-2015 03:07 PM)Николај Пише:Никола ајде обнови нам ово. Имам ја неколико фотографија, Погинули Југословенски војници, негдје на западном ратишту, Горски Котар или Крас у Словенији: ![]() free photo hosting Њемци извлаче рањеника: ![]() imgupload Предаја Талијанима у Сушку (Ријеци): ![]() upload a gif Трст, Усташе уочи поласка за Загреб: ![]() screenshot windows |
|||
06-09-2016, 07:10 AM
(Последња измена: 31-12-2016 08:38 AM од Брада.)
Порука: #49
|
|||
|
|||
У моменту кад се говори да су односи Србије са Мађарском, на никад бољем нивоу, ваљало би подсјетити:
![]() Крај Априлског рата, Мађари воде заробљене војнике и цивиле. ![]() Ада, локални Мађари патролирају заједно са Мађарском војском. ![]() Стрељање Срба на ратном острву, Нови Сад. ![]() Април 1941, Мађари стрељају у Сомбору ![]() Априлски рат, 1941. Агресија на Краљевину Југославију, карта. |
|||
31-12-2016, 08:37 AM
Порука: #50
|
|||
|
|||
На Википедији на Енглеском језику има један чланак о продору Југословенске војске у Албанију за вријеме Априлског рата.
превод: Цитат:У складу са ратним планом краљевске војске, Р-41, стратегија је формулисана да, упркос масивном Осовинском нападу, треба извршити повлачење на свим фронтовима, осим на југу. Овдје 3. Армија , у сарадњи са Војском Грчке, је имала задатак да покрене офанзиву против италијанских снага у Албанији. Ово је требало извести како би се обезбједио простор да се омогући повлачење главнине Војске Југославије ка југу. То би било преко албанске територије у циљу спајања са Грчком и савезничким снаге да се тамо концентришу. Стратегија је заснована на претпоставци да ће Војска Југославије , заједно са грчком и британском војском, формирати нову верзију Солунског фронта Првог свјетског рата . http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of..._offensive |
|||
31-12-2016, 11:54 AM
Порука: #51
|
|||
|
|||
Зетска дивизија је врло битна за наставак рата.
Једно питање за ове наше Шумадинце: Како се звао командант Зетске дивизије? И још једно, ко је био његов отац? |
|||
31-12-2016, 07:00 PM
Порука: #52
|
|||
|
|||
(31-12-2016 11:54 AM)Бенито Пише: Зетска дивизија је врло битна за наставак рата.Контрапитање: Ко је био командант Косовске дивизије? Иначе улога те дивизије је у овом чланку потцењена. Она је заробила доста Италијана, укључујући и најмање једног генерала. Држала је положаје до краја. |
|||
31-12-2016, 09:00 PM
Порука: #53
|
|||
|
|||
Академско васпитање обавезује да се на питање не одговара питањем. Са друге стране, ова модерна времена обавезују, да не постоји одговор НЕ ЗНАМ.
Ево, прекршићу то правило. Иначе, Косовска дивизија је једна од ретких чијег је команданта сменио командант Треће Армије, генерал Илија Брашић. Тек затим је Косовска дивизија озбиљније кренула у задатак који су имали. Али од Ђаковице до Скадра отишла је само десна колона Косовске дивизије, форсирајући Дрим, по најтежем терену. Међутим, у тој колони био је и 48 пешадијски пук ( Пљевљаци) и други делови Комског одреда. Тек у предграђу Скадра, 20. априла, Италијани су им дојавили да је рат готов. Одговори за Зетску. |
|||
01-01-2017, 01:06 PM
Порука: #54
|
|||
|
|||
Много обавеза, Бенито!
Командант Зетске дивизије био је генерал Миленко Ј. Варјачић. Он је рођен у Крагујевцу. Његов отац треба да је: Варјачић, Јован Н., почасни потпуковник, ађутант (Драгобраћа код Крагујевца, 28. II 1832 — Крагујевац, 2. III 1901). То кад се гугла. Али ствар са Косовском дивизијом је што гуглање не помаже, јер је командант био неподобан црвенима, а кад си неподобан црвенима - ето, то се одржава и на гуглање... |
|||
01-01-2017, 01:10 PM
Порука: #55
|
|||
|
|||
Зар Шумадинци требају да гуглају Варјачиће?
Али ја хтео да питам кад ћете да им дигнете споменик? Није ни Миленко био подобан. |
|||
01-01-2017, 08:41 PM
Порука: #56
|
|||
|
|||
Добро, а Косовска дивизија?
|
|||
« Старије Теме | Новије Теме »
|
![]() |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)