Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Дејан Мачковић: Тема није орден, нити то може бити црквена тема
24-10-2019, 05:10 AM
Порука: #1
Дејан Мачковић: Тема није орден, нити то може бити црквена тема
Раније су "вруће теме" у СПЦ биле по пар дана, па се одмах ишло даље и настављало мирним црквеним животом. Међутим, сад кад нам ЦИА покушава да преузме управљање Црквом, имали смо по једну тему сваки дан. Данас нам је рециклирана тема о ордену. Владика Максим који има озбиљних потешкоћа да изрази мишљење и своје епархије, одједном говори у име СПЦ? Не знам како је дошао до овог броја " већина", али ме занима посебно да ли владика Максим, као универзитетски професор на двогодишњем одмору, може да израчуна колико Срба подржава његово кокетовање са Фанаром, или Вартоломејеву подршку Ердогану да коље људе по Сирији?

Једна ствар је не симпатисати Вучића, друга ствар је искористити га за неки свој циљ,овако или онако, или дрндати чланове Синода на некој личној основи, а потпуно трећа ствар је свакодневно и систематски уносити раздор у Цркву, правити пуч и побуну, и збуњивати вјерне и ширити хистерију да је Синод нека разбојничка група која се сваки дан састаје ради неког злочиначког подухвата. Ово стварно прелази све границе. Ово више није напад на личности, него на институцију и организам Цркве. Већина људи до јуче није чула за Синод, нема појма разлику између Синода и Сабора, а сад одједном сви знају начин на који се Синод бира, колико трају мандати итд.

Свако од вјерника треба да се запита да ли о раду Синода знају боље Жељка Ј. и Вук Бачановић, или епископи који сједе тамо'? Ако узмемо у обзир да једни те исти епископи већ годинама мање или више стално буду у Синоду, како то да своје узурпаторске активности нису раније испољавали? Зашто нпр нису Вучићу дали орден пред неке изборе, или за пола године у априлу, ако је већ у питању неки тајни план? Циљ није ни орден ни Вучић, па чак ни Вартоломеј, циљ је уплашити Синод и срозати га да не би могао да реагује на неправилности. Синод је тај који суди у првој инстанци-

Овај форум упада у замку свакодневног коментарисања спинова и пренапрегнутих тема, које се рециклирају. Ако је црквени проблем дати орден Предсједнику, неканонски и теолошки неутемљено. и из хришћанске перспективе недопустиво, зашто немамо тему нпр Што се нико не буни што Англиканска црква подржава Блера у нападу на Ирак, или што им је Краљица и Синод и Патријарх? Да ли ико зна да је у Сарајеву недавно изабран нови реис ул улема, зна ли се ко га је изабрао? Како? Кога је реис подржавао на изборима? Да ли је то неком скандалозно? Да ли је ико икад чуо за неку драму у Хрватској, Румунији или Грчкој што је Црква дала неком орден на неком јубилеју?

Наравно да није, јер тема није орден, нити то може бити црквена тема. Поента је оставити утисак у јавности да у Синоду сједе неки мрачни типови. Проблем ордена није црквено питање него политичко, које су опозиционари узели и искористили два дана, а ови наши опозиционари млате са њим већ ево трећу недељу.

До нас је, хоћемо ли насјести на пропаганду, ма шта мислили о ордену, Вучићу или Синодалцима, и дозволити да нам стране службе управљају Црквом, или ћемо се одупријети?
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)