Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Гранична служба Војске Краљевине Србије
29-08-2014, 07:11 PM
Порука: #1
Гранична служба Војске Краљевине Србије
Након грчко-турског рата 1897. године, Арнаути добровољци враћали су се кући на Косово и у Метохију. Пуни оружја, знајући, јер су то својим очима видели, да је Турска у распаду, и расположени да се мало играју државе, почињу да чине зулуме над Србима у Косовском вилајету. То им није довољно, него се убацују и на територију Краљевине Србије, нарочито у областима Куршумлије, Топлице, Врања и Ибарске долине.
Српску државну границу према Отоманском царству тада је чувала жандармерија. И то у врло скромном броју. На простору од Прибоја до јужно од Врања, који је хватао око 340 километара, имали смо само 758 жандарма. Наша погранична жандармерија укупно није бројала више од 1420 људи.
Пошто жалопојке краљева Милана и Александра Бечу да притисне Порту поводом овога нису помагале, на Миланову иницијативу растурене су пограничне жандармеријске трупе и уместо њих су створене ГРАНИЧНЕ ТРУПЕ, које су ушле у састав стајаће војске.
Тако је било све до 21.века, када су се односи Срба и Германа опет зближили, а гранична служба поново сведена на ниво жандармерије.
ПС да не заборавим, и за време Турака је постојала Копнена зона; Срби су је поштовали, али Арнаути нису
БОГ ДУШУ ДА ПРОСТИ СТЕВАНУ СИНЂЕЛИЋУ
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)