Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ИСТИНОМ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА. књига Мр Миле Михајловић
07-08-2013, 10:48 AM
Порука: #1
ИСТИНОМ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА. књига Мр Миле Михајловић
Представљање књиге Мр Миле Михајловић о геноциду над Србима у Далмацији, Лици и Книнској Крајини

ИСТИНОМ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА

Аутор Мила Михајловић јавности предочила до сада непознате документе из италијанских архива

Књига мр Миле Михајловић „Југославија, април 1941. – септембар 1943. – италијански извори – документи о масакру Срба у Далмацији, Лици и Книнској крајини", објављена 2012. године, представљена је у Зрењанину 26. јуна у барокној сали Градске кући. Промоцију су организовали Културни центар Зрењанина и Удружење пријатеља Матице Српске.

Зрењанинка мр Мила Михајловић, новинар, књижевник , преводилац , културни и хуманитарни радник живи у Риму, аутор је пет књига. Добитник је Награде Града Зрењанина за 2012. годину.

О књизи су, поред аутора, говорили историчари Јован Пејин, др Момчило Суботић и др Драго Његован. Одломке из књиге је прочитао Мирко Пантелић, глумац Народног позоришта „Тоша Јовановић“, а модератор промоције био је Милан Бјелогрлић. Промоција је отворена песмом Рајка Петрова Нога, „Нек пада снијег, Господе“, коју је говорила мр Бранка Јајић.

У књизи су приказани догађаји у Другом светском рату на основу званичних италијанских државних, дипломатских, војних и новинских докумената. Злочини су поткрепљени са више од 70 оригиналних фотографија које до сада нису објављиване и осветљавају један од најмрачнијих периода у страдању Срба. Захваливши свима који су дошли, што, како каже, потврђује да је тема коју је отворила врло значајна за наш народ, мр Мила Михајловић је рекла да је у овој књизи реч о новом поглављу наше историје, писаном на основу италијанских архивских извора који говоре о злочинима усташа над Србима, као и партизана над Италијанима...

- Фашистичка Италија јер прва у свету, још августа 1941. године, пријавила и осудила усташке злочине у Лици, Далмацији и Книнској крајини – нагласила је Мила Михајловић. - Моја књига нема претензију да буде научно дело. Ја сам само прочитала пуно италијанске документације, пуно књига чувених италијанских историчара, од којих многи више нису у животу, као Доне Талпо, не кријући ништа, па ни улогу католичког свештенства у свему томе. Ја само желим да кажем да постоје документа која треба видети и истражити. И још нешто, фашизам и нацизам нису исто. То се код нас стално, намерно или случајно, меша.

- У НДХ народ није подигао устанак ни против фашиста - Италијана, ни против нациста - Немаца, већ против усташа и усташког терора – рекао је на промоцији др Драго Његован. - То није био устанак партизана, нити антифашиста, како се то касније приказивало. У њему није било ничега идеолошког. Једноставно, српски народ се дигао на оружје против усташа и НДХ - да би преживео. Значајно је да тамо где је било четничких јединица, није било геноцида.

Јован Пејин и др Момчило Суботић истичу храброст ауторке, истраживачку упорност и допринос савременој историји.

- Историјска истина је изузетно значајна јер, осим што онемогућава прекрајање историје, она превенира нови злочин - закључила је ауторка.

У новој књизи она први пут показује низ непознатих и оргиналних снимака усташких злочина, од којих је пет од непроцењиве историјске вредности, јер су једини докуменати о постојању и ужасима усташког логора на Пагу.

- Командант италијанске 2. армије, генерал Виторио Амброзио, јављао је 3. августа 1941. године да су „зверства попут усташких забележена само у мрачном добу средњег века”, наводећи да је у Глини убијено 650 српских цивила – наводи ауторка. - Српску девојчицу из Грачаца, стару девет година, усташе су изболе бајонетима у лето 1941. Тај страшни снимак ставила сам на корице књиге као опомену да се зло не понови.Многи људи су измасакрирани. О тешко рањеним Србима бринули су италијански лекари и болничари у Оточцу и Обровцу.
Наруџбине за књигу Миле Михајловић на јњеговиц@гмаил.цом

мр. Б. Јајић

http://www.pscrg.com/arhiva.php?id=275&n...0%BD%D0%B8
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
07-08-2013, 05:25 PM
Порука: #2
RE: ИСТИНОМ ПРОТИВ ЗЛОЧИНА. књига Мр Миле Михајловић
Др Мила Михајловић, писац и преводилац, аутор књиге „Југославија: април 1941−септембар 1943.“

Италијански војници су 1941. године били запрепашћени и згрожени усташким терором над Србима у НДХ. Велики број Срба,бежећи испред усташког ножа, спас je нашао у италијанској окупационој зони. Српски политички прваци из Лике и Северне Далмације 1941, покушавајући да избегну подаништво НДХ, затражили анексију Италији.Разговор водио: Слободан Ерић


Цео интервју на овом линку:

http://geopolitika.rs/index.php/sr/home-...5-12-34-35
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)