Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Како је настала Југославија?
12-06-2019, 10:09 PM
Порука: #15
RE: Како је настала Југославија?
(12-06-2019 06:28 PM)Перун Пише:  
(12-06-2019 04:21 PM)Бенито Пише:  Текст је на нивоу средњошколског. Требало би да смо ово већ апсолвирали и да пробамо да свеобухватно схватимо ту ситуацију, јер би нам много значило да би разумели шта је најпаметније даље чинити.
Увезати општу са националном историјом доводи до тачног закључка.
На жалост, ми смо, изгледа, у већини још у основној школи.

Који је по теби најбољи рад у коме је појашњено питање о стварању Краљевине СХС/Југославије? Претпостављам да си, упоређујући више извора у многим радовима, о овој, сложеној и опширној, теми донео неки закључак. Да ли грешим или су већина тих извора дела СЈ?
Слободан Јовановић је непревазиђен, али и недоречен, што је нормално, јер је био савременик, па није ни могао све да зна и види. Али, апсолутно је схватио целу ситуацију.
Екмечић и Живојиновић су својим великим делима много употпунили и сасвим заокружили целу причу око стварања Краљевине СХС.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
15-06-2019, 12:13 PM
Порука: #16
RE: Како је настала Југославија?
Колико је Михајло Пупин учествовао у одређивању граница краљевине схс?
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-06-2019, 10:24 AM (Последња измена: 16-06-2019 10:25 AM од Бенито.)
Порука: #17
RE: Како је настала Југославија?
Имао је знатног утицаја по питању Баната. Била је јединствена прилика да његов Идвор буде у оквиру Србије. Додуше, то питање је дефинитивно решено тек венчањем краља Александра са краљицом Маријом.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
13-09-2019, 04:10 PM (Последња измена: 13-09-2019 04:19 PM од мунгос.)
Порука: #18
RE: Како је настала Југославија?
Гомила сплачина.
По вашим писанијима испада да су Срби највећи глупаци и наивчине или да су највећи бескичмењаци и љигавци. Ал шта рећи, ако је Слободан Јовановић најмудрији Србин свих времена.
Дакле, Греј, Вилсон, Ситон и Стид су укинули српско име за српску земљу 1918. а Срби то брез ријечи прихватили? И требало је чекати стотину година да Мииииилооо и Дукљани то име врате?Кидање

И при томе да не омеђе за себе бар ни једну луку, неко село на обали за се?
Такве ствари ЉУДСКА ИСТОРИЈА не познаје!

Никаква бановина "Српске земље" није постојала, то је чиста онанија!

И још нешто. Супротно вашем мишљењу, да би неко био највећи интелектуалац требао би имати као предуслов бар основно интелектуално, научно и људско ПОШТЕЊЕ и ХРАБРОСТ. Што Слободан Јовановић никад није имао! Увијек је био у политици и око политике, ал строго се држао онога "нит си вино, нит си вода" тј. "нит смрди нит мирише"!

"Чувајте ми Југославију!" - све ваше југо тврдње и лажи се своде на ово. Празне пароле и фразе!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
13-09-2019, 05:28 PM
Порука: #19
RE: Како је настала Југославија?
Бановина Србија је требала бити формирана да није дошло до напада оних што их волиш много на Југославију 1941. године. И слушај нешто и запамти добро, када буду твоји потегли да растуре царства разна и да подаре слободу народима који живе овде онда дођи па пребацуј нама шта год хоћеш. Наши преци 1918. преко Дрине одоше и народ не побише а онда 1945. аустромунгоси са партизанским капама дођоше из тих хрватијанских крајева и побише у Србији све што видеше. Ајде сад испричај нам још једну дирљиву причу како те прађед аустријски наредник учио да волиш Србијанце.

Колики је број хрватијанских Срба у покушају који су стали приступили зенгама и хосовцима? Ко је први пострадао од тзв. побуњених Срба у Хрватској? Јосип Јовић? Не бато, него Горан Алавања,Србин из Хрватске. Још у октобру 1990. године. Е сад,овима што истог цара волите није баш одговарало да им неки Србин шаховничар буде прва жртва да се случајно не наљуте ујаци у иноземству па да престану са донацијама.

Бивши новинар Погледа,Предраг Поповић,испричао је у емисији код Драгана Петровића да су у његовом граду где је живео од шест главних финансијера,двојиц били Срби, који су мислили да се ушлихтају Хрватима.Наравно, ови су паре узели али су их упутили за Србију. Једног од тих финансијера,Поповић је касније срео у граду негде и приметио да је тај пропао потпуно.

Да не пискарам даље Мунгосе, да не би наших старих, не би ти ни један једини дан проживео као човек. А о Југославији причај шта хоћеш,ми смо државотворан народ и само смо се понашали како доликује. Наравно, не утичемо ми на све тј. не утичемо на доста ствари које се за столом решавају али ти изгледа то не разумеш.


Да не буде да сам критиковао само,има једна добра ствар код тебе. Волиш да полемишеш и то је добро без обзира какве ставове имао, нажалост живимо у времену пувањака где чак ни вербално нису способни да делују већ ето тако чекају да прође живот или шта год.

Ајд' у здравље.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
12-11-2019, 02:59 PM
Порука: #20
RE: Како је настала Југославија?
http://www.srpskaistorija.com/hrvatska-k...iume-1918/
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)