Гласање: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Ватикан
.
[Приказ Резултата]
 
Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
16-10-2016, 08:08 PM
Порука: #1
Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
По мени без сумње Ватикан.Шта ви мислите, ево имате опцију за гласање.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-10-2016, 08:17 PM
Порука: #2
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Значи ти овсте не рачунаш колико зло Срби доњени сами себи?

Е зашто су тих толико плодни на Српском тлу?
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-10-2016, 08:43 PM
Порука: #3
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Друже, Срби су подељени још за време Првог СР. И за то су криви светски моћници то ваљда знаш. Немој да квариш тему набијајући постове, Тема је везана за ЦЕО 20. Век
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-10-2016, 08:55 PM
Порука: #4
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Тема је " Ко је више зла нанео Српском народу ...".нигде не пише да је у питању само двадесети век!Преплитање ватикана и ислама сеже много дубље у прошлост него што ти мислиш!Узгред Срби су подељени раније,не знам одакле ти само први светски рат?И на крају на шта мислиш када кажеш "светски моћници"?На крају Захумље ти је поставио два питања која имају везе са темом,није нужно да знаш одговор.

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-10-2016, 09:31 PM
Порука: #5
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Тема...

Ја сам се ограничио јер су Срби пострадали од Усташа више него од Турака за петсто година. А сама тема је врло јасна и сеже у прошлост. Мене ова тема боли док сам је писао а ти регул мало размишљај срцем.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
07-12-2016, 04:26 AM
Порука: #6
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или ИсламНешто као пример, само из новије историје. Звоне звона авони брује, ружан глас се против Срба чује.Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
16-01-2017, 06:53 PM (Последња измена: 16-01-2017 06:54 PM од Брада.)
Порука: #7
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Цитат:О „Хрватској православној цркви
Питам се одакле толики број Хрвата међу православцима у време када је у њиховој матичној држави још увек присутан процес похрваћења и покатоличења Срба
Аутор: Саво Штрбац четвртак, 12.01.2017. у 08:15

На овогодишњи српски православни Бадњак на Цвјетном тргу, преко пута Саборне цркве Преображења Господњег у Загребу, „Хрватска православна црква и Пројект Велебит” одржали су јавни обред „Велико посвећивање воде поводом благдана Богојављања”. Главни протагонисти овог окупљања били су новинар Марко Јурич и наводни епископ Александар. За првога сам чуо због његовог јавног залагања за коришћење усташког поздрава „За дом спремни”, док за другог до сада нисам чуо. За време „обреда” иза епископа стајао је повећи пано са стилизованим православним крстом на усташком грбу изнад којег jе натпис „Хрватска православна црква” исписан латиницом.

Заинтересовао сам се за тзв. Хрватску православну цркву (ХПЦ) након што је у децембру 2013. Државни завод за статистику РХ објавио податке из пописа становништва из 2011, према којима је у Хрватској живело укупно 190.143 православаца, од којих је 159.630 Срба, 2.401 Македонаца, 2.381 Рома, 1.882 Црногораца, 729 Руса, 341 Украјинаца, 293 Бошњака, 158 Бугара, 147 Румуна... и – 16.647 Хрвата.

Одавно знам да је тзв. ХПЦ основао Анте Павелић указом од 3. априла 1942. с циљем да покаже да у НДХ нема прогона Срба и да потпуно онемогући утицај СПЦ.

Уз мало труда, те 2013. пронашао сам наследницу Павелићеве ХПЦ под називом „Хрватска православна заједница” (ХПЗ), основана 12. марта 2010. у Задру, док је 10. септембра исте године формирано и „Удружење хрватских православних вјерника” с циљем „формирања аутокефалне хрватске православне организације и слободног идентификовања православних хришћана припадницима хрватске нације”. Шестог октобра 2013. ХПЗ се и прогласила аутокефалном, о чему сведочи докуменат под називом „праворијек”, који су потписали „Николај I, надбискуп Париза, митрополит Еуропе и патријарх Еуропске православне цркве познате под називом Патријархија Еуропе”, с једне, и „предсједник Удруге хрватских православних вјерника Задар, академик Иво Матановић”, с друге стране.

О првом потписнику „праворијека”, патријарху Николају I и Патријархији Еуропе, упркос уложеном труду, нисам пронашао ни речи. У биографији другог потписника „праворијека” Матановића, објављенoj на сајту ХПЗ, пише и да је бивши припадник „Усташке младежи” и да је, за разлику од његовог оца усташког официра у Јасеновцу, преживео Блајбург. Његово име пронашао сам на ,,Хрватској академији знаности и умјетности у диаспори” (неслужбеној) са седиштем у Базелу и Загребу.

Ових дана сам поново посетио сајт ХПЗ и на њему нисам нашао ни слова о „богојављенском” обреду у Загребу. Али сам пронашао „важну обавијест” од 21. маја 2015. којим се обавештава „свеколико пучанство” да су се на територији целе државе Хрватске „појавиле још двије лажне Хрватске православне цркве”, прва, коју предводи тројац „Др. Илија Барјашић, Миљенко Марић и тзв. епископ Александар Иванов (Бугарин), повезани са неком лажном међународном црквом у Паризу”, а друга, коју предводи „лажни бискуп и криминалац Андрија Шкулић, која је повезана с лажном црквом у Грчкој”. И позивају се да не наседају овим варалицама. У потпису је већ споменути „академик” Иво Матановић.

Посетио сам и сајт ХПЦ (http://www.hrvatska-pravoslavna-crkva.com) на којем пише да је основана 2012. а њен „архиепископ и поглавар” је бонифације Андрија Шкулић, рукоположен у јулу 2015. Ни ова група не признаје друге две, али се све три сматрају правном следбеницом Павелићеве ХПЦ. Посетио сам и сајт још једне ХПЦ (https://hrvatskapravoslavnacrkva.wordpress.com), на којем се појављују текстови које потписује „хрватски архиепископ Александар”, на који су први текстови стављени у октобру 2016, а највише их је посвећено управо обреду са почетка овог текста.

На јавни обред реаговали су митрополит загребачко-љубљански, господин Порфирије, за којег „ХПЦ и није проблем пошто је СПЦ не признаје”, и председник СНВ, М. Пуповац, који упозорава да „ни маргинална група ако нема осуде није маргинална ствар”.

Сложио бих се с Пуповцем, али бих и додао да осуда (адекватна санкција) мора долазити од надлежних државних органа, која је изостала и овога пута, у чему се и крије опасност и од поменутих за сада још увек маргиналних група, које баштине Павелићеву ХПЦ, које се позивају и на оних 16.647 Хрвата православне вере са последњег пописа становништва у РХ.

И даље се питам одакле толики број Хрвата међу православцима у време када је у њиховој матичној држави још увек присутан процес похрваћења и покатоличења Срба. Можда су у процес „десрбизације” православне вере у Хрватској ипак укључени много јачи играчи од поменутих у овом тексту
.

Документационо-информациони центар „Веритас”
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
21-02-2017, 08:27 PM
Порука: #8
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Православна црква на Вису, коју су комунисти срушили 1963.
у Вести, Хроника 21. фебруара 2017. 11 Коментара


Након завршетка Првог светског рата, на острву Вису се појавио покрет Хрвата који је без агитовања и мисионарског залагања СПЦ прелазио у Православље. Остале су забележене речи угледног вишког домаћина и последњег председника православне црквене општине: “Нећемо да једном ногом стојимо на Вису, а другом у Риму- природније је: једном ногом на Вису а другом у Београду.”
Један од ставова ове православне заједнице био је и следећи: “Хоћемо да у свему будемо своји. Када је народна држава- нека је и народна Црква. Е, зато смо пригрлили свето Православље!”
Наравно да је било и оних који су спекулисали о природи преласка у Православље, али се на овакве гласине одговарало са: “Прешли смо из властитог уверења, без ичије агитације и наговора и без било какве материјалне користи или награде.”

Православна црква св. Кирила и Методија на Вису

Да бисмо схватили жељу мештана острва Виса за народном Црквом, морамо објаснити и сам појам.
“Шта означава народна Црква? Означава самосталну црквену организацију, са својом црквеном влашћу из народа и у народу; са народним свештенством, народним језиком и народним обичајним изразом своје вере. Насупрот таквој народној Цркви стоји ненародна или интернационална, са централом изван народа, са свештенством одасвуда, са туђим језиком и са уједначеним и униформисаним изразом вере. Шта је природније и корисније? Несумњиво народна Црква. Она има своје оправдање у Јеванђељу. Сам Спаситељ је заповедио апостолима Својим: Идите и научите све народе (Мат. 28,19). Тим речима Он је називао народе као природне јединице Своје Васељенске Цркве. И када је послао Духа Светог на апостоле, они су почели говорити разним језицима свију народа: Парћана, Миђана и Египћана и Римљана и Арапа и свих осталих. И кад су апостоли постављали старешине цркве у једном народу, они су се трудили да их узимају из тог народа. Отуда је и Савина народна Црква јеванђелска и апостолска. Такву народну Цркву желио је одувек сваки хришћански народ под сунцем. Но ни до данашњег дана многи хришћански народи нису успели да имају своју самосталну народну цркву…” – Свети Николај Жички и Охридски

На Скупштини у Вису, одржаној 1925. године донета је одлука о преласку на Православље. Српска православна парохија службено је утемељена на Вису 1. јула 1926. године, а први парох био је Станко Ивановић, кога је, након смрти 1927. године наследио Стеван Јавор. Литургије су се у почетку служиле у приземљу једне приватне куће, а 1931. године покренута је иницијатива за градњу цркве. Црква је грађена током 1932. и 1933. године у српско-византијском стилу. Освећење је извршио Епископ далматински Иринеј (Ђорђевић) 12. новембра 1933. године, посветивши храм св. Кирилу и Методију.

О овом догађају писале су и новине “Време” у чијем напису стоји да су многи од мештана изјавили следеће: “…Отац је сину увек причао о крају својих прадедова. У многим кућама биле су скривене иконе крсних слава и кандила. Неке од тих икона су сачуване…”.

Локална римокатоличка јерархија са Виса гледала је на обраћенике у Православље као на „изгубљене душе“. Она је стварала непријатељски став код својих верника, а мржња према покрету вишких православаца се отворено испољавала 15. јула 1934. године на „еухаристијском конгресу“ у Оребићу. Тада се протестовало против подизања православних храмова у овом делу државе, а Одељење за државну заштиту Министарства унутрашњих послова, у свом извештају од 22. јула исте године Министарству правде, подвлачи: „Сврха свих ових еухаристијских конгреса је искључиво та да се слављем и манифестацијом католичких маса покаже, да су поменути крајеви искључиво католички и да друге вере немају моралног ослонца за њихов развој у поменутим местима“.

Долазак чешких православаца на оствро Вис и протести римокатолика
Међуверске тензије кулминирале су у први прави инцидент у лето 1937. године. Католичко становништво Виса, организовано од свога свештенства, спречило је групу православних Чеха да посети острво и новоподигнути храм. Групу је предводио лично свети епископ Горазд (Павлик). Православно испољавање засметало је челним људима Сплитске надбискупије који су учинили све да се чешким православцима не допусти ни излетнички боравак у Далмацији.

О овом немилом догађају дознајемо из рукописне заоставштине Стевана Роце (Грађа за историју Срба у Далмацији – Православље у Вису, Архив САНУ 10078/8). Још више сликовитих детаља има у тексту – мемоару Душана Глумца „Спречена посета Горазда православној цркви на Вису – поводом 100 годишњице рођења епископа Горазда мученика“ (Православље бр. 303 од 1. новембра 1979).

Православни поклоници, предвођени својим епископом, имали су у плану да посете манастир Раваницу где би се причестили на гробу светог кнеза Лазара. Након обиласка Београда, разгледања Опленца, група се преко Сарајева упутила на Јадран. Чеси су 11. августа 1937. године изнајмљеном лађом од Метковића, преко Сплита, кренули ка Вису. На острву је летовала група студената Православног богословског факултета, предвођена професором Старог Завета Душаном Глумцем.

Брод се приближавао луци, где је добродошлицу чешком архијереју и његовим сапутницима, припремио хор београдских студената извођењем црквене песме. Са православне цркве која је близу пристаништа звонила су звона. У окупљеној маси света појавила се „нахушкана потплаћена непријатељска руља факина (носача) руковођена већ са познатим мачековским адвокатом Фаролфијем и проф. Замберлином, члановима клерикалне Пучке банке“ (Д. Глумац, наведено дело). Демонстрантима је давао подршку дон Паво Томић. Према Роцином сведочењу римокатоличких свештеника је било више.

Брод је био спречен да пристане. Фанатизована маса је узвикивала: „Доље брадоње! Доље влашки попови! Доље ћирилица! Живила независна Хрватска!“ (Архив САНУ, бр. 10078, стр. 78). Са дока су летеле каменице, претило се моткама и надаље су се узвикивале пароле мржње. На Вису је био срески начелник са четом жандара задуженом да спречава изгреде мачековаца. Њихова реакција је била закаснела, „растеривање букача жандарским палицама“ није довело до пристајања лађе. Капетан је покушао да оплови острво и искрца људе на другој страни, у Комижи, али је и тамо дошло до нереда. Чеси су се вратили натраг у Сплит.

Честити римокатолици, који нису учествовали у агресивним испадима, били су од фанатика физички угрожени. Човек задужен за пристајање бродова био је бачен у море, а неки су након свега изјавили: „Нећемо више да будемо католици!“, и прешли су у православну цркву у Вису.

На мети су остали студенти са професором Душаном Глумцем. Професор је био нападнут пролазећи поред кафане „Хрватски дом“ у којој су изгредници седели и пили пиво са среским начелником. Избегавши бачену криглу, професор је остао присебан и упутио је представнику локалних власти следеће речи: „Господине начелниче, је ли то мир и ред који сте требали створити да мирни грађани нису сигурни ни за свој властити живот? Ако ћемо се кукавички нападати, ја ћу довести моје студенте још вечерас и гарантујем вам да ће још ноћас сви ови кровови горети. Тражим од вас да ме један жандар одмах отпрати до нашег стана, јер ми у мраку није сигуран живот“ (Д. Глумац, наведено дело).
Ствар је заташкана. Кнез Павле је био упознат са инцидентима, али се срески начелник оправдао пред њим убедивши га да су православни излетници растурали антиконкордатске летке. О случају новине нису писале да се не би још више продубљивала међуверска мржња.

Задњи верски обреди у цркви на Вису забележени су у новембру 1941. године, а 1944. године је оштећена у немачком бомбардовању. Синод СПЦ је 1. септембра 1947. године писао државној комисији за верска питања да су их припадници црквене општине са Виса обавестили о намери власти да сруше цркву св. Кирила и Методија и да на њеном месту подигну партизански споменик.
Црква је порушена у јесен 1963. године у склопу прославе 20-огодишњице Титовог доласка на Вис која је уследила у септембру следеће године. На њеном месту засађен је парк палми, а у непосредној близини подигнут споменик “Туђе нећемо-своје не дамо” са речима из Титовог говора. Тридесетак година касније и тај споменик је уклоњен.

Према неким наводима материјал порушене цркве уграђен је у градско шеталиште, а добар део је утрошен на изградњу споменика НОБ.Православни Вишани расејали су се по Србији и свету, а најпознатији међу њима био је православни свештеник Антоније Анте Пинчетић, који се упокојио у срцу Шумадије, у Аранђеловцу.

Радован Пилиповић
http://www.vaseljenska.com/drustvo/hroni...sili-1963/
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
24-05-2017, 05:39 PM (Последња измена: 24-05-2017 05:39 PM од Ултрадесничар.)
Порука: #9
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Ипак Ислам јер џихадисти не престају да кидишу на Србе док Ватикан је повукао "кочницу" што се Хрватима не свиђа ( папа Франциско отеже са проглашавањем Степинца за свеца, раскринкао је превару звану Међугорје...)
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
24-05-2017, 06:02 PM
Порука: #10
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
(24-05-2017 05:39 PM)Ултрадесничар Пише:  Ипак Ислам јер џихадисти не престају да кидишу на Србе док Ватикан је повукао "кочницу" што се Хрватима не свиђа ( папа Франциско отеже са проглашавањем Степинца за свеца, раскринкао је превару звану Међугорје...)

Ватикан Н И К А Д А није повукао кочницу нити ће повући!!!!! То што језуита "отеже" са проглашењем,можеш окачити мачку о реп.Да се кладимо да је само питање времена ,и то врло кратког,па да алојз буде свети алојз! И није језуита раскринкао међугорје,то се искомпромитовало већ у првим испитивањима,језуита је само потврдио оно што је ватикан одавно рекао.

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
24-05-2017, 06:17 PM
Порука: #11
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
(24-05-2017 06:02 PM)регул Пише:  
(24-05-2017 05:39 PM)Ултрадесничар Пише:  Ипак Ислам јер џихадисти не престају да кидишу на Србе док Ватикан је повукао "кочницу" што се Хрватима не свиђа ( папа Франциско отеже са проглашавањем Степинца за свеца, раскринкао је превару звану Међугорје...)

Ватикан Н И К А Д А није повукао кочницу нити ће повући!!!!! То што језуита "отеже" са проглашењем,можеш окачити мачку о реп.Да се кладимо да је само питање времена ,и то врло кратког,па да алојз буде свети алојз! И није језуита раскринкао међугорје,то се искомпромитовало већ у првим испитивањима,језуита је само потврдио оно што је ватикан одавно рекао.

Папа Франциско би волео да избегне и проглашење Алојза за свеца и одлазак у Јасеновац а да дође у Београд и да се сретне са патријархом српским Иринејом. То не може.
Дал и гледаш вести ? Шта мислиш где ће завршити оружје што Трамп продао Саудијкој Арабији ? На данашњи дан чеченки терористи одсекли главу дечку који је одбио да скине крст. Ове године и поред силног обезбеђења египатске полиције у Каиру бачена бомба на Божић у току Литургије.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
24-05-2017, 07:41 PM
Порука: #12
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
(24-05-2017 06:17 PM)Ултрадесничар Пише:  
(24-05-2017 06:02 PM)регул Пише:  
(24-05-2017 05:39 PM)Ултрадесничар Пише:  Ипак Ислам јер џихадисти не престају да кидишу на Србе док Ватикан је повукао "кочницу" што се Хрватима не свиђа ( папа Франциско отеже са проглашавањем Степинца за свеца, раскринкао је превару звану Међугорје...)

Ватикан Н И К А Д А није повукао кочницу нити ће повући!!!!! То што језуита "отеже" са проглашењем,можеш окачити мачку о реп.Да се кладимо да је само питање времена ,и то врло кратког,па да алојз буде свети алојз! И није језуита раскринкао међугорје,то се искомпромитовало већ у првим испитивањима,језуита је само потврдио оно што је ватикан одавно рекао.

Папа Франциско би волео да избегне и проглашење Алојза за свеца и одлазак у Јасеновац а да дође у Београд и да се сретне са патријархом српским Иринејом. То не може.
Дал и гледаш вести ? Шта мислиш где ће завршити оружје што Трамп продао Саудијкој Арабији ? На данашњи дан чеченки терористи одсекли главу дечку који је одбио да скине крст. Ове године и поред силног обезбеђења египатске полиције у Каиру бачена бомба на Божић у току Литургије.

Куда иду дивље свиње?

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
26-05-2017, 01:56 PM
Порука: #13
RE: Ко је више зла нанео Српском народу - Ватикан или Ислам
Нису Срби али су браћа у Христу. Џихадлије их стално их убијају.
23 мртва и 25 повређених Копта. Боже дај им рајско насеље.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...jenih.html
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)