Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 1 Гласова - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
КОМУНИСТИЧКО - УСТАШКА САРАДЊА ИЗ ХРВАТСКЕ ВИЗУРЕ
01-12-2013, 04:59 PM
Порука: #1
КОМУНИСТИЧКО - УСТАШКА САРАДЊА ИЗ ХРВАТСКЕ ВИЗУРЕ
ТЕМА СА ПРЕТХОДНОГ ФОРУМА:
http://www.pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=19532

''Istinski hrvatski komunisti i ustaše podjednako su duboko u sebi nosili ideju slobodne i nezavisne Hrvatske i njenog punog suvereniteta unutar hrvatskih povijesnih i etničkih granica''
http://www.scribd.com/doc/81759238/Bruno...-komunistiTajni dnevnik ustaše koji je koordinirao „pacovskim kanalima“
Boris Subašić | 30. novembar 2013. 21:27 | Komentara: 36

Na crnom tržištu poverljivih dokumenta pojavila se arhiva Krunoslava Draganovića, zločinca i velikodostojnika iz NDH. U Hrvatskoj pripremaju teren da, pored Stepinca, bude uveden u red posvećenih. Dokumenti iz hrvatske SDB

NA crnom tržištu poverljive dokumentacije pojavio se posle 36 godina šifrovani dnevnik, prepiska i zapisnici sa saslušanja Krunoslava Draganovića, jednog od najznačajnijih rimokatoličkih velikodostojnika Nezavisne Države Hrvatske. Reč je o zločincu koji je, paradoksalno, kao slobodan čovek mirno umro u SFRJ, naglašava istoričar prof. dr Veljko Đurić Mišina.

- Sad je otkrivena Draganovićeva beležnica u koju je od 1941. zapisivao bitne stvari i prilagao poverljivu prepisku. Jedan deo beležaka pisan je na latinskom, a deo je u šiframa - kaže dr Đurić.

On smatra da Draganovićeva dokumentacija potiče iz arhiva jugoslovenske ili hrvatske službe državne bezbednosti. Ona otkrivaju da je navodno hapšenje Draganovića donelo više koristi hrvatskim separatistima nego Jugoslaviji.

- Draganović je došao u Jugoslaviju 1967. godine, a iako je 1945. proglašen za ratnog zločinca dobio je posao profesora na katoličkoj bogosloviji u Sarajevu i diskretnu slobodu kretanja. U mestima koja je najčešće posećivao posle tri godine je buknuo Maspok, koji je u mnogo čemu imao izvor u ustaškoj ideologiji - navodi dr Đurić.

Draganović je u „kratkom životopisu“ naveo stotinak imena katoličkih sveštenika i institucija u Vatikanu, Austriji, Nemačkoj, Italiji, Španiji, koje je koristio kao obaveštajne veze.

- Draganović bio višestruki špijun, sarađivao je s vatikanskom, engleskom, nemačkom, italijanskom i američkom tajnom službom i tako koordinirao „pacovskim kanalima“: sistemom kreiranja lažnih identiteta, skrivanja i organizovanja transporta nacističkih i ustaških glavešina uz pomoć Crvenog krsta, Karitasa i drugih katoličkih humanitarnih organizacija - navodi dr Đurić.

Istoričar ističe da se uključivanje britanskih i američkih obaveštajnih službi u ovaj prljavi posao mora posmatrati u kontekstu Hladnog rata, jer su oni nacisti i ustaše posmatrani kao korisni u potencijalnom sukobu sa SSSR.

- Arhivska građa ukazuje da je britanska tajna služba čuvala u samostanu Antu Pavelića, kao i da je američka služba znala za njegovo prebacivanje u Južnu Ameriku, uz podršku Vatikana - kaže dr Đurić.

U autobiografiji Draganović potvrđuje da mu je britanska veza u Vatikanu bila najvažnija.

- Uspostavio sam dobre veze s više važnih osoba diplomatskog sveta, s nemačkim poslanikom pri Vatikanu baronom Vajcekerom i njegovi savetnikom Fon Braunom. Najvažnija veza bila je ipak engleski ambasador u Vatikanu lord Osborn - zapisao je 1943. Draganović.

Navedeni Ernest fon Vajceker se do 1947. krio u Vatikanu od suda za ratne zločine zbog saučesništva u masovnom deportovanju Jevreja. Kad je izašao osuđen je na sedam godina zatvora, ali je pomilovan i pušten posle samo nekoliko meseci. Njegov sin Rihard fon Vajceker, bio je prvi predsednik ujedinjene Nemačke. Vajcekerov savetnik fon Braun (brat nacističkog naučnika, kasnije direktora NASA Vernera fon Brauna) postao je kasnije nemački predstavnik u UN.

Preko vatikanskih diplomata Draganović je održavao veze i sa hrvatskim ministrima u jugoslovenskoj kraljevskoj vladi u Londonu. To potvrđuje pismo od 13. septembra 1944. najverovatnije Juraju Šuteju, ministru u vladi Tito-Šubašić. On jugoslovenskom ministru šalje i fotografije u svešteničkoj odeći i civilu s molbom da mu „radi hrvatske stvari“ nabavi engleski pasoš viziran za odlazak u Ameriku.

Draganović šalje i upozorenje dr Ivanu Šubašiću da nipošto ne dozvoli vraćanje zemlju Srbima proteranim iz „Hrvatske, Slavonije i Srema, najužeg životvornog područja Hrvata“

- Nipošto se ne smijemo prevariti i nazad obećati zemlju i time samo produžavati akutnost srpskog pitanja u hrvatskim zemljama. Treba hladno i polagano postupati, a ako u izvanrednim slučajevima treba davati odšetu neka onda bude u budućnosti - naređuje Draganović.

Njegova želja se delimično ostvarila, Brozov režim je doneo zakon o zabrani povratka Srba prognanih iz NDH u socijalističku Hrvatsku. Bio je to direktan nastavak Draganovićevog rada u Zavodu za kolonizaciju NDH, koji je od 1941. na zemlju oduzetu od Srba i imanja Srpske pravoslavne crkve u Sremu i Slavoniji naseljavao Hrvate iz BiH.

On je u NDH u praksi primenio tezu s kojom je doktorirao na Papskom institutu za istok. Ona tvrdi da Srbi na području Hrvatske i BiH ne postoje, već da je reč o „popravoslavljenim“ Hrvatima. U Pavelićevoj državi je Draganović odmah postao član Verske komisije za prelaznike na katoličku veru, koja se bavila pokrštavanjem one trećine Srba koji nisu bili određeni za ubijanje ili progonstvo.

- U Hrvatskoj se trenutno pažljivo izrađuje obimna doktorska teza o dobrotvornom radu profesora Krunoslava Draganovića. To je verovatno uvod u proces beatifikacije, uvođenje u red posvećenih, pored Stepinca. To dokazuje da je Draganović jedan od najuticajnih ljudi u hrvatskoj kulturi - smtara dr Đurić.

“SPASAVAO“ I ZLATO DRAGANOVIĆA nisu optuživale samo žrtve, već i dojučerašnji saborci iz ustaškog pokreta i ekstremnog hrvatskog klera. On se u biografiji brani od tih optužbi da je Hrvate iz logora za emigrante prodavo kao belo roblje. - Poznato mi je da sam često bio optuživan da prodajem ljude i pri tom zarađujem velike novce od 100 do 1.000 nemačkih maraka po posobi. Izjavljujem da mi je pred bogom i pred ljudima u toj stvari savest sasvim čista - zaklinjao se Draganović. Njega je emigracija optuživala da je opljačkao lavovski deo od 400 kilograma zlata iz Državne banke NDH.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...m-kanalima
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
23-02-2014, 01:14 AM
Порука: #2
RE: КОМУНИСТИЧКО - УСТАШКА САРАДЊА ИЗ ХРВАТСКЕ ВИЗУРЕ
Kurs admirala Gatina
Autor: Nikola Žutić | 22. februar 2014. 17:59 | Komentara: 0

Bliži se kraj rata i mi Hrvati moramo misliti o našem spasu. Srbi komunisti će nestati kad ne budu više potrebni

U IME Srpskog nacionalnog komiteta u Splitu Đuro Vilović (sa Alfirevićem) je upozoravao na svu opasnost od ustaške infiltracije u partizanske redove. Značajan je dopis od 24. januara 1943. godine: "Početkom januara (1943) doputovao je u Split hrvatski ustaški admiral Gatin, inače rodom Splićanin, poslat od grupe hrvatskih ustaša, koji se kupe oko dr Berkovića i dr Ede Bulata (u Kraljevini SHS bio jugoslovenski nacionalista - "orjunaš").

Gatin je imao zadatak da poveže sve hrvatske frakcije u Splitu i okolini, a govorio je ovako: 'Približuje se konac ovome ratu, pobeda je sigurna na strani saveznika, i radi toga potrebno je da mi Hrvati mislimo o našem spasu. Sa Pavelićem se ništa ne može, on je lopov i izdajica i radi toga moramo mi svi bez njega, i protiv njega da se udružimo i da spremni dočekamo kraj rata. Već sada svi mi Hrvati moramo stupati u redove partizana i pomagati ih svim silama i sredstvima. Svi i Domobranci i Ustaše moraju k ovima, jer jedini oni moći će da nas spasu od zla koje nas može zadesiti radi bezglavo vođene politike sa strane hrvatsko-ustaškog vodstva. Ujedinjeni s njima moći ćemo se spasiti i osvete sa strane Srba i njihovim političkim prestižom moći ćemo pregovarati sa Srbima na ravnoj nozi i oboružani mi kao i oni'.

Na primedbu jednog prisutnog Hrvata: 'Ali partizani vode komunističku politiku?', odgovorio je: 'To je istina, ali to je prividno, jer naši komunisti su Hrvati u prvom redu i oni će u danom času otvoreno stati u odbranu Hrvatskih prava, pa politika bila kakva bila'. Na pitanje: 'Ali tu ima i Srba komunista, a šta ćete s njima?', Gatin je odgovorio: 'Kad ne budu više potrebni, onda će ih nestati, jer mi ćemo biti u većem broju" (Vojni arhiv, k. 157, br. reg. 8/2).

Vilović i Alfirević su raskrinkavali trostruku ulogu "mačekovaca", vezano za njihovu "dilemu" na čiju se stranu postaviti, da li na partizansku, ustašku ili jugoslovensku ravnogorsku (u tom slučaju bilo je najmanje dileme).

Vilović i Alfirević navode razgovor (iz sredine decembra 1943) predstavnika HSS Ivana Petra Mladinea (bivšeg narodnog poslanika) i splitskog Srbina dr Jove Miovića, o mogućnosti saradnje Hrvata i Srba. Tom prilikom Mladineo je, u prisustvu samostalnog demokrate (iz SDS) izjavio sledeće:

"Delegat Srba na razgovorima sa grupom Jugoslovena postavio je slijedeći zahtjev: Hoćemo dinastiju sa kućom Karađorđevića; Vojno vodstvo pod komandom đenerala Draže Mihailovića; nikakva organizacija vojne prirode ne smije se vršiti bez odobrenja vodstva četničke organizacije. Delegat Srba tražio je od nas, da radi uspešne saradnje mi Hrvati moramo ili s četnicima ili u jednoj drugoj vojnoj organizaciji pod vodstvom đenerala Mihailovića, učestvovati u svim borbama koje vode četnici".

Ovaj razgovor "haesesovac" Mladineo je, prema Vilovićevom zapisu, zaključio sledećim stavom: "Mi Hrvati želimo saradnju sa Srbima, ali mi ne možemo da zauzmemo neprijateljski stav protiv partizana, jer to je naša vojska, koja nam može sutra pred saveznicima da opere obraz, i mi Hrvati namjeravamo sa tim partizanima udružiti Hrvatsku seljačku i građansku zaštitu i u svim mjestima Primorja dočekati saveznike i preuzeti vlast od okupatora. Uostalom, naša HSS danas je u nemogućnosti da pokaže svoju brojčanu snagu, jer naše desno krilo otišlo je k ustašama, a lijevo k partizanima. Mi danas pristalica svojih i nemamo ili ih imamo vrlo mali broj".

Vilović i Alfirević su i dalje isticali ideološko-politički različit, ali nacionalno istovetan velikohrvatski nacionalni projekat, koji je sve više bio podudaran s porastom ratnih uspeha Anglo-amerikanaca i Sovjeta. I rimokatolici - Hrvati u redovima "samostalaca" (Vilderova Samostalna demokratska stranka) imali su podudarno nacionalno razmišljanje o stvaranju jedinstvene Velike Hrvatske, kao i ustaše, frankovci, haesesovci i komunisti.

Vilović i Alfirević su citirali jednu nacionalno čudovišnu izjavu "samostalca" Felera (u proleće 1945. likvidiran bez suđenja od strane komunista zajedno sa Bartulovićem, "negde kod Topuskog"), koji je otkrio pravu nacionalnu metamorfozu Vilderovih "esdesovaca": "Isti gosp. Feler u jednom privatnom razgovoru izjavio je ovo: 'Hrvati treba da dobiju sve teritorije, istorijske, razume se, i sve one krajeve u kojima živi i jedan Hrvat'. Na upit: 'I Boku Kotorsku?' Odgovorio je: 'Nego šta i Boku Kotorsku, ponavljam sve krajeve u kojima Hrvati žive'.

Taj isti gosp. Feler izjavio je ovom prilikom, protivno no ranije, da su "Hrvati dužni da se pridruže partizanima, jer su partizani hrvatska narodna vojska". Vilović je u postskriptumu zapisao slijedeće o hrvatskim intelektualcima, hrvatskoj politici i političarima: "Iz ovog se vidi sva prividna kontradiktornost hrvatskih intelektualaca i ljudi koji interpretiraju hrvatske zahtjeve i način rezonovanja".

UTICAJ MAČEKOVIH MINISTARA U DOPISU od 24. januara 1943, Vilović (i Alfirević) su nastavili da analiziraju svu pogubnost podmukle hrvatske nacionalne politike, koja je bila fatalna po srpski nacionalne opstanak. Skretali su pažnju na antisrpsku politiku hrvatskog dela "emigrantske vlade" u Londonu, koja je instruirana od Engleza u pravcu ostvarenja budućeg federalističkog koncepta državnog ustrojstva Jugoslavije. Taj koncept su u najvećoj mjeri provodili Mačekovi ministri u jugoslovenskoj vladi, predvođeni dr Jurajem Krnjevićem.
http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/cl...ala-Gatina
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
23-02-2014, 02:18 AM
Порука: #3
RE: КОМУНИСТИЧКО - УСТАШКА САРАДЊА ИЗ ХРВАТСКЕ ВИЗУРЕ
(23-02-2014 01:14 AM)Ратко Пише:  Na primedbu jednog prisutnog Hrvata: 'Ali partizani vode komunističku politiku?', odgovorio je: 'To je istina, ali to je prividno, jer naši komunisti su Hrvati u prvom redu i oni će u danom času otvoreno stati u odbranu Hrvatskih prava, pa politika bila kakva bila'. Na pitanje: 'Ali tu ima i Srba komunista, a šta ćete s njima?', Gatin je odgovorio: 'Kad ne budu više potrebni, onda će ih nestati, jer mi ćemo biti u većem broju" (Vojni arhiv, k. 157, br. reg. 8/2).
Ово је јасно ко дан и без овог документа, али нема сумње да (нео)комунистима ништа не значи ни овај документ.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
23-02-2014, 12:03 PM
Порука: #4
RE: КОМУНИСТИЧКО - УСТАШКА САРАДЊА ИЗ ХРВАТСКЕ ВИЗУРЕ
(23-02-2014 02:18 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(23-02-2014 01:14 AM)Ратко Пише:  Na primedbu jednog prisutnog Hrvata: 'Ali partizani vode komunističku politiku?', odgovorio je: 'To je istina, ali to je prividno, jer naši komunisti su Hrvati u prvom redu i oni će u danom času otvoreno stati u odbranu Hrvatskih prava, pa politika bila kakva bila'. Na pitanje: 'Ali tu ima i Srba komunista, a šta ćete s njima?', Gatin je odgovorio: 'Kad ne budu više potrebni, onda će ih nestati, jer mi ćemo biti u većem broju" (Vojni arhiv, k. 157, br. reg. 8/2).
Ово је јасно ко дан и без овог документа, али нема сумње да (нео)комунистима ништа не значи ни овај документ.
Видећемо.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)