Квиз- Српска историја
|
31-03-2020, 11:40 AM
Порука: #13175
|
|||
|
|||
RE: Квиз- Српска историја
Не, мања је битка, понављам. Али, много је симболично важан догађај. И велики злочин.
|
|||
31-03-2020, 03:28 PM
Порука: #13176
|
|||
|
|||
Има ли везе са И. Л. Рибаром?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао." |
|||
31-03-2020, 03:35 PM
(Последња измена: 31-03-2020 03:37 PM од ХраброСрце.)
Порука: #13177
|
|||
|
|||
(31-03-2020 11:40 AM)Бенито Пише: Не, мања је битка, понављам. Али, много је симболично важан догађај. И велики злочин. Да ли мислиш на битку на Рапај брду и стријељање у Крагујевцу? (31-03-2020 12:33 AM)Mitic Пише: Ево, да цитирам и гдина Милослава и његову књигу "Сарадња...." (да ставимо шлаг на торту) Да ли некад комунисти цитирају ово у својим књигама?! Или Znaci.net - они се баш "воде" документима и цитатима? ![]() |
|||
31-03-2020, 03:53 PM
Порука: #13178
|
|||
|
|||
Мислим на погибију Баја Станишића и осталих у манастиру Острог. Не могу да се сетим да је икада снимљен играни филм о овом догађају.
Разлог је што велики део Црногораца и Херцеговаца, па чак и комунисти, осећају изузетно страхопоштовање према Светом Василију Острошком. Сетите се само оног комунистичког пандура, када је узвикнуо:" Не верујем у Бога, тако ми Светог Василија Острошког!" ![]() Комунисти који су учествовали у овом злочину су заузимали високе функције у комунистичкој номинклатури после рата и били су изузетно поносни на овај свој "подухват". Међутим, управо због великог угледа који у народу неподељено ужива Свети Василије, никада се нису усудили да сниме филм о том догађају, па макар и са измењеним именима, јер су врло добро знали да је већи део народа тада знао да је истом приликом девастиран и сам манастир. Требало би напоменути да је сам догађај, и страхопоштовање према Светом Василију Острошком, довело до тога да се и Бају Станишићу у народу додели позитивнија и већа улога него што је он имао у Другом светском рату. |
|||
31-03-2020, 09:20 PM
Порука: #13179
|
|||
|
|||
Он је био први српски официр који је докторирао на Сорбони (радио тезу као
командир пешадијске чете), а и даље остао родовски официр. Дисертација му је одмах (1911. године) штампана у Паризу и разаслата у француским војним школама. Знања је примењивао у пракси: био је истакнути војни писац (објавио три књиге и преко сто прилога у часописима и листовима и први српски аутор студије из војне психологије), професор Војне академије и најмлађи члан њеног савета у 20. веку, извршилац важних војнополитичких задатака уочи балканских и Првог светског рата, један од најспособнијих и најзаслужнијих ратних команданата, који је увек јуришао на челу свог батаљона и пука, а био последњи у одступању, те је погинуо када је био на зачељу заштитнице приликом повлачења преко Албаније крајем 1915, а да није могло да му се мртво тело извуче, те је постало плен арнаутских банди. О коме се ради? |
|||
31-03-2020, 10:15 PM
Порука: #13180
|
|||
|
|||
Поткуковник или пуковник Тодор Павловић.
Чије су ово речи: ,,Срце ми крвари кад помислим да је некад била јуначка борба мога народа у току рата против тираније. Чињеница је да мој народ нема могућност да изрази своју вољу, и да никад није имао мање слободе него данас...” ,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао." |
|||
31-03-2020, 10:19 PM
Порука: #13181
|
|||
|
|||
(31-03-2020 10:15 PM)Перун Пише: Поткуковник или пуковник Тодор Павловић. Никола Каваја? |
|||
31-03-2020, 10:25 PM
Порука: #13182
|
|||
|
|||
Ма не. Речи су изговорене непосредно накод једног догађаја који де десио одмах после ДСР.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао." |
|||
01-04-2020, 01:11 AM
Порука: #13183
|
|||
|
|||
Милан Грол, избори за "ћораву кутију".
|
|||
01-04-2020, 09:26 AM
Порука: #13184
|
|||
|
|||
(31-03-2020 10:15 PM)Перун Пише: Поткуковник или пуковник Тодор Павловић. На претходно питање је тачан одговор. Реч је о пешадијском пуковнику др Тодору Љ. Павловићу. Нешто више о њему на следећем линку http://www.arhivja.org.rs/images/oficiri.pdf А ове речи је можда изговорио краљ Петар |
|||
01-04-2020, 09:29 AM
Порука: #13185
|
|||
|
|||
Бенито је погодио догађај а Митиј је био најближи одговору. У питању је краљица Марија.
|||
01-04-2020, 10:34 AM
Порука: #13186
|
|||
|
|||
(31-03-2020 10:15 PM)Перун Пише: Поткуковник или пуковник Тодор Павловић.Ово је сјајан цитат, браво за Перуна. Реченицу са истим смислом:" Нисмо ни свесни шта смо изгубили...", изговара главни лик, кога игра Милош Биковић, у филму "Сунчаница", аутора Никите Михалкова. Иначе, ради се о једном истинском ремек-делу, једном од најбољих филмова снимљених у свету у 21 веку. Ми такав филм о комунистичкој револуцији никада нисмо снимили, а верујем да нећемо то ни доживети. |
|||
01-04-2020, 07:47 PM
Порука: #13187
|
|||
|
|||
Која је прва цивилна зграда у Београду имала више од једног спрата?
|
|||
01-04-2020, 10:13 PM
Порука: #13188
|
|||
|
|||
RE: Квиз- Српска историја | |||
« Старије Теме | Новије Теме »
|
![]() |
|||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)