Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 7 Гласова - 4.71 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Квиз- Српска историја
08-10-2019, 10:05 PM
Порука: #11345
RE: Квиз- Српска историја
Антоније Анта Протић био је устанички писар. Он је записао да је приликом ослобађања Сјенице, Карађорђева војска је убила око 2500 Турака. Овај извештај је касније преносио Вук Караџић, тумачећи да су сви ти Турци убијени 9. маја 1809. године, приликом напуштања Турака тврђаве у Сјеници.
Протић је, заправо, писао о свим биткама од Василијиног врха, па све средине јуна. У том периоду, Карађорђе је имао низ сукоба и из свих изашао као победник. Најжешће две битке су биле:
15000 Турака на челу са Сулејман пашом Скопљаком кренули су у помоћ Турцима у Сјеници. Карађорђе им је кренуо у сусрет. Битка се догодила између Сјенице и Нове Вароши. Карађорђеви устаници су однели убедљиу победу.
Нуман паша Пећки је са 6000 Арнаута такође кренуо на Карађорђа. Срби су их разбили на месту Суви До, на Пештеру.
Уосталом, српски историчари су још током 19 века пронашли писмо које је Карађорђе упутио свом зету Антонију Пљакићу. У њему пише да је избио метеж приликом изласка Турака из тврђаве и да су је изазвали локални Срби, који су тражили Турке који су убили њихову нејач и спалили им домове. Оптуживао је тада и Лазара Мутапа, да је у томе учествовао, али се испоставило да је он са својим момцима прекинуо ланац крваве освете. У том писму, Карађорђе процењује да је убијено између 130 и 150 Турака.
Спољна критика извора је показала да је писмо аутентично, а унутрашња критика извора је јасна да Карађорђе у приватном писму није имао ниједан разлог да умањује или увећава број страдалих Турака. Уосталом, Карађорђе је познат као личност која никада није лагала.
Међутим, тзв "бошњачка историографија" узима први извор као релевантан, односно пре свега оно што је писао Вук Караџић и приказује Карађорђа као геноцидног вођу Срба.
Српска историографија, с правом, узима Карађорђево писмо Антонију Пљакићу као прворазредни извор и одлично процењује шта се догодило.
ПС коме је очигледна сличност са случајем Сребренице, није добронамеран. Јок
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми