Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 7 Гласова - 4.71 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Квиз- Српска историја
11-02-2017, 12:05 AM
Порука: #1198
RE: Квиз- Српска историја
То су компјутерски ботови. И то се ради из централе у Сарајеву. Наравно, има и овако пацијената.
Богдан Поповић и Скерлић су имали јасну дефиницију севдалинке. То је најлепши и најприсутнији облик српске лирске народне песме. И тачка.
Она стоји као лева рука, а десна рука је српска епска народна песма, а њен најзаступљенији облик је десетерац.
Ако је градска, а јесте, како они то цртају границе у оквиру Отоманске империје и деле је на Босну и остатак. Значајан, ако не и већи део севдалинки настао је у Београду. Има је и у Бугарској, у Солуну... Сем Срба , православних и муслимана, певали су је и Цинцари, очигледно под чијим утицајем. И у град , било који, могла је ући из даунтауна у центар , никако обрнуто. Дакле, муслимани су је чули од православних.
Још једна потврда, су дело и лик Андрића и Црњанског. Један је у Његошу налазио инспирацију, као епском песнику, а други као лирском.
Нисмо ни свесни колико је данас познатих севдалинки настало на подручју данашње Србије, али и да су настале у Босни, откуд Бошњанима право да то наслеђе узурпирају и отимају га од Срба преко Дрине. То иде актуелном политичком стазом, да у градовима живе само Бошњаци, па треба и себе и друге убедити да је тако одувек било. Међутим, у Бањалуци живе само православни и све пуца од севдалинки. То, наравно, не значи , нити ко мисли да су ту одувек живели само православни.
И, још нешто. Успех новокомпоноване песме може се везати за севдалинку. Севдалинка је увек тужна, зато јој је народ и дао то име. Аутори новокомпоноване песме који су ишли тим путем су погодили срца слушалаца, јер они дубински тај стил носе генерацијама. Зато је, рецимо, Тома Здравковић још легенда народне музике.
Одужио сам мало, али пошто нико не реагује, а ево имамо стално те Вечери севдалинке, и стално дозвољавамо да се то изузима из наше културне баштине.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: Квиз- Српска историја - Бенито - 11-02-2017 12:05 AM