Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
31-07-2018, 12:57 AM
Порука: #1
Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
1944: Покољ Срба под Чакором од стране Муслиманске милицје под командом хоџе Османа Растодера:

http://www.sedmica.me/velika-28-07-1944-...rastodera/Читај
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 01:31 AM (Последња измена: 31-07-2018 01:31 AM од ватхра.)
Порука: #2
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
Ovo nisu milicije, i u tekstu se navodi da su SSovci. I mislim da je Fleps tad bio kdt obe. Samo mislim da nisu iz SS Handžar divizije, nego iz albanske SS Kama div.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 01:49 AM (Последња измена: 31-07-2018 02:26 AM од Ултрадесничар.)
Порука: #3
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
(31-07-2018 01:31 AM)ватхра Пише:  Ovo nisu milicije, i u tekstu se navodi da su SSovci. I mislim da je Fleps tad bio kdt obe. Samo mislim da nisu iz SS Handžar divizije, nego iz albanske SS Kama div.

И СС дивизија "Ханџар" и "Кама" су састављене од муслимана из БиХ а а албанска СС дивизија носила је име "Скендербег".

Предводник покоља хоџа Растодер јесте Албанац али је за време рата командовао Муслиманским милицијама некад звана Муслиманска добровољачка жандармерија која је контролисала муслинска села од Пљеваља до Сјенице.

http://srbiubih.com/hrvatski-muslimanski...zija-kama/

http://sandzakpress.net/sandzacko-bihors...n-rastoder
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 10:03 AM
Порука: #4
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
У праву си, ”Скендербег”.

Али операцију и злочин у Велики су водили Немци.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...1%98%D0%B0
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 10:51 AM
Порука: #5
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
(31-07-2018 10:03 AM)ватхра Пише:  У праву си, ”Скендербег”.

Али операцију и злочин у Велики су водили Немци.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%...1%98%D0%B0

1) за те ствари не верујем википедији,
2) и да верујем неће да се отвори
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 03:47 PM
Порука: #6
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
Дај бре човече,кад отвараш неку тему направи увод па неки заплет па расплет па уведи форумаше у тему, а не овако с бр да с дола, окачиш један линк а уз њега неки дебилни смајли који оставља утисак као да ти је драго што су ови поклани. Мислим знам да није, али тако испаде.

(31-07-2018 10:51 AM)Ултрадесничар Пише:  1) за те ствари не верујем википедији,


А иначе си пун других извора у пм. Ако није википедија онда је неки пропагандни портал.

Ево нешто из ПСР.

Цитат:ŠUCKORI I TEROR NAD SRBIMA

Izbijanjem Prvog svjetskog rata, u Austrougarskoj je došlo do velike eksplozije anti-srpskog raspoloženja, pa tako i u BiH. Po izbijanju rata, ponovo su osnovane jedinice šuckora (prvi put su postojale za vrijeme Aneksione krize). Šuckori su odmah počeli sa kampanjom terora protiv Srba, a jedan od značajnih komandanata je bio i budući doglavnik NDH Ademaga Mešić. Prisustvo Srba u BiH je bio problem za Austrougarsku jer su oni uglavnom bili prijateljski nastrojeni ka Srbiji, što je 6. avgusta 1914. potvrdio i Stjepan Sarkotić, koji će narediti strijeljanje bilo koga osumnjičenog na saradnju sa neprijateljem. Teško su pogođeni hercegovački Srbi i Srbi iz istočne Bosne, poznato je vješanje 79 trebinjskih Srba, dok su masakri bili i u Foči kao i na širem prostoru Drine. Sve ove zločine je pratilo i masovno pljačkanje. Srbi su bili smještani i u logore odakle se mnogi nisu živi vratili, dok je veliki broj protjeran iz svojih kuća u oblasti Drine, cifra se kreće i do 50,000, dok je taj broj do 1917. narastao do 100,000.

Šuckori su uglavnom bili sastavljeni od bosanskih muslimana i Hrvata, a bilo ih je oko 20,000. Žrtve šuckora uglavnom nisu imali pravo na suđenje, a njihove akcije su bile motivisane čistim anti-srpstvom koje je austrougarska vlada podržavala. Bestijalnost ovih jedinica vidimo iz primjera sela Podravanje koje je avgusta 1914. zapaljeno, a stanovnici pobijeni. Šuckori Alije Bektića su onda krvoločno gazili leševe tih ljudi. Ubijali su i staro i mlado, pa je tako u Sočicama stradao i 75-godišnji Milan Vukojčić, a Neđi Borovini iz Vjetrenika su ogulili glavu. Imamo još primjera: Alija Dobrača iz Vragolova je Danilu Petroviću odsjekao nos, iskopao oči i tek onda ga ubio. Teror šuckora je imao za cilj eliminaciju srpskog elementa u BiH. Jedino što je ovaj teror postigao jeste bježanje naroda u šume gdje su se sklanjali i borili gerilski. Sam Sarkotić je na početku 1918. tvrdio da u Bosni postoji 50,000 gerilaca. Značajnu ulogu u stvaranju šuckora su imali i velikohrvatski elementi, prije svega frankovci. Sami ti šuckori nisu bili nikakva disciplinovana vojska, već jedna masa ljudi koja je bila laka na novac pa su tako mnogi davali novac da bi izvukli glavu. Raspadom Austrougarske nestali su i šuckori, ali su posljedice njihovih zločina ostale.


Иначе тај назив је настао од речи Schutzkorps,што би значило нелагална или полулегална милиција.

Друго, Недић кога помињемо ових дана је управо по отпочињању ДСР побегао у Нови Пазар баш код једног од тих који је предводио једну од муслиманских милиција. Тог типа ће комунисти касније прогласити усташом.


Цитат:O zločinima nad Srbima u Bosni i Hercegovini raspravljalo se i u Skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Kraljevine Jugoslavije.

“Na sednici održanoj 2. juna 1921. godine, narodni poslanik Dragutin Janjić izneo je, između ostalog, podatke o zločinima koje su ‘šuckori’, predvođeni muslimanskim uglednicima, počinili u Hercegovini. Kao poseban primer naveo je da je u selu Bogojeviću kod Trebinja pobijeno od šuckora-muslimana osamdeset i troje srpske dece, a obešeno 85 odraslih. Izneo je da je šuckore, među njima i one koji su na drumu za selo Tuli ubili 17, ni krivih ni dužnih Srba, predvodio trebinjski beg Feiz-aga Salaković iz Lastve.”

“Poslanik Milan Božić je 1937. godine, na sednici Narodne skupštine od 23. februara, izneo, da je u Bosni i Hercegovini obešeno i streljano oko 1.600 Srba presudom vojnih sudova u Čajniču, Višegradu, Rogatici, Sarajevu, Foči, Zvorniku, Srebrenici, Vlasenici, Mostaru, Trebinju, Bileći, Gacku, Nevesinju i Tuzli. ’Ali najviše svijeta‘, rekao je Božić, ‘izginulo je u Bosni i Hercegovini bez suda, a njihov tačan broj nije se mogao ustanoviti’.”

Једно од најозлоглашенијих села по питању шуцкора а касније и усташа је Фазлагића кула у источној Херцеговини. Село је уништено у ратовима деведесетих.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
31-07-2018, 05:23 PM (Последња измена: 31-07-2018 05:27 PM од Ултрадесничар.)
Порука: #7
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
Husein Rovčanin - Uvek hodža nikad četnik

G. G. - M. N. | 20. decembar 2011. 20:55 | Komentara: 15

Kontroverze o Huseinu Rovčaninu, komandiru muslimanske milicije u Polimlju, uzburkale duhove. Sinovac Arif kaže da je milicija čuvala Srbe. Ubijao sve što je srpsko - tvrde Srbi

Bošnjačko nacionalno veće je pre četiri dana u Novom Pazaru donelo odluku da se u Komaranu, kod Brodareva, podigne spomenik Huseinu efendiji Rovčaninu, koji je ubijen 17. decembra 1944. godine. Članovi veća su, kako se ističe u saopštenju, proučili fatihu (molitvu) za Rovčanina, ali se ne navode detalji: šta je Rovčanin radio tokom Drugog svetskog rata, gde se borio i kako je i od koga poginuo.

"Novosti" su u utorak došle do različitih podataka o ovoj ličnosti. Jedni izvori kažu da je bio komandant muslimanske milicije, da je sela štitio od četnika i stradao od partizana. Drugi, pak, tvrde da je bio saradnik okupatora, a da je život izgubio štiteći odstupnicu četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću. Najava podizanja obeležja izaziva i različita reagovanja.

- Bošnjačko nacionalno veće je dobilo više zahteva da se podigne spomenik ili memorijalni kompleks komandantu muslimanske jedinice Huseinu Rovčaninu iz Komarana, za zasluge što je u toku Drugog svetskog rata sačuvao komaransko-brodarevski kraj. Zahvaljujući Rovčaninu i njegovim saborcima, Brodarevo i Prijepolje nisu doživeli sudbinu Rudog, Foče i drugih mesta u limskoj dolini, koja su stradala od četničkih jedinica - rekao je u utorak, za "Novosti", predsednik BNV Samir Tandir.

INICIJATIVA

BNV će, po rečima Tandira, posle nedavno usvojenog zakona, pred sudovima pokrenuti postupak rehabilitacije svih komandanata muslimanske milicije, koji su branili svoj kraj, a i sve građane i građanke, a kasnije su bili žrtve komunističkog režima.
Najbliži potomak Huseina Rovčanina je sinovac Arif Rovčanin (70), penzioner "Auto-kuće" u Prijepolju. On kaže da je njegov stric rođen 1906. godine u zaseoku Đurovo Brdo, da je završio medresu i u rodnom mestu bio hodža, pa matičar, a u vreme rata "imao miliciju".

- Prvoborac Mile Peruničić mi je jednom prilikom rekao da je na zboru u Brodarevu 1941. godine, posle poziva za odlazak u partizane ili miliciju narod listom otišao za Rovčaninom - rekao je Arif.

Imena Huseina Rovčanina nema na spomenicima koje su potomci i simpatizeri četničkog pokreta podigli na Jabuci i u Mileševi 2001. godine.


NEMA POMENA

- U dokumentaciji se pominje da je nekoliko muslimana kratko vreme bilo u četničkim jedinicama i da su stradali od partizana. Međutim, nigde se ne navodi ime Huseina Rovčanina. Inače, komandant četničkog odreda u brodarevskom kraju bio je Perko Zindović - ističe Dragoljub Šljukić, jedan od organizatora akcije podizanja spomenika "stradalima od komunističkog režima".

SVEDOČENJE ROVČANINA: KOLJAČ I UBICA

HUSEIN Rovčanin je bio komandant muslimanske milicije, koja je kasnije prerasla u Sandžak diviziju, pod komandom nemačkih SS trupa. Njegovi vojnici bili su udarna igla Nemaca, najveći koljači, strah i trepet među narodom. Naneli su mnoga zla ljudima dela Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na pomenu njihovih imena bežali su od kuća.

Ovo za "Novosti" priča Saša Rovčanin, unuk Jakova Rovčanina kojeg su otele i ubile jedinice Huseina Rovčanina:

- Moj deda je radio na svom polju u selu Pavino Polje, u blizini Bijelog Polja, kada su ovi zloglasni vojnici došli i oteli ga sa još nekoliko ljudi. Odveli su ih u selo Komaran, mučili i tražili otkup. Na kraju su ih ubili. Svi stariji ljudi našeg kraja znaju da je Husein Rovčanin bio jedan od najvećih ubica. (S. S. R.)


http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/dos...0%B8%D0%BA
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
03-08-2018, 10:51 AM
Порука: #8
RE: Муслиманске милиције у Првом и у Другом светском рату
Ако и Ровчанину подигну споменик, онда ова држава стварно не вреди пишљивог боба.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)