Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Не пада снег да покрије брег него да се види ко је милогорац
#1

Отац Гојко Петровић ректор богословије на Цетињу полако се открива да је милогорац.

Ево шта је рекао још 2012, али онда је то прошло. Пошто је десна рука Владике Амфилохија плашим се да ће и Владика да се оклизне у провалију над којом одавно балансира.



Гојко Перовић оспорава патријархову изјаву о националном идентиту Црногораца.

Ректор Цетињске богословије Митрополије црногорско-приморске Гојко Перовић казао је данас да има разумевање, али се не слаже са изјавама српског патријарха Иринеја у којима оспорава национални идентитет Црногораца.

Патријарх Иринеј је претходно казао да Црна Гора иде својим путем, а да ће се видети где ће отићи Црногорци, односно да ли ће постати Италијани, Ватиканци, а можда и Албанци.

"Његова светост, патријарх српски Иринеј дао је изјаву са којом се не би сагласио добар део свештеника и верника Српске православне цркве (СПЦ) и Митрополије црногорско-приморске, али то нека буде разлог даљег напора свих нас да се по питању јеванђељске мисије у Црној Гори више трудимо да разумемо људе који овде живе, њихова национална осећања, па чак и политичка уверења", рекао је Перовић радију Слободна Европа.

Он је навео да у СПЦ, као и у старој црногорској фамилији, најстарији, најомиљенији и први по части некад каже неку реч са којом се млађи укућани не слажу, око које се није консултовао са другима.

Перовић је додао да, међутим, има разумевање за изјаве патријарха Иринеја о Србима и Црногорцима као једном народу, додајући да није лако тумачити све специфичности данашњег црногорског друштва.

"Патријарх Иринеј више је у сагласју са ставовима краља Николе и династије Петровића и временом од пре 100 година него са савременим Црногорцима. Како је краљ Никола све Црногорце у његово доба доживљавао као Србе у националном смислу, а Црну Гору као српску краљевину, тако и патријарх српски не може да разуме да у данашњој Црној Гори постоји више националних и политичких и идеолошких профила", казао је Перовић.

"Али, то је специфичност црногорског друштва и није ни мало лако, а можда није ни потребно, да се кроз проповед јеванђеља тумачи црногорска историја", додао је он.

(Тањуг)
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним