Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 5 Гласова - 3.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nedićeva Srbija imala diplomatske odnose sa NDH
25-09-2013, 05:55 PM
Порука: #15
RE: Nedićeva Srbija imala diplomatske odnose sa NDH
А зашта је то уопште битно ко може формално да "општи" (Кез) са ким? Ваљда је битније, и исправније гледати чињенично стање ствари на терену, а не правничке перипетије. И Самарџић и Динчић се убише да објасне како Краљ правно није абдицирао, па то није сметало ни Титу ни Енглезима ни Американцима да фактички, реално и чињенично поставе Тита на власт.

Битно је и једно и друго, зависи на чему је тежиште дискусије. С обзиром на наслов теме, причамо о формално правним оквирима. Пример са савезницима ти није добар. "Независни четници" нису прекршили устав и закон своје земље, а дефинитнивно су поступали за добробит своје заједнице, док у другом случају имамо непоштовање међународног права - сила бога не моли.

Исто тако, овај договор који су имали Босански четнички одреди са НДХ чињенично, реално и фактички је примењиван у стварности (сем у изузецима када га неки припадници обе стране нису поштовали), а од њега је највише користи имао Српски народ са тих простора (мир), а затим и четнички одреди (муниција). На крају крајева и сама НДХ, иначе не би потписивала тај уговор. Уосталом, не видим сврху зашто је хрватска страна инсистирала да се формално призна НДХ, ако то није битно како ти тврдиш, ни правно ни формално?


Мислим да ти споразуми чешће нису примењивани, него што јесу. Служили су да се отресу уједно и црвених и црних терориста. НДХ је инсистирала на признању јер је устанак због усташког покоља претио и њеним климавим ногама, могло је лако да се деси да цео државни апарат буде згажен.

У праву си за то да "представници НДХ нису са њима преговарали као са представницима југословенске владе и легалне југословенске војске, већ као са независном српском паравојском". Али то ни мало не мења чињеницу да су они постигли међусобни договор, који је имао реалних и стварних последица на терену. А ови одреди су касније и у пракси постали део Дражине организације, па Дражи није сметало то што су они у врло блиској прошлости "сарађивали" са НДХ. Исто као што му није сметало да пред крај рата прими одреде СДС под своју команду, иако су ови претходно имали "дипломатске односе са НДХ".

Нико ни не пориче да су споразуми постојали. Дражи није наравно то сметало јер је директна последица било спашавање живота и опстанак људи. Није му ни сметало за СДС, зашто би? Трудио се да неутралише и привуче домобране, зашто не би и српске "домобране". Уједно је радио на уништавању НДХ. Недићева влада је формално-правно исто то, само што је шеф био Србин, и водио више рачуна о српским интересима.

Кажеш да "тај уговор на који начин није обавезивао нити оптерећивао Владу или Дражу". Са тим се слажем у потпуности. Е сад ти мени кажи кога је оптерећивало то што је Недићева влада, 100% сам сигуран на Немачко инсистирање, имала дипломатске односе са НДХ?

Недића. Морално највише. Али понављам, ни његова влада није легална.

Схватам ја ти шта хоћеш да кажеш. Недићева влада је постигла споразум на много вишем нивоу са НДХ, него локални четнички команданти. Али ја могу да кажем да је Недићева влада ипак била марионетска, дакле под огромном Немачком контролом и утицајем, док су Босански четнички одреди својевољно одређивали с ким ће потписивати и шта ће потписивати.

И ко ту сноси већу одговорност?


Ма који виши ниво? Кез Ни једна ни друга су могле да трају само док су Немци могли да их држе. С том разликом што су НДХ помагали и били им савезници. Недића нису доживљавали ни као пријатеља ни као савезника, само као извршитеља.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: Nedićeva Srbija imala diplomatske odnose sa NDH - Chicot - 25-09-2013 05:55 PM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)