Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 3 Гласова - 3.33 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја
24-01-2015, 08:44 PM
Порука: #29
RE: Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја
(24-01-2015 12:36 AM)мунгос Пише:  Прва посјета такозваног "поглавника" Хитлеру је била у јуну 1941. год. ако се добро сјећам. Ту је било ријечи и о ликвидацији Срба... Хитлер није рекао ни немој, нити ајде, Хитлеров став је био "да се не мере толки народ побити".

Није тако било.

На састанку 6. јуна 1941. године у Салцбургу са Рибентропом, на његово питање како намерава да реши проблем бројне српске мањине, Павелић је одговорио да до друге половине 19. века српско питање није ни постојало већ да је утицај СПЦ проузроковао буђење тог "погрешног" осећаја српског идентитета. Тај идентитет представља претњу за Хрватску па ће Срби бити пресељени у Србију, а на њихово место бити насељени Словенци.

У 15h Павелић се састао са Хитлером у Бергхофу, и поред осталог му поновио исте ове планове у вези пресељења. Хитлер је потврдио корисност планова пресељења Срба у Србију, а Словенаца у Хрватску, и додао да су та пресељења "тренутно болна", али да су боља него непрекидне трзавице. Чак је додао да и Немачка спроводи такве планове са својим сународницима са неких територија где су живели задњих 300-400 година. Таква "комасација" је тренутно болна, али већ деца пресељених осећају њене предности, и додао да се мора водити национално нетолерантна политика бар 50 година да би Хрватска постала солидна држава. Богдан Кризман, НДХ између Хитлера и Мусолинија, с. 48-49. Исто и Срђа Трифковић, Усташе, с. 152.

Дакле, нико није помињао убијања, говорило се само о пресељењу. То наравно не значи да је Павелић стварно само то планирао, већ да је пред немачким званичницима крио шта стварно намерава, тј. није поменуо Хитлеру да је геноцид већ започео, јер су до тог сусрета већ поубијали неколико хиљада Срба.

Е сад, има различитих тумачења тих Хитлерових речи "да се мора водити национално нетолерантна политика бар 50 година да би Хрватска постала солидна држава."

Неки кажу да је то био подстрек Павелићу да убија, други кажу да су се те речи односиле на пресељење Срба, о чему је претходно разговарано, и да се Хитлер само надовезао на то, а могуће и да је Павелић то погрешно схватио као "зелено светло" да истребљује. Ђаво ће га знати. Али сигурно се на том састанку није говорило о ликвидацијама.
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: Одговорност српских квислинга за страдање Јевреја - Николај - 24-01-2015 08:44 PM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)