Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 0 Гласова - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПОГЛЕДИ из "Дневника" младог Владете Јеротића
18-06-2019, 09:55 AM (Последња измена: 18-06-2019 10:02 AM од Шумадинац.)
Порука: #1
ПОГЛЕДИ из "Дневника" младог Владете Јеротића
.
[Слика: IMG-2275.jpg]Петак 28. јануар 1944. године


"Да поменем још једну жељу за ослобађањем од окупатора.
Стање у бившој Југославији је следеће: у Србији је председник владе Милан Недић који је прогласио смрт комунизму и у томе циљу оснивају се добровољачки одреди који су почели са истребљењем комуниста из Србије. Друга струја у Србији коју заступа Дража Михаиловић такође је прогласила став против комунизма. Најзад трећа струја која је мањина у Србији, а већина у бившој Југославији чине комунисти на чијем је челу Хрват, Јосип Броз - Тито.

Он је основао своју југословенску владу у земљи коју је признала и Русија, а са њоме и Енглеска и Америка. Русија је признала зато што је то влада коју они желе; Енглеска и Америка пак зато што је признала Русија.

Краљ Петар са својом владом која је до скора била под енглеском заштитом, пао је у незгодан положај. Његов министар војске Дража Михаиловић против је комуниста, већина српског народа је такође против.

Такво је тренутно стање; настао је расцеп, с једне стране Енглеска, Америка и Русија, с друге стране краљ Петар на кога врше притисак да призна Тита за министра војске; краљ то одбија; Милан Недић жели сарадњу са Михаиловићем, овај то одбија.

Тако имамо у земљи три струје, две доста сличне, трећа је супротна. Српски народ је углавном уз краља и Михаиловића.

Најзад, што се тиче изгледа на ослобођење у овој години, могу рећи да су ти изгледи много повољнији, но што су били у прошлој години. У свим земљама, како зараћеним тако и неутралним, постоји уверење да ће се рат ове године свакако завршити."

МРДНИ СОБОМ БОГ ЋЕ ТОБОМ
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
ПОГЛЕДИ из "Дневника" младог Владете Јеротића - Шумадинац - 18-06-2019 09:55 AM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)