Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 5 Гласова - 2.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
08-11-2018, 10:50 PM (Последња измена: 08-11-2018 10:53 PM од Шумадинац.)
Порука: #315
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
.
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ОДНОСА РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ПРЕМА НЕПРАВОСЛАВНИМА

[Слика: IMG-9746.jpg]

Црква осуђује оне који се служе неистинитим информацијама, намерно искривљују задатак Православне Цркве да сведочи у неправославном свету и свесно клевећу Црквене власти оптужујући их за ‘издају православља’.

Бројне су критике „екстремистичких група у оквиру Помесних Православних Цркава“ које користе Екуменизам да критикују црквене власти и стварају поделе и раскол унутар Цркве.

Током деценија учествовања у екуменском покрету, представници Цркве никада нису издали Православље, већ су увек и потпуно били верни и послушни врховним црквеним властима и деловали у потпуном складу са канонским прописима, учењем Васељенских Сабора, црквених Отаца и Светим Предањем Православне Цркве.

Најважнији циљ односа Православне Цркве са иноверством јесте од Бога заповеђеног успостављања јединства хришћана (Јн 17, 21) које улази у божански промисао и прапада самој суштини хришћанства. Овај задатак је од прворазредног значаја за Православну Цркву на свим нивоима њеног постојања. Равнодушност према том задатку или његово одбацивање је грех у односу на Божју заповест о јединству. По речима св. Василија Великог, ‘они који искрено и стварно раде за Господа морају све напоре уложити да се поново врати јединство у Цркву и (врате) оне који су на толико много начина међусобно подељени’. Међутим, увиђајући потребу за успостављањем нарушеног хришћанског јединства, Православна Црква тврди како је истинско јединство могуће искључиво у окриљу Једне, Свете, Саборне (Католичке) и Апостолске Цркве. Сви остали модели јединства су неприхватљиви… Успостављање хришћанског јединства кроз веру и љубав може доћи искључиво одозго, као дар Свемогућега Бога. Извор јединства је у Богу и зато само људски напор да се то успостави биће бескористан, јер „ако Господ куће не гради, узалуд се муче градитељи“ (Пс 127, 1)… Православна Црква је чуварка Св. Предања и милосрдних дарова Древне Цркве и стога сматра да је њен основни задатак у сталним односима са иноверцима и непрекидно сведочење које води до откривања и прихватања истине изражене у Светом Предању.

Да ли ће православни верник све неправославне хришћанске заједнице гледати као јеретичне? Према неким православним богословима – треба их тако сматрати. Ипак, званични став већине Православних Цркава заузима већу отвореност према другим хришћанским заједницама, посебно оним чија је еклисиологија једнака или блиска православној, а то су Католичка и Источне (Дохалкидонске) Цркве. Прва Црква имала је строг однос према јеретицима… Ипак, морамо знати како су јереси првих векова одбацивали темеље хришћанске вере. То се не може рећи за већину данашњих хришћанских заједница будући да оне прихватају темељне Црквене догмате. Православни хришћани стога требају разликовати неправославље од јереси. Свети Филарет Московски је веровао да изједначавање католика са аријанством ‘престрого и контрапродуктивно.КАТИХИЗИС РУСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

.

Борити се са комунизмом до последње капи крви, не штедећи свој живот чак и онда када је тај комунизам на себе ставио маску ''Свете Русије''.

Влади́мир Христиа́нович Дава́тц
Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА - Шумадинац - 08-11-2018 10:50 PM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)