Одговори 
 
Оцена Теме:
  • 5 Гласова - 2.6 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
14-08-2015, 09:06 AM
Порука: #242
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА
Јако сунце ових дана и хладан туш из Ватикана!

Док дилетантска, режимска и прорежимска штампа журе да фабрикују још понеки текст у коме улепшавају и представљају Ватикан као сарадника Срба и Српске цркве, римокатолици настављају са својим напором да одузму сваки педаљ Косова од државе Србије. Лицемерна политика Ватикана која свуда подстиче признање Косова, али га сама званично не признаје, заснива се на математици римокатолика, по којој је тренутно вођство Патријаршије у Београду изузетно корумпирано и тиме погодно за успостављање уније са Римом. Услед тога, Ватикан званично не признаје Косово, рачунајући да поједе много већи колач – Српску православну цркву. Због психолошког утиска на Србе, није добар стратешки тренутак да се односи оптерећују било каквом додатном затегнутошћу.

Са друге стране, у строгом уређењу папске верске заједнице, на основу које је створена и хијерархија у диктаторским системима попут нацизма, фашизма и комунизма, било би немогуће да се једна нижа инстанца бори против ставова папе, тј. врха Ватикана. Ипак, римокатоличко свештенство на Косову је у борби за отцепљење централне српске покрајине често екстремније од исламиста. Они имају од почетка сукоба још један простор деловања, а то су историјске кривотворине по којима целокупно духовно наслеђе православних Срба приписују себи, говорећи да су Срби узурпирали римокатоличке илирске цркве и претворили их у православне.

Истовремено, лаж да ће Ватикан радити на одбрани ставова СПЦ по којима у УНЕСКО може да буде само Србија, лансирао је недавно познати екумениста епископ бачки Иринеј Буловић, и поред јасно дефинисане лицемерне политике Ватикана (погледајте линк – Јахјага о Ватикану). Нашто такве дилетантске изјаве? Није ли августовско сунце ударило у главу Иринеја, или испада да су највећи непријатељи Српске Цркве управо српски епископи екуменисти, а не римски папа?

Лидери шиптарских верских заједница на Косову удружили су у борби за чланство нелегалне „Републике Косово“ у Организацији Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО). Они су послали заједничко писмо генералној директорки УНЕСКО-а, Ирини Боковој, генералном секретару УН, Бан Ки-Муну, и делегацијама земаља чланица УНЕСКО-а.

Писмо су потписали муфтија Наим Трнава, поглавар Исламске заједнике Косова, Др. Дон Луш Ђерђи, генерални викар Католичке цркве на Косову, пастор Дритон Краснићи, вођа Протестантске-евангелистичке цркве Косова, шех Луљзим Шеху, Савез Суфи тариката Косова, Баба Мумин Лама из дервишког реда Бекташија, и Вотим Демири, председник Јеврејске заједнице на Косову.

У наставку преносимо у целини писмо лидера верских заједница на Косову.

Поштована госпођо генерална директорко УНЕСКО,

Обраћамо Вам се у име огромне већине свих верских заједница на Косову, што представља 96 % укупног становништва Косова. Молимо вас да размотрите ово писмо као додатни аргумент за вашу подршку чланству Косова у УНЕСКО.

Косово је увек било раскрсница цивилизација, царстава и религија. И дан данас, иако већина популације сматрају себе сунитским муслиманима, снажно историјско присуство православне хришћанске заједнице, католичке заједнице, муслиманске бекташијанске заједнице, суфи муслиманске заједнице, протестантско-евангелистичке заједнице, јеврејске заједнице и других заједница обогаћује нашу заједничку државу коју ми зовемо Косово. Сматрамо да смо заиста благословени овим благом.

Ми негујемо историјски међуверски склад и сарадњу, иако је сурови рат уништио нашу земљу пре само 16 година. Косово је место где се млада девојка по имену Гонџе Бојаџиу по први пут заложила да постане Мајка Тереза целог човечанства и где су племените албанско муслиманске породице скривале Јевреје и спасиле их током холокауста.

Ово богатство и разноликост се морају чувати и штитити.

Велики део нашег наслеђа је изгубљен кроз историју, нарочито у последњих неколико деценија. Светиње морају остати нетакнуте и да послуже као светионик за будуће генерације. Границе царства долазе и одлазе, али богомоље свих људи морају остати нетакнуте. У ери у којој живимо верске заједнице на Косову су дале велики допринос изградњи мирног и толерантног друштва где можемо живети заједно и да подржавамо једни друге, без обзира на нашу националну или верску припадност. Ови напори верских заједница на Косову су део извештаја Генералног секретара УН, Бан Ки Муна.

Ово је разлог зашто снажно подржавамо чланство Косова у УНЕСКО.

Ми нисмо политичари ни представници политичких заједница. Верујемо да би секуларне власти Косова треба да имају сва средства на располагању, правна, техничка и финансијска, за заштиту нашег заједничког наслеђа – и да ми, као верске заједнице, треба такође да имамо сва средства на распологању да вршимо притисак на данашњу и будуће владе Косова тако да буду свесне и да се посвете заштити светиња, наших традиција, и нематеријалне и материјалне баштине.

Надамо се да ћете дати све од себе да подржите чланство Косова у УНЕСКО. Остављање наших грађана изолованим и без директног приступа УНЕСКО-а неће допринети нашем идеалу у заштити нашег заједничког наслеђа, међуверском дијалогу и свеобухватном приступу свих људи широм света који негују мир. Ви такође треба да узмете у обзир да је становништво Косова веома младо и потребно му је добро образовање, приступ науци и повезивање са светском културом.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Посети веб страницу корисника Пронађи све корисникове поруке
Цитирај ову поруку у одговору
Одговори 


[-]
Podeli (Prikazi sve)
Facebook Linkedin Twitter Digg

Поруке У Овој Теми
RE: ПРАВОСЛАВНО ПОИМАЊЕ ЕКУМЕНИЗМА - смедерево - 14-08-2015 09:06 AM

Скочи на Форум:


Корисник(а) прегледа ову тему: 1 Гост(а)